Cazul adolescentei disparute: Să-l descoperi pe Dumnezeu, să-i dedici viaţa, sună bine. Dar oare cât de legal este pentru o minoră?

Cazul adolescentei disparute: Să-l descoperi pe Dumnezeu, să-i dedici viaţa, sună bine. Dar oare cât de legal este pentru o minoră?

by February 18, 2014 0 comments

imagesCAFU5ZJVIulia Ionescu a fost găsită, sâmbătă după-amiază, într-un tren care venea de la Suceava la Bucureşti.Dispărută de miercuri, când nu a mai ajuns la şcoală, fata în vârstă de 15 ani ar fi fost însoţită la gară de un bărbat îmbrăcat în straie de călugăr, ea purtând veșminte monahale pe care le-a schimbat în tren. Pentru găsirea tinerei de 15 ani, Poliţia susține că a colaborat cu SRI şi DGIPI, însă şeful de tren susţine că a sunat la 112 după ce s-a convins că a recunoscut-o pe eleva dispărută de acasă.

 

Iulia Ionescu a stat ascunsă la Mănăstirea Sihăstria Rarăului din Câmpulung Moldovenesc, din judeţul Suceava. Potrivit cotidianului Adevărul, călugărul care a condus-o la gară este de la această mănăstire, iar stareţul Ioan Larion Neagoe a recunoscut în faţa poliţiştilor că a găzduit-o pe adolescentă. Declaraţiile stareţului se contrazic însă cu unele informaţii din anchetă.

 

Sâmbătă dimineaţă, mai mulţi anchetatori au venit cu poza fetei la mănăstire, pentru a-i întreba pe călugări dacă au văzut-o pe Iulia Ionescu. Atunci stareţul a negat că fata ar fi acolo, mai mult i-a permis Iuliei să rămână la mănăstire peste noapte.

Potrivit unor surse judiciare,  stareţul Neagoe a declarat că Iulia Ionescu a plecat miercuri cu un microbuz din Bucureşti spre Târgu-Neamţ. Cel mai probabil, ea a stat timp de două nopţi la mănăstirea Agapia, apoi a ajuns la Sihăstria Rarăului.

 

Informaţii noi îl contrazic însă pe stareţ. De fapt, miercuri noaptea, Iulia intra într-o casă de amanet de pe b-dul Kogălniceanu din București ca să-și vândă telefonul și lănțișorul, așa cum au declarat angajații acestui magazin. Poliția nu a dat nici până la această oră un comunicat oficial despre ce a făcut eleva dispărută.

 

Celula de criza si scotocire prin manastiri

Mai mult, dupa ce ministrul interimar de Interne Gabriel Oprea a dispus infiintarea unui punct de comanda la Politia Capitalei, acesta le-a ordonat si structurilor de informatii din minister sa-i ajute pe agenti sa o gaseasca pe adolescenta.

Pana si Biserica a fost implicata, din cauza unor informatii legate de duhovnicul fetei.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, Constantin Stoica, a declarat ca duhovnicul Iuliei Ionescu nu a incalcat canoanele si nu a facut nimic care sa i se reproseze.

Stoica a facut aceste precizari intrebat daca, in cadrul Bisericii, va fi chestionat in legatura cu acest caz preotul paroh al Bisericii “Santul Nicolae” Militari, Visarion Alexa, duhovnicul fetei de 15 ani.

Privind faptul ca duhovnicul le-a prezentat politistilor, dupa disparitia fetei, un mail in care aceasta il anunta ca vrea sa plece la manastire, Constantin Stoica a aratat ca sfatul duhovnicului a fost clar acela ca adolescenta sa astepte pana implineste 18 ani pentru a lua o astfel de decizie.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei a precizat anterior ca nicio manastire ortodoxa nu primeste in monahism minori, iar, daca un minor ar cere gazduire intr-un astfel de lacas, ar fi contactate organele abilitate.

 

Patriarhia a notificat manastirile din tara privind posibilitatea ca adolescenta disparuta sa ajunga la una dintre ele, dar nu a primit deocamdata vreo veste in acest sens, a mai spus parintele Stoica, precizand ca tine legatura cu colegii sai pentru localizarea fetei, daca aceasta se va indrepta spre o manastire.

 

Parintii habar nu avea de relatiile fetei cu duhovnicul sau

Tatăl Iuliei Ionescu, eleva din Bucureşti care a dispărut fără urmă, a aflat de la poliţie că fata sa avea duhovnic. Nu am auzit-o niciodată povestindu-mi de acest preot. Am aflat doar după ce s-a întâmplat acest lucru că ea mergea să se spovedeeasca sau că era duhovnicul ei“, a declarat tatăl fetei, Daniel Ionescu, potrivitdigi24.ro.

 

Am înţeles că Iulia i-a trimis un mail sau cel puţin un mail. Iar acest preot, deşiştia că e un copil minor, nu a avut niciun fel de acţiune în a anuța unul dintre părinţi. Mi se pare ceva de domeniul irealului ca un părinte să nu ştie de acestmail, a mai spus bărbatul.

 

Tatăl fetei îl acuză pe preot că i-a dat sfaturi nepotrivite. “Nu era nicidecum în măsură să decidă pentru un copil minor. A dat diverse sfaturi total nepotrivite, ca să nu folosesc un cuvânt mai grav“, a mai precizat Daniel Ionescu.

Duhovnicul fetei nu a vrut să comenteze situaţia. “Este o anchetă în derulare şi eu nu pot să vorbesc mai mult“, a spus preotul.

 

Lucian Mîndruţă a prezentat, pe blogul său, o ipoteză tulburătoare, el crede că există interese pentru ca acest incident să fie muşamalizat.

 

“Povestea Iuliei Ionescu, plecată de la Bucureşti să se călugărească în Moldova sună romantic şi adolescentin. Să-l descoperi pe Dumnezeu, să-i dedici viaţa, să fii mireasa lui Hristos… Sună bine, însă nu şi legal. La 15 ani nu ai voie să te căsătoreşti nici măcar cu un bărbat în carne şi oase. La 15 ani nu ai discernământul necesar pentru a-ţi dedica viaţă cuiva. La 15 ani, singurii care te pot îndruma sunt părinţii tăi. Nu confesorul şi nici diriginta. Părinţii”, a scris jurnalistul.

“Eu nu cred că autorităţile ecleziastice de la Bucureşti au vreo vină. Cred că mai degrabă discutăm de o lipsa de sinceritate locală, din parte celor care au adăpostit-o atâtea zile. Oricum ar fi, undeva, la mijloc, e o minciună. Tocmai de aceea îi încurajez pe colegii jurnalişti să întrebe în continuare: ce s-a întâmplat în acest timp? Are Patriarhia control complet asupra mănăstirilor sale?”, a adaugat Lucian Mandruta.

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.