O noua criza economica? China din ce in ce mai putin performanta. Economia incetineste

O noua criza economica? China din ce in ce mai putin performanta. Economia incetineste

O noua criza economica? China din ce in ce mai putin performanta. Economia incetineste

by June 5, 2014 0 comments

China va inregistra o crestere economica de doar 7% in 2015, conform unui raport al FMI. FMI a cerut autorităților de la Beijing să evite aplicarea unor noi măsuri de stimulare a economiei și să se concentreze pe reducerea riscurilor financiare, transmite agentia Reuters, citata de Agerpres.

China, a doua mare economie a lumii, trebuie să-și mențină angajamentul de a implementa reforme care să corecteze dezechilibrele, inclusiv ‘o depreciere moderată a yuanului’, se arată în raportul FMI. Instituția apreciază că statul chinez poate trece la următoarea etapă în liberalizarea ratei dobânzilor, chiar dacă unii oficiali chinezi susțin că țara nu este pregătită pentru o astfel de decizie.

Noi nu recomandăm măsuri de stimulare a economiei în acest moment’, le-a declarat jurnaliștilor directorul general adjunct al Fondului Monetar Internațional, David Lipton, când a fost întrebat dacă Executivul de la Beijing ar trebui să facă mai mult pentru sprijinirea avansului PIB-ului.

De asemenea, oficialul FMI a declarat că cea mai mare amenințare la adresa Chinei este încrederea în datorii și investiții în zone cum ar fi piața imobiliară, pentru a stimula avansul economiei. Chiar dacă economia chineză nu riscă să nu atingă obiectivul Guvernului ce vizează o creștere de 7,5% anul acesta, nu sunt motivate noi măsuri de stimulare, a explicat Lipton. Acesta a adăugat: ‘vulnerabilitățile au sporit până la momentul în care ținerea lor sub control ar trebui să fie o prioritate’, iar FMI crede că statul chinez poate atinge ținta de creștere a economiei în acest an.

Pentru 2015, FMI a redus estimarea privind creșterea economiei Chinei de la 7,3% la 7%, un nivel pe care Lipton îl consideră realist dacă Beijingul va adopta reforme financiare cuprinzătoare, așa cum a promis.

Autoritățile chineze s-au angajat să accelereze reformele economice prin acordarea unui spațiu mai larg capitalului privat, liberalizarea sistemul financiar, consolidarea cererii interne și printr-o atenție deosebită acordată investitorilor străini. În aprilie, China a prezentat un pachet de măsuri menit să sprijine creșterea economiei și să creeze locuri de muncă, după o încetinire care pune în pericol atingerea țintei de creștere de 7,5% în 2014, anunțată de premierul Li Keqiang.

Guvernul va vinde anul acesta obligațiuni în valoare de 150 miliarde yuani (24 miliarde de dolari) pentru a stimula construirea de căi ferate, în special în regiunile mai puțin dezvoltate din centrul și vestul Chinei. De asemenea, autoritățile vor crea un fond de dezvoltare de 200-300 miliarde de yuani pe an pentru a majora sursele de finanțare necesare construirii de căi ferate.

Măsurile fac parte din planurile Guvernului de la Beijing de a accelera proiectele de infrastructură, după ce încetinirea din sectorul industrial, vânzările de retail și investiții au afectat ritmul de creștere al economiei.

Conform datelor oficiale, PIB-ul Chinei a crescut cu 7,4% în primul trimestru din 2014, comparativ cu precedentele trei luni. Politicile adoptate de Guvern vor duce probabil la o accelerare a expansiunii economiei în trimestrul doi din 2014, susține Xu Gao, economist la Everbright Securities Co. în Beijing.

De asemenea, va fi extins sistemul preferențial de taxare către mai multe întreprinderi mici și va fi majorată finanțarea pentru construirea de case pentru cei cu venituri mici. Anul acesta, China intenționează să construiască mai mult de 6.600 kilometri de căi ferate, cu peste 1.000 km mai mult decât anul trecut.

Guvernul chinez și-a exprimat anul trecut intenția de a ‘reechilibra’ modelul economic al țării prin reducerea dependenței de exporturi și investițiile în infrastructură, grație stimulării consumului intern. În acest sens, Executivul a dezvăluit în luna noiembrie un ambițios program de reforme economice și financiare destinat să ofere pieței un rol crucial în economie.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.