Adrian Nastase este liber. Tribunalul Bucuresti a decis eliberarea conditionata a fostului premier

Adrian Nastase este liber. Tribunalul Bucuresti a decis eliberarea conditionata a fostului premier

by March 18, 2013 0 comments

Tribunalul Bucuresti a decis luni eliberarea conditionata a lui Adrian Nastase, condamnat la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul “Trofeul Calitatii”, cu doua voturi in favoare si unul impotriva. Decizia este definitiva astfel incat fostul premier va fi eliberat din penitenciar. Completul de judecata care a analizat recursul procurorilor DNA la decizia anterioara de eliberare a fost format din judecatoarele Ioana Cleopatra Sipoteanu, Carmen Constanta Balaci si Florentina Vasilateanu, ultimele doua inlocuindu-le pe Antonela Costache si Viorica Dinu, arestate vineri dimineata sub acuzatia ca ar fi primit mita de la fratele omului de afaceri Dinel (Staicu) Nutu.

Numele Ioanei Sipoteanu apare in referatul de arestare al celor doua judecatoare. Sotul judecatoarei Florentina Vasilateanu, Catalin Vasilateanu, avocat in cadrul Baroului Bucuresti, este condamnat la inchisoare cu executare pentru trafic de influenta.

Tribunalul Bucuresti a decis luni ca Adrian Nastase va fi eliberat conditionat din penitenciar. Decizia este definitiva iar Adrian Nastase va fi eliberat din penitenciar, informeaza Agerpres.

Instanta a respins recursul DNA si a mentinut o decizie favorabila fostului premier data de Judecatoria Sectorului 4.

Potrivit Romania TV, eliberarea a fost decisa cu doua voturi in favoare si unul impotriva.

Sedinta s-a terminat, judecatorii s-au retras pentru deliberari, transmite B1TV.

La reluarea discutiilor din acest dosar, procurorul DNA prezent la sedinta de judecata a aratat in fata instantei ca, dupa ce a studiat documentele depuse la dosar, a gasit numeroase acte depuse de avocatii lui Nastase care nu poarta stampila “conform cu originalul” si alte inscrisuri care au aceasta stampila, dar este pusa in conditii suspecte, transmite Mediafax.

Procurorul a sustinut ca nu intelege cum de a depus apararea lui Nastase dosarul de penitenciar al acestuia, in conditiile in care doar unitatea de detentie detine acest dosar.

Apararea lui Adrian Nastase a acuzat DNA de tergiversarea judecarii cauzei, precum si de o competitivitate neloiala, aratand ca fostul premier a fost recompensat inclusiv dupa ce i s-a admis la Judecatorie cererea de eliberare conditionata. Avocatul a precizat ca recompensa a constat in suplimentarea dreptului la vizita.

Procurorul DNA prezent la sedinta de judecata a aratat in fata instantei ca, desi a studiat joi si vineri acest dosar, nu a gasit documentele ce detaliaza activitatile pentru care Adrian Nastase a fost recompensat pe parcursul executarii pedepsei, cerand astfel acordarea unui termen.

In replica, apararea lui Adrian Nastase a acuzat DNA de tergiversarea judecarii cauzei, precum si de o competitivitate neloiala, aratand ca fostul premier a fost recompensat inclusiv dupa ce i s-a admis la Judecatorie cererea de eliberare conditionata. Avocatul a precizat ca recompensa a constat in suplimentarea dreptului la vizita.

Instanta a suspendat pentru doua ore judecarea cauzei, timp in care procurorul DNA va studia  din nou acest dosar.

Avocatul lui Adrian Nastase, Ion Cazacu, a declarat la intrarea in Tribunalul Bucuresti ca se asteapta ca spiritul de dreptate si corectitudinea sa triumfe si, dupa mai bine de 300 de zile de cand a fost incarcerat, fostul premier sa fie alaturi de familie.

Cazacu a precizat ca apararea este pregatita si va combate recursul DNA cu argumente care tin de cauza. Avocatul a mai spus ca, in opinia lui, recursul procurorilor DNA este lipsit de consistenta.

Magistratii Tribunalului Bucuresti au reluat sedinta de judecata in jurul orei 12:00, dupa o amanare de aproximativ 2 ore, informeaza B1TV.

Magistratii Tribunalului Bucuresti au suspendat luni, pentru doua ore, judecarea dosarului privind eliberarea conditionata a fostului premier Adrian Nastase, informeaza Agerpres.

Procesul a inceput la ora 9:30, la intrarea in sala de judecata Adrian Nastase fiind aplaudat indelung de catre sustinatori.

Procurorul de sedinta a solicitat insa instantei amanarea dosarului, pe motiv ca nu a avut timp sa studieze mai multe documente depuse la dosar.

Avocatul Ion Cazacu a declarat ulterior ca “procurorul a formulat o cerere invocand ca de joi pana astazi nu a avut timp sa citeasca documentele depuse la dosar” privind activitatile lui Adrian Nastase din penitenciar. Potrivit avocatului lui Nastase, ceea ce este surprinzator pentru mine este ca procurorul ataca in recurs aceste activitati, dar astazi spune ca nu a luat cunostinta de ele. (…) Mi se pare o cerere departe de loialitatea administrarii justitiei. Instanta  a admis-o. Mi se pare corecta decizia de a da doua ore timp procurorului sa citeasca aceste documente.”

Completul care judeca recursul este format din judecatoarele Ioana Cleopatra Sipoteanu, Carmen Constanta Balaci si Florentina Vasilateanu.

