Moscova critica dur Raportul ONU care semnaleaza o deteriorare alarmanta a drepturilor omului in Ucraina

Moscova critica dur Raportul ONU care semnaleaza o deteriorare alarmanta a drepturilor omului in Ucraina

Moscova critica dur Raportul ONU care semnaleaza o deteriorare alarmanta a drepturilor omului in Ucraina

by May 16, 2014 0 comments

Rusia a acuzat de ‘lipsă totală de obiectivitate’ raportul ONU făcut public vineri la Kiev și care semnalează ‘o deteriorare alarmantă’ a situației drepturilor omului în estul Ucrainei și în Crimeea.

‘Lipsa totală de obiectivitate, contradicțiile revoltătoare și standardele duble nu lasă nicio îndoială asupra faptului că autorii acestuia au îndeplinit o comandă politică pentru a disculpa autoritățile autoproclamate de la Kiev’, a afirmat purtătorul de cuvânt al diplomației ruse, Aleksandr Lukașevici, potrivit AFP și ITAR-TASS, preluate de Agerpres.

Situaţia drepturilor omului a înregistrat “o deteriorare alarmată” în estul Ucrainei, o regiune devastată de o insurecţie armată prorusă, se arată într-un raport ONU dat publicităţii vineri la Kiev, informeaza Mediafax.

În raport sunt enumerate “numeroase exemple specifice de crime, tortură, bătăi, răpiri, acţiuni ţintite de intimidare şi câteva cazuri de hărţuire sexuală, cea mai mare parte comise de către grupări antiguvernamentale bine organizate şi bine înarmate în estul ţării”.

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Navi Pillay a îndemnat persoane care dispun de o influenţă asupra grupărilor armate din estul Ucrainei “să facă tot posibilul pentru a opri aceste persoane, care par hotărâte să destrame ţara”.

Documentul, care acoperă perioada 2 aprilie-6 mai, denunţă totodată “hărţuiri” şi “persecuţii” vizând tătarii din Crimeea, o minoritate musulmană din peninsula ucraineană, anexată în martie de către Rusia.

Tătarii se confruntă cu numeroase probleme, ca “libertatea de mişcare, cazuri de hărţuire fizică, restricţii impuse presei, temeri de persecuţii religioase vizând musulmanii practicanţi şi ameninţarea procurorului Crimeei (…) de a pune capăt activităţii Parlamentului tătarilor din Crimeea”, se subliniază în text.

“Peste 7.200 de persoane originare din Crimeea – majoritatea tătari – au fost deplasate în interiorul (Crimeei) sau în alte părţi ale Ucrainei”, se arată în raport.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.