ASF: Compania de asigurare Astra intră în administrare specială

ASF: Compania de asigurare Astra intră în administrare specială

by February 18, 2014 0 comments

dan-radu-rusanuAutoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, marți, deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială la compania Astra, cea mai mare societate de asigurări de pe piața românească, a anunțat, marți, președintele ASF, Dan Radu Rușanu, într-o conferință de presă.

Decizia ASF a fost luată după analiza raportului de control la societatea Astra și a unei note a Direcției de Supraveghere și Stabilitate Financiară din cadrul ASF.

Autoritatea a numit ca administrator special la Astra compania de consultanță financiară KPMG Advisory. Din calculele ASF, care vor fi puse la dispoziția administratorului special, Astra va avea nevoie de o majorare de capital semnificativă, urmând ca administratorul special să stabilească suma necesară.

Președintele ASF a precizat că toate polițele de asigurare emise de Astra rămân valabile până la expirare.

Potrivit lui Rușanu, administratorul special va fi obligat să asigure toate plățile aferente polițelor de asigurare, însă, în cazul unui eveniment major, cum ar fi un cutremur foarte puternic, Astra nu va putea face față plăților.

Astra are un portofoliu de aproape trei milioane de clienți, din care 800.000 sunt asigurați RCA, iar 2,15 milioane dețin asigurări de locuințe.

Simultan cu introducerea administrării speciale, ASF a impus și alte măsuri — inventarierea dosarelor de daună în vederea evaluării daunelor reale și stabilirii obligațiilor de plată, luarea măsurilor necesare pentru calculul corespunzător al rezervelor tehnice constituite de Astra, interzicerea efectuării de investiții în valori mobiliare și imobiliare cu excepția clasamentelor în depozite bancare, titluri de stat și certificate de trezorerie, interzicerea înstrăinării bunurilor și activelor societății, interzicerea acordării de noi împrumuturi și accelerarea recuperării celor acordate, efectuarea unui audit de un auditor reputat.

Președintele ASF a afirmat că Astra nu a fost controlată aproape deloc de fosta Comisie de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) și că fostul șef al acestei instituții, Daniel Tudor, a protejat-o. Potrivit lui Rușanu, măsura administrării speciale ar fi trebuit luată încă din 2013 de către CSA.

Astra a fost supusă unui control al CSA în 2012, acesta fiind finalizat pe 26 aprilie 2013, iar noua conducere a ASF a fost instalată pe 29 aprilie 2013.

‘Probabil, Daniel Tudor va avea multe de răspuns, pentru că a protejat Astra’, a subliniat el.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.