Traian Basescu: Dorim un acord al tuturor partidelor pentru Legea agriculturii

Traian Basescu: Dorim un acord al tuturor partidelor pentru Legea agriculturii

by June 6, 2013 0 comments

TRAIAN BASESCU - PETROMPresedintele Traian Basescu a anuntat joi, la Insitutul Agricol Fundulea, ca la 30 iunie va fi terminat si pus in dezbatere publica raportul Comisiei prezidentiale pentru elaborarea strategiei agricole pina in 2030. “Va fi extrem de important daca reusim un acord intre toate fortele politice, si asa cum s-a semnat un acord pentru Legea Educatiei, toate fortele din Parlament sa semneze un acord pentru Legea agriculturii in baza acestui raport al Comisiei prezidentiale”, a spus Traian Basescu.Cele mai importante declaratii:

 • Este un moment important – agricultorii se pot informa asupra masinilor disponibile, calitatii semintelor oferite. Este un moment in care putem declansa o discutie importanta despre agricultura. De ce e important?
 • Inca de acum 2 ani s-a constituit o comisie pentru strategia agricola pina in 2030. Raportul comisiei va fi facut public la 30 iunie, dar va ramine in dezbatere publica.
 • In comisie lucreaza peste 30 de specialisti de la Academia Agricola, fermieri.
 • Ne aflam cu 6-7 luni inainte de inceperea noului exercitiu bugetar al UE. Romania va avea o alocare cu circa 4,5 mld euro mai mare pentru cei doi piloni, iar pentru plati directe lucrurile stau destul de bine in raport cu precedentul exercitiu, crestere cu 5 mld euro.
 • Prin decizia Consiliului European exista o flexibilitate de a se muta banii de pe pilonul 1 (platile directe) pe pilonul 2 (dezvoltare rurala). Fiecare guvern are dreptul sa miste 25% din bani. Aici e cheia deciziei: care e prioritate? Cit poate fi mutat de la plati directe la dezvoltare rurala sau invers? Aceste lucruri pot fi stabilite doar de specialisti si asteptam contributiile dvs.
 • Speranta mea este ca pe 30 iulie vom avea o viziune clara asupra evolutiei agriculturii pe urmatorii 15-20 de ani
 • Extrem de important va fi daca reusim un acord intre toate fortele politice, si asa cum s-a semnat un acord pentru legea educatiei, toate fortele din Parlament sa semneze un acord pentru Legea agriculturii in baza acestui raport al Comisiei prezidentiale
 • Cred ca prima urgenta e ca aceasta strategie sa furnizeze guvernului elemente pentru elaborarea planului national de dezvotlare rurala ce trebuie predat CE pentru alocari
 • Am convingerea ca se vor gasi resurse pentru achizitia de masini agricole. Romania are un tractor la 57 ha. Comparativ cu media UE de 1 tractor la 10-15 ha. E clar nivelul de submecanizare a agriculturii romanesti
 • Avem nevoie de instruire, de tot mai multi specialisti. Avem nevoie de cercetare
 • Romania are o buna traditie si in invatamintul agricol, si in cercetare
Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.