Santajul si amenintarile din presa, primele condamnari in 2013

Santajul si amenintarile din presa, primele condamnari in 2013

by January 8, 2014 0 comments

dan-diaconescu-090916[1]

Sfarsitul anului trecut a adus o premiera in justitia romaneasca, fapt care a fost trecut cu vedere din cauza scandalurilor politice. Este vorba despre prima condamnare la inchisoare pentru santaj de presa, ceea ce reprezinta un precedent de care trebuie sa tina cont mass-media. Tribunalul Bucuresti i-a condamnat pe Dan Diaconescu, patronul defunctului OTV la 3 ani de puscarie iar pe Mihai Ghezea, finantatorul ziarului “Atac” la 2 ani si 6 luni de parnaie.

In acest dosar a mai fost primit ani de puscarie si realizatorul de televiziune Dorel Parv. Decizia este in prima instanta, procesul continuand la Curtea de Apel. Potrivit procurorilor DNA, Dan Diaconescu, prin intermediul lui Mihai Ghezea, l-ar fi santajat pe omul de afaceri Paul Tardea, cerandu-i 100.000 de euro, iar prin intermediul lui Paul Parv, l-ar fi santajat pe primarul comunei Zarand (judetul Arad), solicitandu-i 200.000 de euro.

“In perioada mai-septembrie 2009, inculpatul Diaconescu Cristian-Dan, in calitate de asociat majoritar al SC Ocram Televiziune SRL si realizator de programe la postul de televizune OTV a exercitat acte repetate de amenintare, atat in mod direct, in cadrul emisiunii “Dan Diaconescu in direct” din 21 iulie 2009, difuzata de postul de postul de televiziune mentionat, cat si indirect prin intermediul coinculpatului Parv Dorel-Petru, asupra unui primar al unei comune din judetul Arad, pentru a-l determina sa le dea suma totala de 200.000 euro. Amenintarea a constat in dezvaluirea, la postul de teleziune OTC, a unor fapte reale sau imaginare, compromitatoare pentru primar, cum ar fi invocarea faptului ca ar fi corupt, ca ar fi savarsit tranzactii ilicite cu terenuri agricole apartinand cetatenilor comunei, pagubind pe acestia, ca are o avere importanta obtinuta illicit si ca face trafic de influenta pe langa unii ministri. Sub presiunea acestor amenintari, pirmarul respectiv i-a remis efectiv inculpatului Parv Dorel –Petru suma de 30 000 euro si 42 000 lei, scopul fiind ca banii sa ajunga, in final, la Diaconescu Cristian Dan.

De asemenea, in cursul lunii aprilie 2005, inculpatul Diaconescu Cristian Dan, in calitate de asociat majoritar al SC Ocram Televiziune SRL si realizator de programe la postul OTV, a exercitat acte repetate de amenintare, atat in mod direct, in cadrul emisiunii Dan Diaconescu in direct din seara zilei de 20 aprilie 2005, cat si indirect, prin intermediul inculpatului Mitrus Ghezea, realizatorul emisiunii “Semnal de alarma” difuzata pe acelasi post de televiziune, asupra unui om de afaceri, pentru a-i determina sa-i dea suma totala de 100 000 de euro, din care a primit efectiv suma de 4500 de euro.

Amenintarea a constat in difuzarea, pe postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare compromitatoare pentru persoana santajata, cum ar fi date despre trecutul infractional al acesteia si afirmatii legate de fraudarea jocului televizat “Eurotombola”, organizat de societatea comerciala condusa de respectivul om de afaceri, joc difuzat de un post de televiziune concurent”, se arata in referatul procurorilor DNA.

Interesant este, in acest context, cazul asa zisului jurnalist, Mihai Ghezea. Acesta nu este la prima infractiune de acest gen. Ghezea a fost retinut de procurorii DNA, in 2011, intr-un dosar privind santajarea omului de afaceri Ioan Niculae, iar anul trecut a fost implicat intr-un caz de luare de mita, vizat fiind un director APIA din Calarasi. Mihai Ghezea este cunoscut drept un intermediar al unor diversi oameni de afaceri, fiind acuzat, in mai multe dosare penale de santaj si amenintari.

De exemplu, potrivit unui dosar intocmit in 2011, acesta ar fi incasat sume mari de bani de la omul de afaceri, Ioan Niculae pentru a nu publica in “Atac” unele articole defaimatoare la adresa acestuia, dar, in urma unor neintelgeri intre cei doi, ziaristul Ghezea a facut publice asa zisele dezvaluiri. Drept urmare, Niculae l-a dat in gat pe patronul ziarului, facand public santajul. Mihai Ghezea a fost saltat de mascati dintr-un restaurant, unde lua masa alaturi de Adrian Radulescu, fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii, actual consilier prezidential, un om loial lui Traian Basescu. Surse din presa au sustinut atunci ca patronul de la Atac negocia unele afaceri legate de Agentia Domeniilor Statului.

Trebuie mentionat faptul ca atat Ghezea, cat si Radulescu sunt originari din judetul Calarasi, o zona de influenta a celor doi, foarte apropiati de mediul politic si economic in special de culoare portocalie. Amintim faptul ca Adrian Radulescu l-a ajutat pe Traian Basescu sa achizitioneze terenul din localitatea Nana(judetul Calarasi), unul dintre intermediari fiind fostul deputat PDL, Stelian Fuia, iar Mihai Ghezea este un apropiat al mosierului Stefan Poienaru (partener de afaceri cu Poienaru).

Acelasi Ghezea este autorul unei inscenari puse la cale, anul trecut, impreuna cu Poienaru, pentru inculparea unor functionari de la APIA Calarasi intr-undosar de luare de mita. Dupa ce omul de afaceri Stefan Poienaru nu a reusit sa-si rezolve problemele legate de datorii de milioane de euro catre APIA, acesta a apelat la serviciile lui Ghezea privind santajarea directorului adjunct al Agentiei de Plati, ce a culminat cu un autodenunt privind darea de mita.

Presa centrala a scris si despre alte fapte reprobabile ale ziaristului Mihai Ghezea. Jurnalul National sustinea in 2005 ca acesta era un pion important al unei grupari de oameni “destepti” din energie, Tender-Iacobov-Iancu, care prin presiune la adresa institutiilor statului, obtineau contracte privilegiate. Acest ziar mentiona ca publicatia lui Mihai Ghezea, “Atac la persoana” dispunea de un adevarat sistem de filaj si de ascultare a telefoanelor.

De asemenea, un alt scandal in care a fost implicat Ghezea in 2006, este legat de promisiunile facute de acesta prefectului de Timis din acea perioada, Ovidiu Draganescu, potrivit carora, in schimbul a 25 000 de euro, el ar fi putut interveni pe langa presedintele Traian Basescu pentru a-i salva postul.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.