Caz fara precedent in judetul Salaj. Primarul din Simleul Silvaniei sechestreaza distribuitorii de presa

Caz fara precedent in judetul Salaj. Primarul din Simleul Silvaniei sechestreaza distribuitorii de presa

by June 1, 2012 19 comments

Un caz fara precedent ne-a fost semnalat de cititori in judetul Salaj. Primarul orasului SimleuSilvaniei ( PDL) si-a infiintat propria politie politica. La ordinele sale,  doi agenti ai politiei comunitare Florin Sarca si Romeo Stoica  au  arestat astazi doi tineri care distribuiau gratuit un ziar local  prin oras. Distribuitorii de presa au fost dusi cu forta in sediul primariei si au fost tinuti in arest , intr-o camera, timp de patru ore,fiind acuzati ca raspandesc informatii calomnioase la adresa primarului. Abia in jurul pranzului,  cei doi agenti ai politiei comunitare, i-au scos pe tineri  din primarie si i-au dus la sediul Politiei din Simleul Silvaniei. Avocatii care au reusit sa-i salveze pe tineri din ghearele agentilor comunitari sustin ca politistii s-au trezit cu o situatie ilara. “ Ei nu stiau de ce au fost retinuti cei doi tineri, deoarece politia comunitara nu avea nici un drept, nicio atributie in retinerea celor doi. In speta de fata nu exista nicio acuzatie”, sustine avocatul Ciprian Chende.

Acesta ne-a declarat ca la ora 12, Politia a inregistrat o plangere din partea primarului Turcas impotriva celor doi tineri, acuzandu-i de raspandire de informatii calomnioase. Cu alte cuvinte, distribuitorii de presa, dupa ce au fost sechestrati, amenintati si intimidate, timp de 4 ore, afla ca s-a depus o plangere impotriva lor. Adica, mai intai sunt saltati de politistii comunitari, apoi avocatul primariei, vine la politie sa inainteze o plangere impotriva acestora pe motiv de  raspandire de informatii calomnioase.

Mai mult, dup ace tinerii au fost eliberati, ei au fost escortati de agentii comunitari pana in parcare si nu le-au dat drumul decat dupa ce au predate toate ziarele, care apoi au fost duse in Primarie.  “Este teatrul absurdului. Se numeste furt. Ziarul difuzat gratuit prin oras contine mai multe articole care au aparut deja in presa centrala. Este vorba doar de o colectie de articole. Primarul pe cine pune sub acuzare? Pe doi oameni care distribuie presa? Asa se ajunge ca toti chioscarii de presa sa fie saltati in fiecare zi de primarul nemultumit ce se scrie in mass-media”, a mai declarat Ciprian Chende.

La randul sau, avocatul Adela Cobzas sustine ca tinerii au fost  amenintati ca vor fi inchisi 24 de ore, intimidati sa dea declaratii si le-au adus la cunostinta ca nu au dreptul sa  ea decat un telefon. “Este vorba de un abuz foarte grav. Este abuvzin serviciu, lipsire de libertate, perchezitionare fara mandat. Au fost bagati intr-o camera si li s-a comunicat tinerilor ca li se vor confisca ziarele si chiar masina. Este ceva total ilegal, de neimaginat. Fara mandate, fara niciun drept, patru ore acestia tineri au fost total privat de drepturi. Au fost intimidati si speriati”, ne-a declarat avocatul  Adela Cobzas. Avocatii celor doi tineri au mai spus ca au depus plangere impotriva agentilor comunitari pentru abuz in serviciu si  lipsire de libertate.

Comandatul Politiei  din Simleul Silvaniei, Alexandru Ionescu,   ne-a declarat ca organele in drept au inregistrat plangerile si vor incepe cercetarile in acest caz.

 

Facebook Comments Box

19 Comments so far

Jump into a conversation
 1. Vasile Padurean
  #1 Vasile Padurean 4 June, 2012, 09:58

  In Simleu Silvanie se intampla asa ceva in anul 2012? Vai de capul lor, unde se crede acel primar? La el pe mosie? Nu mai suntem nici sclavi, nici in comunism, el nu stie?

  Reply this comment
 2. moldovan
  #2 moldovan 4 June, 2012, 19:32

  articol scris la comanda lui stanca si mocan. doi cocalari ce n-o sa mai scoata un sunet in salaj dupa 10 iunie:)

  Reply this comment
 3. Nicolae Ceausescu
  #3 Nicolae Ceausescu 4 June, 2012, 20:05

  Eiii … Vasile Padurean !!!

