Iurie Leanca: Suntem ingrijorati din cauza apropierii de noi a crizei ucraineene

Iurie Leanca: Suntem ingrijorati din cauza apropierii de noi a crizei ucraineene

by March 28, 2014 0 comments

imagesCAI5EYSLPremierul proeuropean moldovean Iurie Leanca a avertizat joi cu privire la “o serie de provocari” din partea Transnistriei, despre care NATO afirma ca poate fi urmatoarea “tinta” a Rusiei, relateaza postul Radio Free Europe/Radio Liberty in pagina electronica, citat de Mediafax. Leanca a declarat joi pentru Reuters ca anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia “poate ridica asteptari” in regiunea separatista moldoveana. “Desigur, suntem ingrijorati din cauza apropierii frontierelor noastre (fata de criza ucraineana). Suntem ingrijorati pentru ca avem, de 23 de ani, o problema similara cu republica (Transnistria) nerecunoscuta (la nivel international)”.

Generalul Philip Breedlove, un oficial NATO de rang inalt din cadrul fortelor aeriene americane, a avertizat cu privire la o posibila incursiune ruseasca, prin Ucraina, in vederea ocuparii Transnistriei.

Regiunea separatista, majoritar rusofona, si-a declarat independenta fata de Chisinau in 1990, de “teama” ca Republica Moldova ar fi cautat reunificarea cu Romania. Cele doua parti s-au infruntat intr-un scurt razboi in 1992, incheiat dupa interventia Rusiei de partea Transnistriei. Niciun stat nu a recunoscut independenta Transnistriei, insa regiunea este sustinuta in continuare de catre Moscova.

Aproximativ 1.400 de militari rusi sunt stationati in continuare Transnistria, pe care Moscova-i prezinta drept “trupe de mentinerea pacii”.

Leanca a declarat ca este ingrijorat din cauza unor posibile provocari. “Ceea ce speram noi este ca liderii regiunii transnistrene nu vor adopta decizii unilaterale, care ar putea destabiliza situatia prin provocari si genera tensiuni”, a spus el.

Premierul a citat presiuni exercitate asupra unor scoli cu predare in limba romana din regiunea separatista, “hartuirea” unor fermieri care incearca sa lucreze pamantul in zona de “frontiera” si exercitii militare efectuate de catre “trupe peramilitare” si forte ruse stationate in zona.

Republica Moldova a initiat in noiembrie un acord de asociere cu Uniunea Europeana, pe care Guvernul Leanca intentioneaza sa-l semneze in aceasta vara.

Premierul a apreciat ca este nevesar ca UE sa ofere Republicii Moldova, Ucrainei si Georgiei acelasi tip de garantii ca tarilor din Balcanii de Vest, carora le-a promis, intr-o declaratie, in 2003, ca viitorul lor este “fara echivoc” inauntrul blocului european. El a indemnat totodata UE sa sustina eforturile in vederea integrarii depuse de catre Guvernul proeuropean pe care-l conduce.

Desi UE a fost de acord sa anuleze, incepand din mai sau iunie, restrictiile impuse moldovenilor la regimul vizelor, Leanca a avertizat ca entuziasmul fata de integrarea europeana in cel mai sarac stat din Europa a “slabit” inainte de criza din Ucraina.

“Am crezut ca avantajele integrarii in UE sunt evidente de la sine, dar nu este cazul”, a spus el. “De aceea, avem nevoie, acum, de o alta campanie de informare – nu de spalare a creierelor moldovenilor – despre avantajele reale”, a conchis el.

In perspectiva alegerilor parlamentare din noiembrie, considerate cruciale, comunistii antieuropeni reprezinta cel mai mare partid politic din tara, beneficiind de o influenta considerabila in randul batranilor si persoanelor sarace.

Pe de alta parte, ministrul moldovean de Externe Natalia Gherman a anuntat joi ca omologul sau rus Serghei Lavrov urmeaza sa efectueze o vizita la Chisinau la sfarsitul lui aprilie. Ea a anuntat ca adjuncta secretarului de Stat american pentru Afaceri Europene Victoria Nuland urmeaza sa efectueze duminica o vizita de o zi in capitala moldoveana.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.