Costel Oprea
Romania inregistreaza un nou esec usturator in dosarul Schengen. Din nou, a nu stiu cata oara, suntem refuzati in granitele spatiului de securitate europeana. Germania vrea sa uzeze de dreptul de veto ( fapt fara precedent) la Consiliul JAI, unde Romania si Bulgaria cersesc din nou aplicarea normelor europene , potrivit tratatului de aderare.
Cu o incapatanare, de-a dreptul uluitoare, se gasesc si de aceasta data tari care sa ne refuze acest drept. Toti recunosc ca indeplinim toate conditiile de aderare, dar…Inca o data, motive politice, politicianiste. Inca o data, sunt alegeri interne in diferite tari europene, iar Romania devine subiectul predilect al demagogilor europeni. Dincolo de ipocrizia fatisa, esecul e in barca noastra.
Romanii nu a avut, pana acum, nimic de castigat din intrarea in UE. Nu au fost in stare sa acceseze decat 11% din fondurile structurale puse la dispozitie in exercitiul bugetar 2007-2013, iar aderarea la spatiul Schengen este amanata sine die din 2010 incoace. Nu am reusit decat contraperformanta sa devenim o piata de desfacere si nimic mai mult. UE profita din plin de consumul romanesc, timp in care propria productie este pusa pe butuci.
Firmele europene fac bani buni in Romania, timp in care romanul pleaca in tarile UE pentru a putea trai decent. Este un castig al UE si un esec al Romaniei. Si asta nu din cauza Germaniei ipocrite, care ne refuza intrarea in spatial Schengen ( dupa ce ne-a impus societatea EADS-ul sa ne securizeze granitele pentru 1 miliard de euro), ci diplomatiei romanesti, incapabile sa ne negocieze interesele. Este esecul lui Traian Basescu, liderul politicii externe romanesti.
Basescu nu a reusit decat sa-si salveze pielea in vara anului trecut, in urma suspendarii sale din functie. Atunci a putut sa mobilizeze toata reteaua de relatii la nivelul UE, folosind asa zisa prietenie cu cancelarul german, Angela Merkel. In acelasi timp, europarlamentarul PDL Monica Macovei nu a facut nimic pentru Romania. Toata lumea o lauda in Parlamentul European, dar ce folos pentru noi romanii, care am trimis-o, prin votul nostru la Bruxelles?
Ne este foarte dor de boierii nostri de la ’48, care, dupa ce si-au petrecut anii studentiei sau ai doctoratului pe la Paris si Viena, s-au intors in tara si, devenind stalpii diplomatiei romanesti, ne-au adus unirea Moldovei cu Tara Romaneasca la 1859, independenta de la 1877, marea unire de la 1918 si valorile occidentale.
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.