Provocarile Budapestei. Extremistii maghiari au inceput campania electorala in Transilvania

Provocarile Budapestei. Extremistii maghiari au inceput campania electorala in Transilvania

by January 12, 2014 0 comments

Garda-maghiara-2[1]Sub privirile indiferente ale autorităţilor Statului Român, reprezentanţii partidului de extremă dreaptă din Ungaria, Jobbik, fac prozelitism la Satu Mare, scrie Gazeta de Nord-Vest. “După ce şi-au format un nucleu de simpatizanţi în judeţul nostru, reprezentanţii Jobbik, partid care a avut iniţiativa înfiinţării Gărzii Maghiare, organizaţie interzisă apoi în ţara vecină, speră să atragă cât mai multe voturi din partea sătmărenilor care deţin dubla cetăţenie la alegerile parlamentare din Ungaria, care vor fi organizate în luna aprilie a acestui an”, scrie ziarul satmarean.

Deputatul Jobbik în Parlamentul din Budapesta, Szavay Istvan, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Satu Mare, că partidul de extremă dreaptă va face campanie electorală în rândul maghiarilor sătmăreni. UDMR Satu Mare, care nu are niciun fel de comunicare cu reprezentanţii Jobbik, va adopta o poziţie neutră în perioada alegerilor parlamentare din Ungaria, ne-a declarat preşedintele Organizaţiei Judeţene a Uniunii, senatorul Pataki Csaba. Celelalte formaţiuni politice din Ungaria, în frunte cu FIDESZ, partidul aflat la guvernare, nu au avut încă acţiuni cu caracter electoral în judeţul nostru.

Jobbik îşi va sustine ideile iredentiste la Satu Mare
Deputatul Jobbik în Parlamentul Ungariei, Szavay Istvan, a susţinut joi o conferinţă de presă în sediul cabinetului europarlamentarului Jobbik Kovacs Bela, situat pe strada Petofi Sandor din municipiul Satu Mare, o conferinţă de presă destul de exclusivistă, la care au fost invitaţi numai anumiţi jurnalişti, în cadrul căreia a anunţat că partidul de extremă dreaptă va face campanie electorală în rândul maghiarilor sătmăreni ce deţin dublă cetăţenie pentru a le obţine voturile la alegerile parlamentare din Ungaria, programate în luna aprilie a acestui an. Szavay Istvan deţine funcţia de coordonator al cabinetului de politici naţionale din Jobbik, adică de responsabil pentru activităţile destinate maghiarilor din afara graniţelor Ungariei. Potrivit legislaţiei maghiare, sătmărenii care deţin dubla cetăţenie pot vota la aceste alegeri prin corespondenţă, cu condiţia să se înregistreze la autoritatea electorală din ţara învecinată.
Potrivit satumareonline, Szavay Istvan a dat asigurări că acţiunile Jobbik în Transilvania în această perioadă se vor limita la o “campanie moderată”, în care scopul principal este informarea, pe cât posibil prin comunicare directă, personală, a etnicilor maghiari despre programul şi strategiile partidului respectiv, inclusiv măsurile propuse pentru susţinerea intereselor comunităţilor maghiare din afara graniţelor Ungariei. Între aceste măsuri, deputatul Jobbik a amintit de propunerea privind creşterea substanţială a bugetului alocat de Guvernul de la Budapesta pentru activităţile culturale şi educative ale maghiarilor din afara Ungariei, inclusiv a alocaţiei anuale oferite părinţilor care-şi înscriu copiii la şcoli cu limba de predare maghiară, precum şi încurajarea investiţiilor realizate de marile firme din Ungaria în zone cu populaţie maghiară din afara ţării-mamă, cu scopul de a crea locuri noi de muncă şi de a contribui la dezvoltarea economică a acestor zone.

