Relu Fenechiu: GPR a depus o oferta mai mare de 180 de milioane de euro pentru cumpararea CFR Marfa

Relu Fenechiu: GPR a depus o oferta mai mare de 180 de milioane de euro pentru cumpararea CFR Marfa

by June 20, 2013 0 comments

LANSARE CANDIDATI PNL - MOLDOVAGrupul Feroviar Roman a depus o oferta pentru preluarea CFR Marfa mai mare de 180 milioane euro, dar supusa unor conditii, a declarat joi ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, care a precizat ca negocierile continua, in conditiile in care privatizarea nu se poate incheia daca oferta financiara contine conditii. Comisia de Privatizare din Ministerul Transporturilor a deschis, joi, oferta depusa de singurul investitor ramas in cursa pentru privatizarea CFR Marfa, Grup Feroviar Roman.

“Astazi a avut loc ultima etapa a procesului de privatizare a CFR Marfa. S-au deschis ofertele tehnice si oferta financiara. Oferta tehnica a companiei a fost corecta, GFR a fost declarata calificata. Oferta financiara contine niste conditii, suntem in negociere”, a afirmat ministrul, intr-o scurta conferinta de presa.

“Daca vom ajunge la o finalizare a negocierilor astfel incat sa nu aiba nicio conditie vom finaliza procedura. Daca nu, ofertantul va fi descalificat”, a precizat Relu Fenechiu, care a mentionat ca nu poate estima cat timp vor dura negocierile.

Acesta a spus ca suma oferita de GFR “este mai mare de 180 mil euro, este motivul pentru care suntem in negocieri”.

In ceea ce priveste conditiile puse de GFR – si pe care ministrul nu a dorit sa le detalieze – “atat timp cat se va renunta la ele, putem merge mai departe, daca nu, nu putem merge mai departe”, in conditiile in care “mandatul comisiei de privatizare este clar, pretul trebuie sa fie peste 180 milioane euro, fara niciun fel de conditii”.

Grup Feroviar Roman si Asocierea Transferoviar Grup & Donau Finanz GMBH & Co KG au depus oferte preliminare, neangajante si comentarii asupra contractului de vanzare-cumparare de actiuni, conform Anuntului si Dosarului de Prezentare. Miercuri, asocierea Transferoviar Grup – Donau Finanz GMBH & Co KG a decis sa stopeze demersurile de achizitionare a pachetului majoritar al CFR Marfa si a anuntat ca va contesta procedura de privatizare.

Si americanii de la OmniTRAX au anuntat ca vor contesta acest proces, dupa ce compania a fost respinsa de Comisia de privatizare a MT pe motiv ca s-a constatat ca plicul depus nu continea oferta preliminara si neangajanta si nici comentariile asupra contractului de vanzare-cumparare de actiuni, necesare la acea etapa. Ei au motivat ca au solicitat in mod repetat prelungirea perioadei de audit la 45 de zile pentru analiza informatiilor si pentru formularea ofertei.

Aceasta este a doua tentativa de privatizare a CFR Marfa dupa ce, intr-o prima faza, toate ofertele au fost respinse pentru ca, potrivit ministrului Transporturilor, erau incomplete. Grup Feroviar Roman, companie detinuta de Gruia Stoica si Vasile Didila, este o societate cu capital social integral privat, care presteaza servicii de transport feroviar de marfuri si servicii conexe transportului feroviar.

GFR exploateaza un parc de 8.000 de vagoane si 260 de locomotive. In asociere cu CFR Marfa in societatea Rolling Stock, GFR a inregistrat, in 2012, un profit de 4,5 milioane euro. Transferoviar Grup este o companie infiintata in 2003, al carei obiect de activitate este asigurarea serviciilor de transport/logistica feroviara si manevra feroviara de marfa, gestionarea de infrastructura feroviara, constructia de cai ferate, drumuri si autostrazi.

De asemenea, prin accesarea de fonduri europene, societatea este implicata in dezvoltarea infrastructurii feroviare private, in acest moment avand in executie terminalul de containere din Aiud. Societatea activeaza atat pe piata din Romania cat si la nivel international. Donau-Finanz GmbH Austria este un fond de investitii din Austria, fondat in 1957, administrand active de peste 2 miliarde de euro in domenii cum ar fi managementul activelor, investitii, fuziuni si achizitii, restructurari, dezvoltare rezidentiala.

Donau-Finanz este calificat in faza finala a procesului de privatizare a unitatii de transport de marfa a Cailor Ferate Bulgare (BDZ) – BDZ Freight Services. OmniTRAX, companie afiliata Grupului Broe, este un operator feroviar care are peste 17 linii scurte sau cai ferate regionale in America de Nord, servicii intermodale in porturi, facilitati transload si operatiuni de comutare.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.