UE ar putea aplica sanctiuni economice Ucrainei

UE ar putea aplica sanctiuni economice Ucrainei

by February 19, 2014 0 comments

BRUXELLES - COMISIEUniunea Europeană va analiza posibilitatea de a impune sancţiuni responsabililor de represiunea care a avut loc în Ucraina, a anunţat miercuri reprezentanta diplomaţiei europene, Catherine Ashton, relatează AFP. Reprezentanta diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a convocat miercuri dimineaţa o reuniune a ambasadorilor UE care se ocupă de probleme de securitate, în cursul căreia “vor fi analizate toate opţiunile, inclusiv cea a sancţiunilor împotriva unor responsabili de represiune şi încălcarea drepturilor omului”, a anunţat ea într-un comunicat.

“Sperăm că statele membre” UE “vor putea să se pună de acord de urgenţă asupra măsurilor ţintite împotriva responsabililor de violenţă şi folosirea excesivă a forţei”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

UE este divizată însă în ceea ce priveşte sancţiunile, a amintit şeful diplomaţiei belgiene, Didier Reynders.
“Nu există unanimitate (în cadrul UE) deoarece mai multe ţări vecine Ucrainei nu vor să avanseze pe calea sancţiunilor afirmând că este un risc pe care nu vor să şi-l asume, un risc de a vedea cum regimul îşi înăspeşte şi mai mult tonul faţă de opoziţie”, a subliniat Reynders.

Confruntări violente au izbucnit marţi la Kiev între manifestanţii opoziţiei şi poliţie. Potrivit Ministerului ucrainean al Sănătăţii, acestea s-au soldat cu 25 de morţi.

Subliniind “deteriorarea tragică a situaţiei din Ucraina”, Ashton le-a “cerut tuturor responsabililor să înceteze imediat violenţele”. “Ea a cerut insistent autorităţilor şi tuturor forţelor politice să îşi asume responsabilităţile şi să caute o modalitate de calmare rapidă a sitaţiei, reluând un proces politic veritabil”.

 

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.