Judeţul Satu Mare, un magnet pentru Jobbik
Judeţul Satu Mare pare să fi devenit în ultimii ani o zonă preferată a reprezentanţilor Jobbik. Liderul partidului, Vona Gabor, cunoscut şi ca fondator al Gărzii Maghiare, care a fost scoasă în afara legii în 2009 de autorităţile ungare, a fost invitatul de onoare al unei tabere revizioniste organizate în iulie 2010 la Dorolţ. Manifestarea a fost intitulată “Podul peste Partium” şi a fost organizată de liderul Asociaţiei Podul, sătmăreanul extremist Rudolf Krako, pe un teren pus la dispoziţie de parohia reformată din localitate, pe care a fost amplasată o tabără cu corturi, scenă şi steaguri ale Ungariei Mari.
Europarlamentarul ungar Szegedi Csanad, membru al partidului de extremă dreaptă Jobbik, şi-a inaugurat în mai 2011 un birou teritorial în Satu Mare, acesta fiind al doilea birou deschis în România după cel de la Târgu Mureş. Europarlamentarul Szegedi Csanad le-a declarat jurnaliştilor prezenţi la inaugurare că susţine autonomia maghiarilor din Secuime şi din zona Partium. Colaboratorii europarlamentarului Jobbik susţin audienţe, pretinzând că îi consultă pe cetăţeni în privinţa obţinerii autonomiei teritoriale, activiştii formaţiunii înfiinţându-şi un grup activ de simpatizanţi, denumit Cercul Prietenilor Jobbik. Ulterior, cabinetul de la Satu Mare a fost preluat ulterior de europarlamentarul Jobbik Kovacs Bela, care se laudă că mai are un cabinet similar şi în localitatea Berehove (Beregszász) din Ucraina, ţară care nu este membră a Uniunii Europene.

Szavay Istvan critică şi ameninţă ca şi acasă
Europalrmentarul Jobbik Szavay Istvan nu este la prima sa conferinţă de presă susţinută în cerc restrâns la Satu Mare. A mai organizat una în luna august a anului trecut, tot în biroul europarlamentarului Kovacs Bela, presărată cu obişnuitele critici şi ameninţări voalate. Cu această ocazie, Szavay Istvan a declarat că “a venit timpul ca România să renunţe la intimidările la adresa altor naţionalităţi şi să intre pe un făgaş european”. “Noi nu căutăm conflictele, dar dacă se creează o situaţie de conflict care încalcă drepturile maghiarilor din diasporă, atunci nu le putem evita”, a adăugat Szavay. Continuând în aceeaşi ordine de idei, europarlamentarul Szavay s-a lansat în atacuri la adresa preşedintelui României, Traian Băsescu, respectiv la adresa Guvernului de la Budapesta, pe care l-a acuzat că nu a intervenit în apărarea lui Vona Gabor şi Tokes Laszlo. “Este trist că Guvernul ungar nu l-a susţinut pe Vona Gabor, ameninţat cu interzicerea pe teritoriul României. Mai mult, ei tolerează fără reacţie atacurile nedrepte şi umilitoare la adresa lui Tokes Laszlo”, a afirmat politicianul maghiar. “Atacurile din ultimele săptămâni au întărâtat membrii noştri din Transilvania. Nu ne vom lăsa intimidaţi. Vom continua să construim şi să ne înmulţim. Momentan suntem reprezentaţi de şapte grupuri în Transilvania, dar şi în alte judeţe se pun bazele unor comunităţi radicale. Acestea ne vor ajuta ca mesajul Jobbik să ajungă la cât mai mulţi oameni, în vederea alegerilor din 2014”, a ameninţat voalat în august 2013 Szavay Istvan la Satu Mare.
Autorităţile statului ar trebui să fie mai ferme cu aceşti extremişti de la Jobbik, care fac ce vor prin judeţul Satu Mare, comportându-se ca şi la ei acasă. Nu de alta, dar locuitorii judeţului nostru, care trăiesc în perfectă armonie, indiferent de naţionalitate, nu au nevoie absolut deloc de ideile extremiste propagate de reprezentanţii acestui partid din Ungaria, fondator al Gărzii Maghiare, interzise de autorităţile din ţara vecină.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.