Adrian Nastase isi asteapta sentinta in dosarul Zambaccian. Procurorii cer inchisoare cu executare

Adrian Nastase isi asteapta sentinta in dosarul Zambaccian. Procurorii cer inchisoare cu executare

by January 6, 2014 0 comments

adrian-nastase-poate-fi-eliberat-dna-contesta-decizia-192784[1]Inalta Curte de Casatie si Justitie ar urma sa pronunte, luni, sentinta finala in dosarul Zambaccian, in care fostul premier Adrian Nastase si sotia sa, Dana Nastase, au fost condamnati, in prima instanta, la cate 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj, respectiv, folosirea de documente false la autoritatea vamala. Pe 19 decembrie au avut loc pledoariile finale in dosarul Zambaccian. Procurorul DNA a cerut, atunci, inchisoare cu executare pentru sotii Nastase.

Chiar si in cazul in care instanta va decide ca Adrian Nastase sa primeasca o condamnare cu suspendare, el se va intoarce totusi dupa gratii, deoarece are o alta condamnare cu executare recenta, cea din dosarul “Trofeul Calitatii”, conform Codului Penal. Nastase ar urma sa execute in acest caz doua treimi din pedeapsa, deoarece a depasit varsta de 60 de ani. Mai exact, dintr-o pedeapsa de 3 ani vor mai ramane de executat 2 ani. Din acestia se va scadea perioada petrecuta in penitenciar in urma condamnarii din dosarul anterior, respectiv, 8 luni. In final, Adrian Nastase ar urma sa stea dupa gratii un an si 4 luni.

In cazul in care magistratii vor decide achitarea lui Nastase, el nu va executa nicio zi de inchisoare.

Adrian Nastase este acuzat in acest caz cca, in perioada 2002 – 2004, in calitate de premier, ar fi primit, in mod direct si prin intermediul sotiei sale, Dana Nastase, foloase necuvenite in valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau in contravaloarea unor bunuri importate din China si cheltuielile aferente acestor importuri, precum si contravalorea unor lucrari efectuate la imobilele lui Nastase din localitatea Cornu si din Bucuresti.

La ultimul termen, procurorul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a cerut completului de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) pedepse cu executare pentru Adrian si Dana Nastase.

De cealalta parte, apararea lui Adrian Nastase, formata din patru avocati, a aratat ca exista numeroase vicii in dosarul Zambaccian, precum probe si documente fara relevanta juridica, marturii contradictorii si acuzatii ce nu exista in materialitatea lor. Avocatii au cerut judecatorilor sa ii achite pe sotii Nastase sau, in cel mai rau caz pentru acestia, sa mentina decizia primei instante si sa respinga recursul facut de DNA.

Adrian Nastase a declarat, la finalul judecarii dosarului, ca numai daca instanta ar da o pedeapsa cu spanzurarea, poate ca l-ar soca, aratand ca in aceasta cauza au ramas in suspensie o multime de lucruri, iar rejudecarea ar fi o solutie normala.

Ultimul termen al procesului a fost marcat de un incident, secretarul adjunct al PSD, Codrin Stefanescu, fiind dat afara din sala de judecata de catre presedintele completului, Ionut Matei. Magistratul l-a vazut pe Stefanescu zambind catre interlocutorul din dreapta sa, l-a identificat prin cuvintele “Domnul chel sa se ridice in picioare” si i-a atras atentia ca in sala de judecata nu se rade si nu se discuta. Secretarul general adjunct al PSD a incercat sa explice ca nu a deranjat procesul, insa Matei a refuzat sa asculte argumentele lui si i-a poftit afara din sala atat pe Stefanescu, cat si pe cel din dreapta acestuia. “Haideti mai repede, va rog. Sau este nevoie de interventia jandarmului?”, l-a interpelat judecatorul pe Stefanescu, vazand ca acesta intarzia sa iasa din sala. In cele din urma, cei doi mustrati de instanta au parasit sala, iar sedinta de judecata a continuat.

La 30 martie 2012, in dosarul Zambaccian, legat de modul in care sotii Adrian si Dana Nastase au achizitionat bunuri provenind din China, fostul premier a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj, fiind achitat pentru luare de mita.

Sotia fostului premier, Dana Nastase, a fost condamnata atunci tot la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru “participatie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamala”, fiind achitata pentru complicitate la luare de mita si santaj.

Fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii Irina Paula Jianu a primit o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu executare. Instanta a dispus in cazul acesteia o pedeapsa de doi ani de inchisoare pentru folosirea bunurilor societatii comerciale impotriva scopurilor acesteia si o alta pedeapsa, de trei ani de inchisoare, pentru participatie improprie la folosirea de documente false la vama. Cele doua pedepse au fost contopite de instanta, Jianu urmand sa exercute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de inchisoare, daca sentinta va deveni definitiva. Irina Jianu a fost achitata de magistrati pentru dare de mita, spalare de bani si fals intelectual, celelalte fapte pentru care procurorii o acuzasera in acest dosar.

Sentinta din 30 martie 2012 a completului de trei judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost contestata atat de inculpati, cat si de procurori, la Completul de cinci judecatori, care va da o decizie definitiva in aceasta cauza.

In 5 mai 2010, Directia Nationala Anticoruptie i-a trimis in judecata pe Adrian Nastase, Dana Nastase si Irina Paula Jianu, pentru fapte de coruptie.

In 20 iunie 2012, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul “Trofeul calitatii”, in care a fost acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

Nastase a fost incarcerat in 26 iunie 2012 si pus in libertate la 18 martie 2013, dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis cererea lui de eliberare conditionata.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.