Codrut Seres, condamnat la 4 ani de puscarie in dosarul Hidroelectrica

Codrut Seres, condamnat la 4 ani de puscarie in dosarul Hidroelectrica

by March 31, 2014 0 comments

imagesCAXZRIT7Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat luni pe fostul ministru al Economiei Codrut Seres la 4 ani de inchisoare cu executare in dosarul Hidroelectrica. Decizia nu este definitiva. Codrut Seres a primit 4 ani inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiuni de complicitate la abuz in serviciu si a fost achitat pentru constituirea unui grup infractional organizat. In plus, lui Codrut Seres i s-a interzis pe o durata de 2 ani exercitarea unor drepturi civile, printre care si cea de a fi ales intr-o functie publica.

In acelasi dosar au fost condamnati membrii din fosta sau actuala conducere a Hidroelectrica: Eugen Pena (director general) – 5 ani inchisoare cu executare; Traian Oprea (director general) – 5 ani cu executare; Nicolae Opris (sef serviciu) – 4 ani cu executare; George Asan (director Directia furnizare) – 4 ani cu executare; Victoria Geormaneanu (director economic) – 4 ani inchisoare cu suspendare si Iosif Georgeta (director economic) – 4 ani cu suspendare.

Instanta i-a obligat pe Codrut Seres si pe ceilalti inculpati sa plateasca in solidar suma de 1,297 miliarde lei catre Ministerul Finantelor Publice, Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti si ANAF si 3,3 miliarde lei catre Ministerul Economiei.

Instanta a mai dispus mentinerea sechestrului asigurator pus pe bunurile inculpatilor.

Procurorul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a cerut, la ultimul termen de judecata, condamnarea lui Seres pentru constituirea unui grup infractional organizat si complicitate la abuz in serviciu, si a fostilor sefi din Hidroelectrica Eugen Pena, Victoria Geormaneanu, George Asan, Nicoale Opris, Traian Oprea si Georgeta Iosif, pentru constituire de grup infractional organizat si abuz in serviciu.

De asemenea, procurorul a solicitat ca inculpatii sa achite costurile expertizelor facute in acest dosar, care se ridica la peste 3,7 milioane de lei, dar si prejudiciul creat ANAF, in cuantum de 149 de milioane de lei, si cel adus SC Hidroelectrica, de 399 de milioane de lei.

Codrut Seres a aratat, in ultimul cuvant, ca nu se considera vinovat de niciuna dintre infractiunile de care este acuzat in rechizitoriu.

“In mandatul meu de numai doi ani, am incercat sa perfectionez functionarea Ministerului Economiei. Rezultatele controalelor la Hidroelectrica au fost prezentate Guvernului si Parlamentului. Nu pot sa ma declar vinovat de lucruri pe care nu le-am facut”, a spus fostul ministru al Economiei, in fata instantei.

La termenul din 19 februarie, avocatul lui Seres a aratat ca fapta pentru care a fost trimis in judecata clientul sau nu ar avea corespondent in noul Cod penal, astfel ca, fata de cel pe care il apara, instanta ar trebui sa inchida cazul.

La randul sau, procurorul de sedinta a spus ca faptele corespondente din noul Cod penal sunt de constituire a unui grup infractional organizat si abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si a cerut judecatorilor sa continue judecata, prin prisma acestor fapte.

Noul Cod penal prevede, pentru subminare economica, o pedeapsa cu inchisoarea de la 10 la 20 de ani. Pedeapsa pentru abuz in serviciu este inchisoarea de la doi la sapte ani, cu mentiunea ca daca faptele au produs consecinte deosebit de grave, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu jumatate.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<