Fostul senator, Catalin Voicu, condamnat la 7 ani de puscarie pentru trafic de influenta

Fostul senator, Catalin Voicu, condamnat la 7 ani de puscarie pentru trafic de influenta

by April 22, 2013 0 comments

catalin-voicu-culoar-604-razvan-chirita[1]Fostul senator PSD Catalin Voicu a fost condamnat definitiv si irevocabil luni de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie la 7 ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta. Instanta suprema a decis sa majoreze pedeapsa din prima instanta cand Voicu a fost condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare. Voicu nu a fost prezent la proces, la ultimul termen, fostul senator internandu-se de urgenta la spital luni dimineata.

Potrivit avocatilor, familia a transmis instantei ca Voicu este suspect de cancer la colon. In dosar, instanta i-a mai condamnat defintiv si irevocabil pe omul de afaceri Marius Locic la 4 ani de inchisoare cu executare, pe fostul judecator Florin Costiniu la 4 ani de inchisoare cu suspendare si pe omul de afaceri Costel Casuneanu la 4 ani de inchisoare tot cu suspendare.

Completul de cinci judecatori de la Inalta Curte condus de Livia Doina Stanciu, presedinta Curtii Supreme, a decis luni seara sa il condamne definitiv si irevocabil pe fostul senator PSD Catalin Voicu la 7 ani de inchsioare cu executare pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta.

Instanta a decis, practic,  majorarea sentintei date de catre instanta de fond in iunie 2012.

La ultimul termen al recursului desfasurat luni, procurorii DNA au cerut majorarea pedepsei de la 5 la 9 ani de inchisoare cu executare.

Completul de cinci judecatori i-a mai condamnat si pe pe omul de afaceri Marius Locic la 4 ani de inchisoare cu executare. Completul de  5 magistrati ai Curtii Supreme a decis condamnarea cu suspendare la cate 4 ani de inchisoare si in cazul fostului judecator de la ICCJ Florin Costiniu, precum si in cazul omului de afaceri Costel Casuneanu.

In prima instanta, omul de afaceri Marius Locic a primit o pedeapsa de patru ani de inchisoare, fostul presedinte al Sectiei civile a instantei supreme, judecatorul Florin Costiniu a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare, iar omul de afaceri Costel Casuneanu a fost condamnat la patru ani de inchisoare tot cu suspendare.

Voicu nu s-a prezentat la ultimul termen si ar fi fost internat de urgenta la spital. Familia: “Este suspect de cancer la colon”

La termenul de luni, fostul senator Voicu nu s-a prezentat, avocatii sai informand instanta ca acesta a fost internat de urgenta la spitaluld e Urgenta.

Potrivit aparatorilor, familia a transmis ca Voicu este suspect de cancer la colon. Avocatii au cerut suspendarea sedintei pentru ca Voicu sa fie prezent si el la ultimul termen si sa poata sa aiba si el un ultim cuvant in dosar, insa instanta a respins cererea.

In timpul zilei de luni, purtatorul de cuvant al spitalului Floreasca, doctorul Bogdan Oprita a declarat in presa ca fostul senator Voicu nu a fost internat la unitatea medicala. Pe acest aspect s-a bazat si presedinta completului de judecata, Livia Stanciu, cand a refuzat suspendarea sedinte, insa dupa ce s-a anuntat ca sentinta va fi data luni seara, seful spitalului Floreasca, dr. Mircea Beuran a confirmat pentru Agerpres ca Voicu a fost internat luni dimineata pentru ca “a venit cu hemoragie rectală şi cu anemie”.

Potrivit lui Beuran, Voicu are si alte suferinte, precum diabet, boala de inima si obezitate.

Reamintim ca la un termen precedent, cel de pe 25 martie, fostului senator i s-a facut rau, fiind transportat cu ambulanta la spital. Acel termen ar fi trebuit sa fie ultimul inainte de pronuntarea sentintei, insa internarea lui Voicu a prelungit procesul cu inca cel putin o luna.

Dosarul “Voicu” – pentru ce a fost condamnat fostul senator si ceilalti inculpati din dosar

Pe 1 iunie 2012, Catalin Voicu a fost condamnat de un complet de trei judecatori de la instanta suprema la doua pedepse pentru trafic de influenta, respectiv la patru si cinci ani de inchisoare, iar pentru fals in inscrisuri a primit o pedeapsa de un an si doua luni de inchisoare. Voicu ar urma sa execute pedeapsa cea mai mare, de cinci ani, din care judecatorii au scazut perioada in care a stat in arest preventiv, din 30 martie 2010 pana in 18 iulie 2011.

