Dan Voiculescu si fiica sa, Camelia Voiculescu, trimisi in judecata pentru santaj in dosarul Antenelor

Dan Voiculescu si fiica sa, Camelia Voiculescu, trimisi in judecata pentru santaj in dosarul Antenelor

by October 1, 2013 0 comments

CONGRES EXTRAORDINAR PCDNA a decis trimiterea în judecată a lui Dan Voiculescu, a şefului Antena Grup Sorin Alexandrescu,a Cameliei Voiculescu şi a lui Şerban Pop în dosarul “Şantajul RCS- RDS”. Dan Voiculescu şi fiica sa, Camelia, sunt cercetaţi pentru complicitate la şantaj, potrivit DNA. Sorin Alexandrescu, administrator al S.C. ANTENA TV GROUP este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj,Dan Voiculescu (fondator FUNDAŢIA „DAN VOICULESCU PENTRU DEZVOLTAREA ROMÂNIEI,, care este acționar al S.C. ANTENA TV GROUP S.A și S.C. ANTENA 3 S.A.) – cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la şantaj, Şerban Pop (preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală) – cercetat pentru săvârşirea infracţiunii prev. la art. 12 lit. b din Legea nr.78/2000; Camelia Voiculescu (asociat și administrator al S.C. ANTENA TV GROUP S.A, S.C. ANTENA 3 S.A. și S.C. INTACT PRODUCTION S.R.L.care este și singurul asociat al S.C INTACT PUBLISHING S.R.L ) – cercetată pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de şantaj.

George Daniel Matiescu (împuternicit al S.C INTACT PUBLISHING S.R.L) – cercetat pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de şantaj.

În perioada 16 aprilie – 21 mai 2013, în calitate de director general al S.C. ANTENA TV GROUP S.A., inculpatul Alexandrescu George Sorin a exercitat în mod repetat și gradual acte de constrângere asupra unui acționar al unei societăți comerciale (parte vătămată) ameninţându-l cu darea în vileag a unor presupuse fapte de corupţie, astfel încât să îl determine să urmeze conduita impusă de inculpat.

În mod concret, inculpatul Alexandrescu George Sorin a exercitat acte de ameninţare cu publicarea, prin intermediul entităţilor media, a unor documente care, în opinia sa, argumentau o pretinsă faptă de corupţie săvârşită de partea vătămată, în situaţia în care acesta nu ar fi acceptat semnarea unui contract de retransmisie a posturilor de televiziune aparţinând S.C. ANTENA TV GROUP S.A. la un preţ dorit de inculpat.

Semnarea contractului în condițiile impuse de inculpat, respectiv la o valoare 6.480.000 euro/an, pe o durată de 5 ani,  ar fi garantat stingerea litigiilor existente pe rolul instanţelor, oprirea campaniei media împotriva societății pe care o reprezenta partea vătămată şi a persoanelor din conducerea acelei societăţi.

Actele de constrângere, prin ameninţare, s-au exercitat în mai multe feluri:
– verbal, prin afirmații legate de perspectiva declanșării unui scandal mediatic
– prin intermediul unui spot publicitar prin care opinia publică era informată că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la presupuse fapte de corupție în care ar putea fi implicată partea vătămată. Acest spot publicitar a fost realizat din dispoziţia inculpaților Voiculescu Camelia – Rodica și Alexandrescu George Sorin la data de 8 mai 2013 şi a fost difuzat în perioada 9 – 30 mai 2013 cu o frecvenţă de 5 ori pe zi (în total de 401 ori) de toate posturile TV aparţinând S.C. ANTENA TV GROUP S.A. şi S.C. ANTENA 3 S.A.
– prin înscrisuri având caracter de somație, emise de către INTACT PUBLISHING S.R.L., semnate de  Matiescu George-Daniel, în calitate de director general și trimise către partea vătămată și către alte persoane, prin care, sub pretextul desfășurării unei anchete jurnalistice, se solicitau relații privind împrejurarea care făcea obiectul șantajului.

În contextul activităților descrise mai sus, cu ocazia mai multor întâlniri, inculpatul Alexandrescu George Sorin i-a reamintit părții vătămate că singura posibilitate de a evita efectele negative produse de o campanie media privind persoana sa și, implicit, activitatea pe care o desfășoară în cadrul societăţii este semnarea contractului cu ANTENA TV GROUP, în condițiile impuse.

Informațiile pe care s-a sprijinit  Alexandrescu George Sorin pentru a exercita actele de șantaj la adresa părții vătămate au fost obținute de la inculpatul Pop Şerban, președinte al ANAF la acea dată. Astfel, în luna februarie 2013, acesta din urmă i-a remis lui Alexandrescu George Sorin un set cu documente provenind de la angajaţii Gărzii Financiare, în condiţiile în care, în calitatea sa de preşedinte al ANAF, era obligat să asigure confidenţialitatea informaţiilor obţinute, în virtutea funcției, de la angajați. În acest fel, Pop Şerban i-a asigurat lui Alexandrescu George Sorin un ascendent în discuţiile cu partea vătămată și, totodată, un potenţial subiect de presă, iar pentru sine ulterior, a obţinut promisiunea că va fi sprijinit pentru menţinerea în funcţia de preşedinte al ANAF.

În perioada menţionată, inculpatul Voiculescu Dan, prin demersurile sale, a sprijinit  acţiunile desfăşurate de Alexandrescu George Sorin care erau menite să mențină și să accentueze  starea de presiune psihică asupra părții vătămate.

Demersurile de sprijin s-au făcut în mod direct, prin discuții și îndrumări adresate  inculpatului Alexandrescu George Sorin și indirect, prin intermediul fiicei sale, inculpata Voiculescu Camelia – Rodica. La rândul său, inculpatul Alexandrescu George Sorin l-a informat constant, fie direct, fie prin Voiculescu Camelia – Rodica,  despre stadiul acțiunilor de șantajare și despre poziția părții vătămate.

Prin intermediul site-urilor Income Magazin şi Jurnalul Naţional deținute de  S.C. INTACT PUBLISHING S.R.L, inculpatul Matiescu George Daniel, în calitatea sa de director general, a girat publicarea unor ştiri negative la adresa societății reprezentate de partea vătămată, în scopul susţinerii actelor de şantaj exercitate de inculpatul Alexandrescu George Sorin.  De asemenea, a acceptat şi a semnat înscrisurile trimise la data de 24 aprilie 2013 către partea vătămată și către alte persoane, în condiţiile în care acestea nu vizau niciun fel de investigaţie jurnalistică, ci erau acte de constrângere prin ameninţare cu publicarea detaliilor unor pretinse fapte de corupţie.  La data de 23 aprilie 2013, la luarea deciziei de trimitere a acestor înscrisuri a participat și inculpata Voiculescu Camelia – Rodica.

În contextul sprijinului acordat activităţilor exercitate de inculpatul Alexandrescu George Sorin pentru şi în numele S.C. ANTENA TV GROUP S.A. se înscriu şi emisiunile difuzate, începând cu data de 30 mai 2013, de postul de televiziune Antena 3 (deținută S.C. ANTENA 3 S.A.), în sensul în care s-a  urmărit exonerarea de răspundere penală a inculpatului, denigrarea sistemului judiciar, vizând influenţarea deciziei magistraţilor în ceea ce priveşte urmărirea penală şi judecata măsurilor preventive în prezenta cauză penală.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.