Ucraina: Un prim batalion la Maidanului a luat drumul Estului pentru eliberarea tarii de rusi

Ucraina: Un prim batalion la Maidanului a luat drumul Estului pentru eliberarea tarii de rusi

by April 15, 2014 0 comments

imagesCACVYWEAUn prim batalion din cadrul Garzii Nationale a Ucrainei a fost trimis “pe front” in estul tarii, a anuntat marti secretarul Consiliului pentru Securitate Nationala si Aparare, Andreii Parubii, potrivit AFP.Parubii a precizat, intr-un mesaj postat pe Facebook, ca acest batalion este format din voluntari care au facut parte din unitati de autoaparare din Maidan, centrul miscarii de contestare de la Kiev, care a dus la caderea regimului prorus al lui Viktor Ianukovici.

“Soldatii sunt foarte combativi si pregatiti sa apere Ucraina. Situatia nu este simpla”, a adaugat Parubii, care a revenit de la Lugansk (est), unde, sustine el, ar fi stat o saptamana.

Lugansk face parte din bazinul minier Donbass, afectat de mai multe zile de o insurectie armata prorusa. Insurgenti detin controlul, de la 6 aprilie, asupra sediului serviciilor speciale (SBU).

Insurgentii au trecut luni la ofensiva, in estul Ucrainei, cerand ajutor lui Vladimir Putin impotriva guvernului pro-european de la Kiev.

Parlamentul ucrainean a aprobat in martie crearea unei Garzi Nationale, de pana la 60.000 de membri, in urma anexarii Peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia si pe fundalul unor temeri privind o invazie a armatei ruse in estul tarii.

Garada este insarcinata in principal cu securitatea interna, cu cea a frontierelor si cu lupta impotriva terorismului.

Ea se afla in subordinea Ministerului de Interne si va putea, astfel, sa dea o mana de ajutor fortelor armate ucrainene si celor aproximativ 130.000 de oameni care le alcatuiesc, majoritatea recruti. Rusia dispune de o armata de 845.000 de militari.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.