Omul de afaceri Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, a primit o pedeapsa de patru ani de inchisoare pentru cumparare de influenta, un an si doua luni pentru fals in inscrisuri si un an si sase luni pentru fals intelectual, urmand sa execute in regim de detentie pedeapsa cea mai grea, de patru ani.

Fostul presedinte al Sectiei civile a instantei supreme Florin Costiniu a fost gasit vinovat de complicitate la trafic de influenta, pentru care a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei, pentru un termen de incercare de sase ani.

Omul de afaceri Costel Casuneanu a fost condamnat la patru ani de inchisoare pentru cumparare de influenta, judecatorii instantei supreme suspendandu-i executarea pedepsei pentru un termen de incercare de sapte ani.

Florin Costiniu, Costel Casuneanu si Marus Locic au stat si ei in arest preventiv din 8 pana in 12 aprilie 2010.

In acest caz, in 21 mai 2010, fostul senator Catalin Voicu, Florin Costiniu, Costel Casuneanu si Marius Locic au fost trimisi in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), pentru trafic de influenta, complicitate la trafic de influenta, cumparare de influenta si, respectiv, fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Florin Costiniu, fost presedinte al Sectiei civile si de proprietate intelectuala a ICCJ, este acuzat de complicitate la trafic de influenta, Costel Casuneanu, asociat la SC PA&CO International SRL Bacau, de cumparare de influenta, iar Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, de cumparare de influenta, fals in inscrisuri sub semnatura privata in legatura cu fapte de coruptie, participatie improprie la fals intelectual la legea contabilitatii in legatura cu fapte de coruptie.

Potrivit procurorilor, in perioada iulie – septembrie 2009, Catalin Voicu, “prevalandu-se de prerogativele ce deriva din calitatea sa de senator”, ar fi primit de la Costel Casuneanu, in doua transe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) si 200.000 de euro, in schimbul interventiei pe langa magistrati din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (Florin Costiniu, n.r.), in vederea adoptarii unei solutii favorabile societatii comerciale la care omul de afaceri era asociat.

De asemenea, in luna august 2009, Voicu ar fi pretins si primit de la Marius Locic suma de 119.000 de lei in schimbul promisiunii ca va interveni pe langa politisti pentru a-i determina sa propuna o solutie favorabila intr-un dosar in care acesta era cercetat pentru fapte penale.

Fostul senator PSD ar fi intervenit pe langa judecatorul Florin Costiniu ca, in schimbul unor foloase, sa intervina pe langa magistratii instantei supreme investiti cu solutionarea favorabila a unui dosar al SC PA&CO International SRL Bacau, care contesta atribuirea unei licitatii privind lucrarile de reabilitare a drumului national 76, intre localitatile Stei si Beius.

Astfel, in iulie 2009, Voicu i-ar fi cerut lui Costiniu preschimbarea termenului de judecata, stabilit pentru 9 decembrie 2009. Voicu i-ar fi cerut 60.000 de euro (250.000 de lei) patronului SC PA&CO, Costel Casuneanu. Termenul de judecata a fost schimbat apoi pentru data de 16 septembrie 2009.

In 11 septembrie 2009, Voicu i-ar fi cerut telefonic lui Casuneanu 200.000 de euro, iar cateva ore mai tarziu curierul trimis de omul de afaceri il contacta pe senator sa-i livreze “imprumutul solicitat”, in strada Carol Davila 27 din Bucuresti, potrivit procurorilor.

Anchetatorii consemneaza faptul ca Voicu i-ar fi cerut Costiniu sa transmita magistratilor din completul de judecata al procesului firmei PA&CO faptul ca “solutionarea favorabila” este “o rugaminte din mediul politic, ca aceasta firma este indreptatita sa aiba castig de cauza” si ca, la randul sau, presedintele Sectiei civile si de proprietate intelectuala “le va face judecatorilor din complet servicii similare in alte dosare in care ar fi interesati”.

Cele trei judecatoare de la ICCJ, intre care una a fost membru al Partidului Democrat, au respins solicitarea firmei lui Casuneanu. Respingerea actiunii a fost neasteptata pentru cei implicati in aranjament. Din interceptarile realizate in acest caz rezulta ca Florin Costiniu da de inteles ca una dintre judecatoare a fost rugata la cel mai inalt nivel, “preferand argintii”, ca a facut “pact cu diavolu”, iar celelalte au fost “tematoare, mai speriate”, in final spunandu-i lui Costel Casuneanu ca va vedea “ce remedii juridice mai sunt”

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.