Legea, pentru unii muma, pentru altii ciuma. Cum sunt protejati oamenii lui Traian Basescu. Cazul consilierului prezidential, Mihai Vadan

Legea, pentru unii muma, pentru altii ciuma. Cum sunt protejati oamenii lui Traian Basescu. Cazul consilierului prezidential, Mihai Vadan

by April 10, 2014 0 comments

florin_popescu_si_mihai_vadan[1]Procurorii DNA si inspectorii ANI lucreaza la turatie maxima, completandu-se unii pe altii. In fiecare zi la televizor ni se ofera politicieni in catuse si parlamentari sau primari incompatibili. Mari reusite in lupta anticoruptie! Doar la prima vedere. Nu e greu sa observam, la o analiza mai atenta ca batalia cu faradelegile au doar un singur sens politic. Mai presus de lege raman oamenii lui Traian Basescu, cei care s-au refugiat la PMP sau Cotroceni. Acestia beneficiaza de protectie politica. Un asemenea caz este cel al lui Mihai Vadan, consilier prezidential, un personaj extrem de dubios, ridicat din organizatia PDL Dambovita(fost  trezorier al partidului), mana dreapta a unui alt interlop din Targoviste, Florin Popescu, fost presedinte al CJ, care este acoperit de adeziunea sa la PMP.

Vadan a fost presedinte al APDRP in perioada 2009-2012, fiind suspect de luare de mita, de abuz in serviciu, de icompatibilitate,  dar care,  dupa ce PSD a venit la putere si dupa ce a incercat sa se inscrie in PC,  s-a refugiat la Cotroceni.

Ziarul Jurnal de Dambovita (Targoviste) redeschide subiectul incompatibilitatii acestuia, in conditiile intre 2008-2012,  Vadan a fost  functionar public si consilier judetean, dar si reprezentatul unui societati comerciale, care a obtinut numeroase contracte cu statul, delapidand bugetul judetului Dambovita. Publicam integral articolul aparut astazi in ziarul local din Targoviste si republicam un articol articol in Ancheteonline in anul 2012.

Articol publicat in Jurnalul de Dambovita

Conform contractului încheiat în data de 07 ianuarie 2011 între Compania de Apă şi firma SC VĂDAN SRL din Târgovişte, CATD se angaja să cumpere… „mărfuri”, nu se ştie de care fel şi pentru ce, în ce cantităţi şi în baza cărei proceduri de atribuire. Contractul a fost prelungit cu 12 luni la începutul anului electoral 2012, sub semnătura directorului Radu Vasilescu din partea CATD.

Deşi a trecut aproape un an de la ancheta publicată de „Jurnal de Dâmboviţa”, potrivit căreia consilierul Mihai Vădan din cadrul Administraţiei Prezidenţiale ar fi incompatibil, Agenţia Naţională de Integritate nu dă nici un semn că ar fi intrat pe firul investigaţiei. Firma SC Vădan SRL, a consilierului judeţean PDL Mihai Vădan, a fost „racordată” la bugetul Companiei de Apă Târgovişte-Dâmboviţa, la care Consiliul Judeţean Dâmboviţa este acţionar. Pentru afacerile firmei VĂDAN SRL cu Compania de Apă, ANI l-ar putea declara incompatibil pe Mihai Vădan, scurtându-i şederea la Cotroceni. Preocupată însă excesiv de adversarii politici ai preşedintelui Traian Băsescu, ANI nu mai „are timp” să-i deranjeze pe apropiaţii acestuia.

Conform contractului încheiat în data de 07 ianuarie 2011 între Compania de Apă şi firma SC VĂDAN SRL din Târgovişte, CATD se angaja să cumpere… „mărfuri”, nu se ştie de care fel şi pentru ce, în ce cantităţi şi în baza cărei proceduri de atribuire. Contractul a fost prelungit cu 12 luni la începutul anului electoral 2012, sub semnătura directorului Radu Vasilescu din partea CATD.

„Zelul” cu care Agenţia Naţională de Integritate se preocupă de „soarta” politică a lui Mircea Diaconu, candidat independent la europarlamentare, nu se aplică şi în cazul apropiaţilor regimului Traian Băsescu. Cel mai concret exemplu este al consilierului Mihai Vădan din cadrul Administraţiei Prezidenţiale. Agenţia Naţională de Integritate i-ar putea scurta PDL-istului Mihai Vădan şederea la Cotroceni prin simpla verificare a afacerilor derulate de SC VĂDAN SRL, firma care-i poartă numele şi la care Mihai Vădan încă deţine pachetul integral de acţiuni, conform propriei declaraţii de interese.