Numele judecatoarei Ioana Sipoteanu apare in referatul de arestare al judecatoarelor Antonela Costache si Viorica Dinu, arestate preventiv vineri dimineata sub acuzatia ca ar fi primit mita de la fratele omului de afaceri Dinel (Staicu) Nutu.

Carmen Constanta Balaci si Florentina Vasilateanu le-au inlocuit in complet pe Antonela Costache si Viorica Dinu.

In ceea ce o priveste pe judecatoarea Florentina Vasilateanu, sotul acesteia, Catalin Vasilateanu, avocat in cadrul Baroului Bucuresti, este condamnat la inchisoare cu executare pentru trafic de influenta.

Potrivit unui comunicat de presa al DNA, pe data de 6 februarie 2013, Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat pe Catalin Vasilateanu la 3 ani de inchisoare in regim de detentie pentru savarsirea a patru infractiuni de trafic de influenta.

Sedinta a fost amanata de magistratii Tribunalului Bucuresti pana la ora 9:30, informeaza B1 TV.

Avocatul Ion Cazacu, care il reprezinta pe Adrian Nastase, a declarat luni dimineata ca spera ca fostul premier sa fie eliberat luni, precizand ca in opinia sa recursul este “lipsit de consistenta”.

“Astept ca spiritul de dreptate si corectitudinea sa triumfe aici la Tribunalul Bucuresti si, dupa mai mult de 300 si ceva de zile, clientul meu sa fie in seara asta alaturi de familia lui”, a declarat Cazacu.

“Dupa parerea mea, recursul este lipsit de consistenta si vom incerca sa il combatem cu argumente”, a adaugat avocatul lui Adrian Nastase.

Termenul de 18 martie a fost stabilit de Tribunalul Bucuresti (TB) in 4 martie, dupa ce aceasta instanta a primit dosarul de la Judecatoria Sectorului 4.

Viorica Dinu si Antonela Costache, care trebuiau sa faca parte din completul care va judeca recursul la eliberarea fostului premier, au fost arestate preventiv pentru 29 de zile, vineri, de Curtea de Apel Bucuresti, in dosarul in care sunt acuzate de luare de mita si trafic de influenta pentru solutii in mai multe dosare, printre care si cel al lui Dinel Nutu (fost Staicu).

Presedintele Tribunalului Bucuresti, Laura Andrei, a declarat pentru Mediafax joi, dupa retinerea celor doua judecatoare, ca dosarul privind eliberarea lui Nastase si cauza privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA) vor fi judecate la termenele stabilite, fiecare sectie avand asigurat un complet de permanenta, pentru situatii neprevazute. Completul de permanenta asigura judecata in orice dosar atunci cand situatia o cere.

Duminica, fostul premier a fost vizitat la penitenciar de cei doi fii ai sai, Andrei Nastase declarand ca spera ca aceasta sa fie ultima ocazie in care isi vede tatal in inchisoare si ca nu vede vreun motiv pentru amanarea procesului de luni.

In 12 februarie, Judecatoria Sectorului 4 a admis cererea lui Nastase de eliberare din penitenciar inainte de termen, decizia fiind contestata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

DNA a notat, in motivarea recursului facut impotriva deciziei Judecatoriei Sectorului 4 de eliberare conditionata al lui Adrian Nastase, ca acesta, prin materialele si articolele pe care le-a scris si publicat, dovedeste ca nu regreta faptele pentru care a fost condamnat si ca in continuare nu le admite, singurul regret al sau fiind acela ca este singurul fata de care s-a pronuntat o condamnare cu executare.

Im motivarea deciziei din 12 februarie, Judecatoria Sectorului 4 a aratat ca Adrian Nastase a avut un comportament conform “intru totul” cu rigorile mediului carceral si nu a fost niciodata sanctionat, iar regimul de detentie si-a atins scopul pentru care fostul premier a fost condamnat.

Totodata, instanta a precizat ca lucrarea stiintifica scrisa de Adrian Nastase in penitenciar a fost intocmita conform dispozitiilor legale, iar cele 45 de zile scazute din pedeapsa pentru activitatea desfasurata in detentie au fost stabilite corect.

Instanta a mai notat in motivare ca lucrarea stiintifica “Reprezentarea Romaniei la Uniunea Europeana in contextul reglementarilor interne si europene” a fost scrisa de Adrian Nastase in perioada 10 august – 24 decembrie 2012, constatand astfel ca “acordarea a 45 zile castig s-a facut in conformitate cu dispozitiile legale”.

La judecarea cererii de eliberare inainte de termen, procurorul de sedinta a solicitat instantei Judecatoriei Sectorului 4 Bucuresti respingerea acesteia, invocand faptul ca Adrian Nastase nu a dovedit o atitudine de indreptare, intrucat a continuat sa faca afirmatii la adresa judecatorilor care l-au condamnat la doi ani de inchisoare in dosarul “Trofeul calitatii”.

Procurorul Directiei Nationale Anticoruptie a mai aratat in fata instantei ca este pusa la indoiala calitatea de opera stiintifica a lucrarii fostului premier avute in vedere pentru punerea lui in libertate si a invocat ca Judecatoria Sectorului 4 nu este competenta sa solutioneze cererea.

Adrian Nastase este incarcerat din 26 iunie 2012.

In 9 ianuarie, Comisia de eliberari conditionate de la Penitenciarul Jilava a constatat ca s-a implinit termenul de o treime din pedeapsa in care Adrian Nastase ar putea fi eliberat si a dat aviz favorabil.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.