Angajatii TVR ar putea avea program redus cu 2 ore si salar mai mic cu 25%

Angajatii TVR ar putea avea program redus cu 2 ore si salar mai mic cu 25%

Angajatii TVR ar putea avea program redus cu 2 ore si salar mai mic cu 25%

by May 14, 2014 0 comments

Conducerea Societăţii Române de Televiziune (SRTv) vrea să reducă timpul de lucru al angajaţilor instituţiei de la 8 la 6 ore pe zi şi câştigurile salariale ale acestora cu 25%, au declarat surse din TVR.

Contactat de MEDIAFAX, Dragoş Bocanaciu, preşedintele Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor TV din TVR (SPUSTV), principalul sindicat din SRTv, a confirmat că există o astfel de idee în TVR, care, “din punct de vedere al calităţii, este foarte păguboasă”.

El a precizat că această idee a fost discutată “nu foarte concret” în Comitetul Director al TVR şi nu a fost luată în discuţie încă în Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române.

“Eu am spus în discuţiile pe care le-am avut cu membrii Comitetului Director şi cu alţi oameni din Televiziunea Română că este o măsură care, din punct de vedere al calităţii, este foarte păguboasă, în sensul că reducerea câştigurilor salariale cu 25% îi va demotiva pe oameni rău de tot şi nu va avea decât un efect groaznic din punctul de vedere a ceea ce se vede pe post, un lucru pe care noi nu ni-l permitem”, a spus Dragoş Bocanaciu.

El a mai spus că sindicatul pe care îl conduce nu o să fie niciodată de acord cu o astfel de “decizie păguboasă”. “Noi refuzăm să acceptăm aşa ceva, nici nu ne gândim să fim de acord cu aşa ceva (…) Eu sper să se renunţe la această idee pentru că este o idee care nu va face decât să crească starea de tensiune în interiorul TVR. Este o măsură cu care sindicatul nu o să fie niciodată de acord”, a spus Bocanaciu .

Surse din TVR au declarat pentru MEDIAFAX că intenţia vizează în principiu toate zonele din Televiziunea Română şi ar urma să îi afecteze din acest an pe toţi angajaţii.

“Din punctul meu de vedere, nu se poate implementa nicăieri, pentru că unui om, dacă îi reduci programul de lucru la 6 ore, el automat se va demoraliza şi nu va mai lucra. Dacă se aplică o astfel de măsură, oamenii de valoare nu o să o accepte, s-ar putea să pierdem din ei”, a spus, însă, Dragoş Bocanaciu.

Aceste aspecte au fost analizate şi în şedinţa Comitetului Director al TVR de marţi, la care a participat şi Stelian Tănase, directorul general interimar al Televiziunii Române.

Acesta nu a putut fi contactat de MEDIAFAX până la momentul difuzării acestei ştiri.

În anul 2013, TVR a fost marcat de procesul de concediere colectivă. Astfel, în urma selecţiei de personal din 2012, la începutul anului 2013 au fost concediaţi 619 angajaţi.

Într-o conferinţă de presă din 5 martie, Stelian Tănase, directorul general interimar al TVR, a declarat că numărul de angajaţi înainte de restructurarea care s-a făcut anul trecut în Societatea Română de Televiziune era de 3.149 (număr de posturi 3.236).

Stelian Tănase a mai spus că, după restructurare, TVR a avut 2.535 de angajaţi (2.450 de posturi).

Pe lângă concedierea colectivă din TVR, din televiziunea publică au mai ieşit angajaţi în mod “natural”, pensionându-se sau părăsind instituţia din propria voinţă.

Însă, în urma restructurării, TVR este implicat în circa 300 de procese cu foşti angajaţi, din care 15% s-au pierdut în prima instanţă. “Toate sunt în recurs, nu avem sentinţe definitive (în aceste procese, n.r.)”, a spus Stelian Tănase.

Restructurarea s-a făcut în timpul fostului consiliu de administraţie al TVR, care era condus la momentul respectiv de fostul preşedinte-director general Claudiu Săftoiu.

Stelian Tănase, care a fost numit director general interimar al TVR pe 20 decembrie 2013, a spus că nu are în vedere să facă alte concedieri în Televiziunea Română.

Pe de altă parte, potrivit raportului de activitate al TVR pe anul trecut, SRTv a cheltuit cu personalul 182,9 milioane de lei în 2013, această sumă fiind cu 2,71% mai mică faţă de anul 2012.

Cheltuielile cu personalul (182.957.804 lei) au avut o pondere de 34,60% din totalul cheltuielilor de exploatare ale TVR în 2013, care au fost de 528.740.187 de lei.

Salariile personalului TVR, indemnizaţiile membrilor Consiliului de Administraţie al Televiziunii Române şi alte cheltuieli asimilate salariilor s-au ridicat la 142.611.346 de lei în 2013, în timp ce cheltuielile cu asigurările şi protecţia socială au fost de 40.346.458 de lei.

Din cheltuielile cu personalul angajat cu contract de muncă, cheltuielile cu salariaţii disponibilizaţi, în cadrul procedurilor de concediere colectivă care s-a desfăşurat în ultimii ani în TVR, au fost de 20.775.801 lei (reprezentând 11,36% din totalul cheltuielilor salariale).

Pe de altă parte, potrivit raportului, o creştere s-a înregistrat la cheltuielile cu colaboratorii, în partea a doua a anului 2013. Astfel, în intervalul ianuarie – iunie 2013, onorariile au fost în sumă de 2.379.011 lei, iar, în perioada iulie – decembrie, în valoare de 4.918.776 de lei, reprezentând o creştere procentuală de 51,63% în semestrul al II-lea, faţă de semestrul I.

Cheltuielile cu colaboratorii reprezentând drepturi de autor şi contracte civile de prestări servicii ale TVR au fost în valoare de 7.297.786,74 de lei.

De asemenea, cheltuielile cu deplasările în TVR au fost în valoare de 4.032.534,27 de lei.

Pe de altă parte, Societatea Română de Televiziune a avut în 2013 un profit de circa 3,17 milioane de lei, însă datoriile istorice ale Televiziunii Române se ridicau la 787,8 milioane de lei la sfârşitul anului trecut.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.