  Reply this comment
 4. sorin
  #4 sorin 4 June, 2012, 20:41

  Nu vreau sa par subiectiv, dar despre ce publicatie vorbiti? Acea hirtie fara caseta redactionala, fara nici un articol semnat sau specificat “din ce publicatie este preluat”? Despre o hirtie tiparita sub anonimatul lasitatii? Da, ok, au sechestrat? Da se pronunte justitia, nu eu sau voi. Dar…de ce nu descrieti publicatia mentionata?

  Reply this comment
  • admin
   admin Author 4 June, 2012, 23:23

   Stiti, pe vremea comunismului erau tortionarii lui Ceausescu care infierau cu manie proletara “dusmanii poporului” pentru ca aveau obraznicia sa critice regimul. Fratilor! este vorba despre libertatea de expresie, este vorba despre drepturile omului. Primarul avea atatea cai democratice sa actioneze. Daca nu va convine democratia, duceti-va in Rusia, acolo o s-o duceti bine si puteti reactiona in consecita. Dar sa-l luati cu voi si pe primar. Domnul Sorin, mai intai documentati-va, mai cititi, mai informati-va. Era vorba, si am vazut si eu ziarul respectiv, de niste articole adunate din presa centrala: Ancheteonline, Adevarul, catavenii, Foaia Transilvana

   Reply this comment
   • sorin
    sorin 5 June, 2012, 23:23

    Domnule…”admin”
    Cu tot respectul care vi se cuvine…atunci cind publici un articol propriu te semnezi; atunci cind citezi, precizezi sursa. Stiti foarte bine acest lucru ( sper ). Asa ca, haideti sa fim onesti si nepartinitori. Cuvintele asternute, publicate, nesemnate, nu reprezinta decit un gest de lasitate. Cum poate beneficia subiectul articolelor de dreptul la replica in acest caz?! Ca sa fiu bine inteles, macar a doua oara, justitia se poate pronunta asupra gestului de retinere si asa e si firesc sa se intimple, daca sint vinovati sa raspunda, perfect de acord. Dar nu incercati sa ne subestimati capacitatile de intelegere a realitatii, ridicind in slavi o hirtie nesemnata. Asta e jurnalismul pe care ( hm…) l- ati studiat?
    Multumesc.
    Sorin

    Reply this comment
    • admin
     admin Author 6 June, 2012, 11:03

     Domnul Sorin, eu sunt Costel Oprea, sunt unele probleme tehnice si nu pot afisa sus numele, apare doar admin. Cu tot respectul, in parte va dau dreptate. Unde scartiie logica dvoastra? Dupa cate am inteles, si am inteles bine, acest ziar este de campanie. Cineva a adunat toate articolele din presa si a facut un ziar de campanie. Este totul legal! Nu inteleg de ce domnul primar nu a dat in judecat ziarele respective, ziaristii respectivi despre ce au scris ei atunci? In campania electorala este legal sa fie distribuite materiale de campanie. In ziarul respectiv sunt aduse in atentia alegatorilor niste informatii care erau deja publice, existau de mai multe vreme pe piata. Care este vina copiilor care au distribuit ziarul de campanie? A fost un abuz si primarul treb sa-si asume raspunderea pentru acest fapt

     Reply this comment
 5. JUSTITIARUL
  #5 JUSTITIARUL 5 June, 2012, 08:28

  Acei doi”raspandaci” trebuiau pusi la munca in folosul comunitatii sa faca si ei ceva util pentru oras, ca acest primar a facut cat toti care au fost dupa 1989 incoace.
  Fiti obiectivi si uitati-va la ”fata ”orasului cat s-a schimbat in acesti ani.

  Reply this comment
 6. Un simleuan de pe strada Horea
  #6 Un simleuan de pe strada Horea 5 June, 2012, 13:30

  Ce spui omule? Ai fost in Simleu? Nu doar prin centrul orasului, intra te rog si pe strazile mai laturalnice, a, o sa-ti rupi masina… Sunt comune in judet care arata de 100 de ori mai bine ca acest amarat de oars, si sa nu uitam ce e de 8 ani primar, iar ultimi 4 a avut sprijin guvernamental cat a dorit, deci hai sa fim seriosi, lasa pupincureala si gandeste-te ca ceea ce a facut este foarte grav, nu e orasul lui, sa faca ce il taie capul, suntem in 2012, in 89 au murit oameni pentru o cauza pe care el o calca in picioare?

