Inspectia judiciara: Reputatia procurorului Lucian Papici a fost afectata in urma declaratiilor premierului Victor Ponta

Inspectia judiciara: Reputatia procurorului Lucian Papici a fost afectata in urma declaratiilor premierului Victor Ponta

by October 8, 2013 0 comments

se-apropie-alegerile-pentru-consiliul-superior-al-magistraturii-80696[1]Inspecţia judiciară din CSM s-a sesizat în cazul Papici. CSM spune că reputaţia lui Lucian Papici a fost afectată de declaraţiile premierului Victor Ponta. Inspecţia Judiciară din Consiliul Superior al Magistraturii arată că reputaţia profesională a procurorului Lucian Papici a fost afectată de declaraţiile premierului făcute după ce procurorul general al României a dispus încetarea delegării lui Papici în funcţia de şef al Secţiei I din DNA.

 

Inspecţia Judiciară a finalizat raportul în cazul cererii procurorului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Lucian Papici de apărare a reputaţiei profesionale.

 

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) urmează să ia în discuţie raportul Inspecţiei Judiciare, acesta fiind pe ordinea de zi a şedinţei de marţi.

 

Inspecţia Judiciară a notat în raport că reputaţia profesională a procurorului Lucian Papici a fost afectată prin declaraţiile la adresa sa.

 

Lucian Papici susţinea, în cererea adresată CSM de apărare a reputaţiei profesionale, că premierul, prin afirmaţiile potrivit cărora “Papici a făcut dosare politice” şi “De ce trebuie să-i ţinem pe toţi băsiştii?”, a lăsat să se înţeleagă că el decide dacă un procuror şef rămâne sau nu în funcţie.

Direcţia Naţională Anticuropţie arată joi, într-un comunicat de presă, că procurorul Lucian Gheorghe Papici, din cadrul Secţiei de combatere a corupţiei a DNA, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să îi apere reputaţia profesională şi imaginea publică în legătură cu afirmaţiile făcute de premierul Victor Ponta în mass-media.

 

În solicitarea adresată CSM, procurorul Lucian Papici consideră că “afirmaţiile denigratoare făcute de primul ministru îi afectează reputaţia profesională, deoarece acestea pun la îndoială obiectivitatea sa în instrumentarea dosarelor penale, probitatea morală şi profesională”.

 

Afirmaţiile au fost făcute în 2 octombrie, în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune, în contextul în care, cu puţin timp înainte, fusese transmis, de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ordinul prin care s-a dispus încetarea delegării în funcţia de procuror şef de secţie a lui Lucian Papici, a precizat DNA.

 

“În cererea adresată CSM, procurorul Papici Lucian Gheorghe susţine că, prin afirmaţiile făcute de primul ministru – din care reproduce textual «Papici a făcut dosare politice» şi «De ce trebuie să-i ţinem pe toţi băsiştii?» – se creează opiniei publice sentimentul că primul ministru, care este om politic, este în realitate cel care hotărăşte asupra menţinerii sau nu în funcţia de conducere a unui procuror, cu toate că nu are atribuţii legale în acest sens”, a mai arătat DNA în comunicat.

 

În susţinerea cererii către CSM, procurorul Papici subliniază că aceste exprimări creează un potenţial de asociere a magistraţilor, ca reprezentanţi ai instituţiilor statului, cu mediul politic şi consideră că modul tendenţios, aprecierile personale şi judecăţile de valoare exprimate de primul ministru îi afectează imaginea publică.

 

“Procurorul Papici Lucian Gheorghe reaminteşte că reputaţia profesională este o consecinţă a integrităţii profesionale şi morale, aflată în strânsă legătură cu independenţa, imparţialitatea şi integritatea pe care, ca magistrat, le manifestă în exercitarea profesiei, iar acestea au fost încălcate prin comportamentul public al primului ministru”, se mai arată în comunicatul DNA.

 

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.