„Călcâiul lui Ahile” în cazul Mihai Vădan îl reprezintă contractul încheiat la data de 07 ianuarie 2011, prelungit ulterior şi în 2012, între SC VĂDAN SRL şi Compania de Apă Târgovişte-Dâmboviţa (CATD), pe vremea când Mihai Vădan încă era consilier judeţean. CJ Dâmboviţa se numără printre acţionarii Companiei de Apă, motiv pentru care Mihai Vădan ar putea fi declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate.

Reprezentantul legal al SC VĂDAN SRL este Matei Florina, care a cumpărat cu suma de 500 de lei cealaltă firmă a lui Mihai Vădan, respectiv SC MOD-VAD SRL. După ce MOBVAD a încasat sume colosale pentru consultanţa acordată primăriilor în vederea accesării unor finanţări europene de la APDRP, Mihai Vădan şi-a cedat firma şi a ajuns în fruntea Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, pentru a semna, practic, finanţarea proiectelor depuse prin propria societate.

Dacă ANI ar decide că Mihai Vădan este incompatibil, acesta nu ar mai putea fi numit în funcţii publice pe o perioadă de 3 ani, moment în care mandatul său de consilier în Administraţia Prezidenţială ar lua sfârşit, dacă ar fi să i se aplice aceeaşi metodă ca în cazul marelui actor Mircea Diaconu.

Practic, Mihai Vădan s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate încă de pe vremea când ocupa funcţia de director general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Însă aşa cum am anticipat încă de acum aproape un an, ANI nu s-a atins de Mihai Vădan.

În schimb, Agenţia Naţională de Integritate, condusă de Horia Georgescu, pare să fie preocupată excesiv de adversarii politici ai preşedintelui Traian Băsescu, cel mai recent exemplu fiind cazul actorului Mircea Diaconu, candidat independent la alegerile europarlamentare.

 

Articol publicat de Ancheteonline pe 24.08.2012

Ministerul Agriculturii descopera mari nereguli la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala. Contractele cu bani europeni, in pericol

Surse din Ministerul Agriculturii sustin ca o ancheta  interna a descoperit numeroase nereguli in modul in care au fost administrati banii europeni la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala  si Pescuit. Acest fapt pune sub semnul intrebarii derularea contractelor cu fonduri comunitare,  incheiate, in special pe masura 322.  Ilegalitatile descoperite ( care ar trebui sa faca obiectul unei cercetari penale) s-au petrecut pe perioada directoratului asigurat de Mihai Vadan  (2008-2012), care a fost demis de abia la sfarsitul lunii iulie. Vadan, important lider PDL Dambovita, a incercat sa supravietuiasca in fruntea APDRP, dandu-si  demisia din Partidul Democrat imediat dupa alegerile locale, si negociind intrarea in PC.

Ziarul nostru prezenta pe larg, in aceasta primavara,  un raport intocmit de servicii secrete in colaborare cu corpul de control al Ministerului Agriculturii, pentru modul in care sunt cheltuiti banii europeni la APDRP, in special in zona de vest a tarii.   “Exista indicii potrivit carora sume cuprinse intre 5 si 10 milioane euro se colecteaza lunar din teritoriu de la toate centrele regionale (n.r.ale APDRP) si pe toate masurile finantate pentru a fi directionate catre Mihai Vadan, director general”,se dezvaluie in acest raport. Potrivit surselor noastre,  faptele prezentate in aceasta investigatie au reprezentat un punct de plecare in continuarea  anchetei intreprinse la Agentia de Plati  de catre noua conducere a ministerului.

Potrivit anchetatorilor se preciza ca “in toate proiectele executate de firmele SC Tehnocer SRL si SC Confort Izometal SA ( n.r. in judetul Timis, Arad si Caras-Severin), costul real al executiei se situeaza in jurul a 40% din valoarea totala a proiectului, restul de 50% fiind sume care s-ar imparti intre actorii care i-au parte la actiune, in timp ce un procent de 5-10% ar fi directionat catre Bucuresti, in speta catre Iuliana Vasiliu, director Directia Selectare Contractare care inmaneaza procentul direct lui Mihail Vadan”.

In aceasta afacere erau implicate Florin Nedelcu, seful pe zona de vest a APDRP, dar si presedintele CJ Caras-Severin, Sorin Frunverde si fostul presedinte al CJ Timis.

In acelasi raport, se mai spunea ca, “potrivit unor date in curs de verificare, a rezultat ca odata cu controlul efectuat de Corpul de Control al Ministerului Agriculturii, Florin Nedelcu pentru a-si proteja postul, dar si reteaua creata,  a cerut sprijin societatilor comerciale SC Tehnocer SRL Nadrag si SC Confort Izometal SA in valoare de 50 000 de euro”, bani pe care i-ar fi dus personal ( cu avionul) lui Mihai Vadan, “pentru ca acesta sa nu puna in aplicare rezultatele controlului si sa impiedice, pe cat posibil, ca acesta sa aiba loc”.

