Monica Macovei: Solicit respectarea deciziei CEDO privitoare la mineriada 13-15 iunie 1990 si finalizarea anchetei

Monica Macovei: Solicit respectarea deciziei CEDO privitoare la mineriada 13-15 iunie 1990 si finalizarea anchetei

Monica Macovei: Solicit respectarea deciziei CEDO privitoare la mineriada 13-15 iunie 1990 si finalizarea anchetei

by June 18, 2014 0 comments

Intr-o postare pe blogul personal, europarlamentarul PDL Monica Macovei solicita autoritatilor romane sa respecte decizia Curtii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) cu privire la mineriada din 13-15 iunie 1990 si sa finalizeze de urgenta ancheta.

Prin hotărârea din 13 noiembrie 2012, CEDO a condamnat România pentru încălcarea dreptului la viață și încălcarea dreptului la un proces echitabil. CEDO a constatat și decis că autoritățile române, respectiv organele de anchetă penală, nu au făcut cercetări reale și rapide care să conducă la condamnarea vinovaților. Pentru că nu pot exista crime comise cu violență fără să existe vinovați”, scrie Macovei pe blogul personal.

Respectarea unei hotarâri CEDO înseamnă să faci ce ți s-a imputat că nu ai făcut, iar în acest caz asta înseamnă finalizarea anchetei și trimiterea în judecată a celor acuzați.  La un an și jumătate de la Decizia CEDO suntem în aceeași situație:  Parchetul General nu a finalizat anchetele în dosarul  Mineriadei din 13-15 iunie 1990”, mai arata europarlamentarul PDL.

Totodata, Macovei subliniaza ca: “CEDO le-a spus procurorilor din Parchetul General ce nu au făcut și puteau să facă și, deci, ce trebuie să facă acum: <<importanţa mizei pentru societatea românească, care consta în dreptul numeroaselor victime de a şti ce s-a întâmplat, ceea ce implică dreptul la o cercetare judiciară efectivă şi dreptul eventual la reparaţii, ar fi trebuit să impulsioneze autorităţile naţionale să se ocupe de dosar imediat şi fără întârzieri inutile, pentru a preveni orice aparenţă de impunitate a anumitor acte>>”.

Urmarile acestor presiuni la nivel european sunt relevante pentru eficienta institutiilor romanesti: “Cu toate acestea, statul român nu și-a îndeplinit obligațiile, iar lacunele cercetării au fost constatate de înseşi autorităţile naţionale. Astfel, rezoluţia din 16 septembrie 1998 a Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie preciza că, până la acel moment, cercetarea nu a permis stabilirea identităţii persoanelor care puseseră efectiv în aplicare decizia executivului de a face apel la ajutorul civililor pentru a restabili ordinea la Bucureşti. Această lacună a cercetării se datora <<faptului că nu fusese audiată niciuna din persoanele care exercitaseră funcţii cu responsabilităţi la momentul faptelor>>, în special Preşedintele României în exerciţiu la acea vreme, Prim-ministrul şi adjunctul acestuia, ministrul de Interne, şeful poliţiei, şeful SRI şi ministrul Apărării”, mai arata Monica Macovei.

Macovei face un apel public, in aceste conditii, catre procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, pentru respectarea deciziei CEDO cu privire la mineriada din 13-15 iunie 1990.

Solicit Procurorului General Tiberiu Nițu să respecte această Decizie CEDO, finalizând credibil și rapid anchetarea crimelor din timpul Mineriadei 13-15 iunie 1990.  Și voi reveni constant asupra acestei cereri până când anchetele vor fi finalizate”, scrie democrat-liberala, pe blogul personal.

“După 24 de ani de la Mineriada 13-15 iunie din București, cei care au bătut și arestat ilegal oameni au rămas, în marea lor majoritate, nepedepsiți. Au fost și oameni uciși, dar criminalii și complicii lor politici sunt liberi”, conchide Macovei.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.