  Reply this comment
 7. Iosca
  #7 Iosca 5 June, 2012, 17:49

  Daca lasam pe toti ciupurupu sa faca dictatura din nou unde vom ajunge? Trebuie tras la raspundere si sa plateasca pentru abuzurile facute acest primar.

  Reply this comment
 8. sebastian chis
  #8 sebastian chis 5 June, 2012, 19:33

  Eu unul nu cred ca este adevarat. Am protestat si eu impotriva autoritatilor prin tara de multe ori, la limita legii, si niciodata nu am patit sa fiu abuzat. Hai sa asteptam sa vedem cum se pronunta justitia. Daca au dreptate, vor castiga tinerii. La cum expuneti dumneavoastra stirea, au un caz imbatabil. Tare ma face sa cred ca sunt doar “valuri” electorale.

  Reply this comment
 9. magureanu
  #9 magureanu 6 June, 2012, 10:58

  Iarasi Sarca si cu Stoica??? Astia sunt de groaza cu atitudinea lor de limitati intelectual fapt ce iese in evidenta mai ales prin fudulia lor! Mai lipsea Marinica din peisaj dar poate ca era “fara semnal” dupa ce a “trudit” din greu “cu tarie” de caracter in serviciu de noapte!

  Reply this comment
 10. chereches
  #10 chereches 6 June, 2012, 13:05

  Normal ca in simleu traim ca si pe vremea lui ceausescu, deoarece turcas e fiu de comunist (tatal sau lua animalele din ograda omului) si a fost crescut vazand cum tatal sau terorizeaza oamenii! El face doar ce a invatat!

  Reply this comment
 11. Sorin
  #11 Sorin 7 June, 2012, 08:53

  Da, repet, sa hotarasca insitutiile in drept daca a fost abuz si ce masuri legale exista. Antepronuntarea e paralela cu deontologia. E ultimul comentariu pe care-l postez pe acest subiect, asa ca va adresez o ultima intrebare: daca primarul (sau oricine ar fi subiectul din fituica) ar sta cu hirtia in mina si ar dori sa-i dea in judecata sau cel putin sa ceara dreptul la replica, spuneti-mi … cui s-ar adresa?! De aceea, ziarele (nu fituicile) se semneaza. Corect? Asa ca… aceasta fituica nu este un ziar, nu este redactata de JURNALISTI ci e o unealta pura de campanie electorala murdara, lasa, defaimatoare, fara o sustinere clara, documentata si…umana.
  O zi buna in continuare.
  P.S. Daca in continuare sustineti ca sint subiecte preluate din alte publicatii, de ce nu sint mentionate?

  Reply this comment
  • admin
   admin Author 7 June, 2012, 10:22

   Domnul meu, toate articolele din ziarul de campanie apar in presa centrala, puteti verifica. In josul fiecarui articol este precizata sursa..adica unde a aparut articolul.(Ancheteonline, Adevarul, Foaia Transilvana, Catavencii). Dvoastra vorbiti de o campanie…umana. Vi se pare normal ca niste copii sa fie tinuti in arest 4 ore si sa fie amenintati, intimidati, speriati? Cred ca ei doar au primit un ban pentru a distribui un ziar ( fituica ce-o fi…este campanie electorala, este legal distribuirea sa).

   Reply this comment
 12. sebastian chis
  #12 sebastian chis 7 June, 2012, 12:58

  Un ziar cu acuzatii calomnioase. Eu daca as gasi doi tineri care impart ziare cu acuzatii la adresa mea, normal as anunta politia si probabil ei ar fi luati primii la intrebari. Apoi ancheta se deruleaza. Singurul lucru care ma deranjeaza pe mine este ca si dumneavoastra va pronuntati subiectiv. Dupa parerea dumneavoastra s-a facut un abuz. Ar fi frumos sa reveniti cu un articol sa ne spuneti cum s-a solutionat acest caz. Ce spune justitia?

  Reply this comment
 13. jo
  #13 jo 7 June, 2012, 23:00

  dl sorin dece nu preluati si articolele dl ioan mocan de la oradea cu cazul caracatita prin care i-a f…. in nas pe multi din colegii lui de la schela pe care ii lauda ca a fost in slujba lor, a fost in slujba lui sa poata fura cat sa isi faca o casa in care sa nu stea ninenii

  Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.