Patronul de la SC Tehnocer SRL este Florin Marar, un client abonat  la contracte cu statul in judetul Timis si sponsor al senatorului PDL, Gheorghe David, condamnat la doi ani cu suspendare pentru falsificarea diplomei de licenta. Actionarul majoritar de la SC Confort Izometal SA este Georgica Cornu, supranumit “regale asfaltului” din Banat, un apropiat al cuplului Elena Udrea-Dorin Cocos.

Mihai Vadan a fost propulsat politic in functia de director general al APDRP, in 2008, de catre Florin Popescu, fost sef al CJ Dambovita si lider al organizatiei PDL Dambovita. Pe atunci Vadan era trezorierul filialei pedeliste. Acesta avea in administrare o firma care se ocupa de consultant financiara pe proiectele cu bani europeni derulare de APDRP, pe masura 322. Inainte a de a junge director general la Agentia de Plati, firma sa incheiase deja 6 contracte cu primariile dambovitene. Apoi, dupa ce a juns in functie, s-a asigurat ca firma sa, SC Mob-Vad ( pe care a vandut-o, de ochii lumii, cu 500 de lei) sa primeasca intreaga finantare din fondurile europene. De asemenea, Vadan a directionat sume importante din bugetul european al Agentiei catre judetul sau vizand lucrari de infrastrucutura rurala, contracte executate de firme al lui Florin Popescu, iar consultanta asigurata de firma sa.

Este vorba despre 35 de contracte pentru infrastructura rurala incheiate de firma SC Mob-Vad SRL, o societate cu doar trei angajati, pe o perioada de 2 ani,( 2008-2009) cu 21 de primarii din Dambovita, ( in majoritatea PDL), in valoare de 35 de miliarde de lei vechi. Banii au provenit din fonduri europene pe masura 322, administrati de APDRP si bani guvernamentali, potrivit OG 7/2007. De asemenea, pe masura 322, APDRP a distribuit in 2009,  bani pentru infrastructura rurala in mai mult localitati PDL, unde lucrarile de consultanta au fost asigurate de firma SC Ian Lux Consulting SRL, unde asociat era prefectul judetului Dambovita, din acea perioada,  Iancu Caracota. Nu in ultimul rand trebuie precizat ca multe din aceste contracte ( peste 20) au fost castigate, fie prin incredintare directa, fie prin aranjamente, de SC Procor SA, unde reprezentant legal, cu procura de imputernicit, este tatal presedintelui consiliului judetean Dambovita, Florin Popescu.

Dealtel, chiar colegi de partid ai lui Vadan au atras atentia asupra ilegalitatilor intreprinse la APDRP. Deputatul PDL Cezar Preda a făcut în 29.03.2010 o interpelare parlamentară adresată ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale „referitor la gestionarea incorectă a proiectelor depuse pe Măsura 3.2.2.”.

Deputatul Cezar Preda îl avertizează pe ministrul Mihail Dumitru, cităm: „Dacă nu veţi lua urgent o poziţie privind modul de gestionare a proiectelor pentru accesarea fondurilor europene pe Măsura 3.2.2. veţi crea o problemă la nivel naţional”, acuzându-l făţiş pe directorul general al APDRP, Mihai Vădan, de favorizare a unor judeţe în funcţie de interesele sale personale, ale altor directori aflaţi pe filiera evaluării proiectelor şi a firmelor care acordă consultanţă.

Deputatul PDL Cezar Preda avertiza de la tribuna Parlamentului: „Neregulile grave şi modul neprofesionist în care sunt gestionate proiectele pentru accesarea fondurilor europene trebuie să înceteze urgent” şi a solicitat reanalizarea tuturor proiectelor depuse pe Măsura 3.2.2. şi „schimbarea lui Mihai Vădan din funcţia de director general al APDRP pentru netransparenţă, favorizare vădită a unor solicitanţi, satisfacerea intereselor proprii” etc.

Mihai Vadan a incercat sa ramana in functie, dandu-si demisia din PDL, dupa ce sustinatorul sau politic, Florin Popescu a pierdut presedintia CJ Dambovita, in urma alegerilor locale din 10 iunie. Acesta a dus negocieri cu PC, in conditiile in care ministerul Agriculturii a ajuns presedintele PC, Daniel Constantin. El a incercat sa treaca si in tabara PSD, dar presedintele organizatiei, social-democrate din Dambovita, Adrian Tutuianu ( noul sef al CJ), a respins traseismul politic, tinand cont de numeroasele acuze care i-au fost aduse. In acest moment, potrivit surselor noastre, Vadan se afla  in negocieri cu organizatia damboviteana a PC, dar liderul PSD, Adrian Tutuianu si liderul PNL, Gabriel Grovazu resping categoric inscrierea acestuia in USL.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.