Oxford Analytica: Proiectul Rosia Montana ar putea darama Guvernul Ponta

Oxford Analytica: Proiectul Rosia Montana ar putea darama Guvernul Ponta

by September 25, 2013 0 comments

victor-ponta-351-i-crin-antonescu1317645522[1]Protestele împotriva planului de a deschide cea mai mare mină din Carpaţii de Vest continuă pe întreg teritoriul României, reuşind să inducă multă confuzie la nivelul Guvernului, scrie Oxford Analytica.Premierul Victor Ponta şi-a schimbat punctul de vedere public de cel puţin trei ori pe tema oportunităţii proiectului de exploatare minieră, iar disensiunile din rândul coaliţiei de guvernare au scos la iveală o formă haotică de a lua decizii publice, astfel că dubiile cresc în privinţa fezabilităţii planurilor de privatizare pentru sectorul energetic care sunt legate de căutarea finanţării internaţionale.

Afacerea RMGC scoate la iveală oportunismul unei elite transpartinice, iar prea puţini dintre membrii acesteia par preocupaţi de protejarea mediului sau a consecinţelor negative asupra statului.

Premierul a pierdut deja autoritate. Planurile USL de revizuire a Constituţiei ar putea cădea victimă tensiunilor permanente din coaliţie. În acelaşi timp, nervozitatea printre investitorii străini ar putea distruge şi aşa fragila revenire economică.

Un guvern nehotărât plănuieşte să paseze Parlamentului decizia finală pe tema controversatului proiect de la Roşia Montană. Coaliţia PSD- PNL ar putea să nu mai aibă viaţă lungă în condiţiile în care poziţiile celor două formaţiuni pe acest subiect sunt categoric divergente. Românii din clasa de mijloc şi tinerii, scandalizaţi de această controversă, ar putea intra pe scena politică cu o nouă formaţiune, dacă vor ieşi la iveală lideri potriviţi şi o platformă comună.

Controversata temă a exploatării cu cianuri a arătat fragilitatea USL. Pe 16 septembrie, Ponta a declarat că nu îl va susţine activ pe Antonescu la alegerile prezidenţiale, în timp ce liderul PNL a afirmat că nu va fi păpuşa PSD dacă va câştiga scrutinul. S-au împăcat în ziua următoare, premierul temându-se de lovitura ce ar putea fi provocată de intrarea PNL în opoziţie.

În cazul unui “divorţ”, lui Ponta îi va fi imposibil să aranjeze o altă coaliţie dominată de partidul său. Planurile ambiţioase pentru o nouă Constituţie, deja amânate, ar putea rămâne definitiv la sertar.

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.