Ancheta a Ministerului Educatiei in cazul amenintarilor la adresa elevei din Covasna care a purtat o bentita tricolora

Ancheta a Ministerului Educatiei in cazul amenintarilor la adresa elevei din Covasna care a purtat o bentita tricolora

by March 21, 2013 0 comments

Ministerul Educaţiei a început o verificare la liceul din Covasna unde o elevă a mers la şcoală, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, cu o bentiţă în culorile tricolorului românesc, iar apoi a fost ameninţată pe o reţea de socializare. Conducerea şcolii şi-a exprimat regretul pentru cele întâmplate şi a precizat, într-un comunicat, că orice elev are dreptul să poarte însemnele naţionale.

O echipă a Ministerului Educaţiei va face verificări la Liceul “Korosi Csoma Sandor” din Covasna, după ce o elevă de clasa a IX-a a mers la şcoală, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, cu o bentiţă în culorile tricolorului românesc, iar apoi a fost ameninţată pe o reţea de socializare.

“În urma situaţiei sesizate la grupul şcolar «Korosi Csoma Sandor» din oraşul Covasna (judeţul Covasna), o echipă a Ministerului Educaţiei Naţionale va verifica evenimentele petrecute în incinta unităţii de învăţământ. Ministerul Educaţiei Naţionale va da publicităţii rezultatele acestei verificări, după ce vor fi parcurse toate procedurile legale”, a anunţat instituţia într-un comunicat de presă.

Ministerul Educaţiei a subliniat că învăţământul românesc se bazează pe promovarea toleranţei şi a convieţuirii interetnice, pe acceptarea diferenţelor, indiferent de natura acestora, “valori universale care constituie piloni ai demnităţii umane”.

DOSAR PENAL pentru cel care a ameninţat-o pe eleva CU BENTIŢA TRICOLORĂ

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Covasna, Keresztely Irma, a cerut un raport conducerii Liceului mixt “Korosi Csoma Sandor” din oraşul Covasna, după ce mai mulţi elevi au mers la şcoală cu accesorii tricolore, de 15 Martie, o elevă purtând şi miercuri bentiţă tricoloră la cursuri.

Potrivit presei, în 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, câţiva elevi români din clasa a IX-a au mers la şcoală cu accesorii în culorile tricolorului românesc, iar una dintre eleve, care purta o bentiţă tricoloră şi a cărei fotografie a fost postată pe o reţea de socializare, susţinea că ar fi primit ameninţări.
Şeful ISJ Covasna, Keresztely Irma, declara, miercuri, că o elevă de clasa a IX-a de la Liceul “Korosi Csoma Sandor” din oraşul Covasna, care a mers la şcoală, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, cu o bentiţă în culorile tricolorului românesc, şi-a repetat gestul în cursul zilei de miercuri.

Ea aprecia gestul tinerei drept un “incident copilăresc” şi “un teribilism”. “Trebuie să vedem care sunt motivele comportamentului acestei eleve şi din acest motiv am cerut conducerii liceului să efectueze o analiză şi să finalizeze până mâine (joi – n.r.) la prânz un raport”, spunea Keresztely.

La liceu a avut loc miercuri o şedinţă a Consiliului profesoral în cadrul căreia a fost discutată această problemă.

Poliţia Covasna a deschis dosar penal cu autor necunoscut în cazul elevei din oraşul Covasna care a fost ameninţată pe o reţea de socializare după ce a purtat o bentiţă cu tricolorul românesc la şcoală, de 15 Martie, fiind luate măsuri de prevenire a violenţei în zona liceului.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Covasna, Diana Lolu, a declarat miercuri corespondentului MEDIAFAX că poliţiştii vor lua măsuri de prevenire a violenţei în zona Liceului “Korosi Csoma Sandor”, având în atenţie şi cazul elevei ameninţate după ce a purtat o bentiţă cu tricolorul românesc. Diana Lolu a explicat că s-a deschis un dosar penal cu autor necunoscut şi poliţiştii caută persoana care a postat pe o reţea de socializare o ameninţare la adresa elevei respective.

Reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor au susţinut că împotriva elevei din Covasna care a mers la şcoală, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, cu bentiţă tricoloră s-au produs acţiuni de discriminare, anunţând că vor sesiza Ministerul Educaţiei şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării pentru a lua măsurile necesare la “asemenea abuzuri”.

“Consiliul Naţional al Elevilor condamnă acţiunile de discriminare desfăşurate de elevii şi de cadrele didactice aparţinând minorităţilor naţionale faţă de eleva româncă Sabina Elena din judeţul Covasna, acţiuni care contravin Constituţiei României şi drepturilor fundamentale ale omului”, se arată într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

SCANDALUL BENTIŢEI TRICOLORE: Conducerea Liceului: “Nu este cazul să aplicăm sancţiuni”

Conducerea Liceului “Korosi Csoma Sandor” din Covasna a transmis la rândul său un comunicat prin care îşi exprimă regretul cu privire la incidentul petrecut. “Considerăm că în această situaţie nu este cazul să aplicăm nici un fel de sancţiuni, pentru că dorinţa noastră este aceea de a aplana orice fel de conflict, de a ne educa elevii în spiritul valorilor europene, inter- şi multiculturale şi a cultivării respectului  faţă de însemnele naţionale”.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.