O organizatie a romanilor din SUA propune partidelor parlamentare din Romania un angajament pentru combaterea coruptiei

O organizatie a romanilor din SUA propune partidelor parlamentare din Romania un angajament pentru combaterea coruptiei

O organizatie a romanilor din SUA propune partidelor parlamentare din Romania un angajament pentru combaterea coruptiei

by June 12, 2014 0 comments

Romanian Community Coalition, o organizatie a romanilor din SUA cunoscuta si sub numele de “Coalitia romanilor pentru combaterea coruptiei”, a cerut, joi, tuturor presedintilor partidelor parlamentare din Romania sa semneze un “Angajament pentru combaterea coruptiei”. Documentul prevede, printre altele, modificarea regulamentului celor doua camere ale Parlamentului astfel incat voturile pentru retinerea, perchezitia si arestarea preventiva a parlamentarilor sa se faca prin vot electronic, la vedere, informeaza Hotnews.

Potrivit unui comunicat de presa transmis de initiatorii angajamentului, Romanian Community Coalition este cea mai larga organizatie a romanilor din Statele Unite infiintata cu scopul de a oferi o voce comunitatii romanesti, a ajuta la intarirea relatiei dintre Romania si Statele Unite si sprijinirea statului de drept, transparentei si luptei pentru combaterea coruptiei din Romania.

Prin semnarea angajamentului, partidele politice parlamentare s-ar angaja ca modifica, pana pe data de 1 iulie 2014, regulamentul Camerei Deputatilor si Senatului astfel incat voturile pentru retinerea, perchezitia si arestarea preventiva a parlamentarilor sa se faca prin vot la vedere, electronic.

“In urma acestei modificari electoratul va putea sti exact modul cum fiecare membru din Parlament a votat intr-o astfel de speta”, a spus pr. Chris Terhes, presedintele Romanian Community Coalition.

De asemenea, partidele semnatare ar urma sa se “angajeze politic” sa voteze la vedere atat in Comisia juridica, cat si in Plen “pentru” incuviintarea retinerii, perchezitiei si arestarii preventive a oricarui parlamentar, atunci cand acest lucru este solicitat de organele competente.

Liderul coalitiei a aratat ca “este important ca partidele parlamentare sa isi asume public decizia politica de a vota pentru ca justitia sa se aplice in mod egal si pentru parlamentari la fel ca pentru orice alt cetatean”.

Documentul mai prevede ca semnatarii se angajeaza sa voteze “la vedere, electronic, si dupa o dezbatere publica orice proiect de lege care are legatura cu lupta împotriva coruptiei si a criminalitatii organizate”.

“In felul acesta se va evita o noua <<marti neagra>>, cand s-a incercat modificarea peste noapte a unor legi care afectau lupta impotriva coruptiei“, a precizat presedintele coalitiei.

Documentul mai mentioneaza ca semnatarii vor vota impotriva oricaror initiative care modifica atributiile institutiilor de lupta impotriva coruptiei si criminalitatii organizate, care reduc pedepsele pentru coruptie, sau initiative legislative de gratiere si amnistie a celor acuzati de infractiuni de coruptie.

“Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a tras un semnal de alarma in cateva interviuri recente ca se incearca modificarea atributiilor acestei institutii. De asemenea, incepe din nou sa se vorbeasca in spatiul public despre gratierea si amnistia coruptilor. Adoptarea unor astfel de legi de catre Parlament va reprezenta un pas inapoi pentru Romania si pentru lupta impotriva coruptiei”, a declarat Terhes.

La sfarsitul documentului se mentioneaza ca semnatarii vor “sustine si vota pentru initiative legislative care sprijina lupta impotriva coruptiei si criminalitatii in Romania, cu respectarea Conventiei Europene a Drepturilor Omului”, conform sursei citate.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.