Ucraina: Președintele îl numește pe Pavlo Klimkin ministru de Externe in locul lui Andrii Deșcița

Ucraina: Președintele îl numește pe Pavlo Klimkin ministru de Externe in locul lui Andrii Deșcița

Ucraina: Președintele îl numește pe Pavlo Klimkin ministru de Externe in locul lui Andrii Deșcița

by June 18, 2014 0 comments

Seful diplomatiei ucrainene va fi schimbat. Președintele ucrainean Petro Poroșenko a anunțat, miercuri, numirea în postul de ministru de externe a lui Pavlo Klimkin, actualul reprezentant al Kievului în negocierile cu Rusia pentru instaurarea păcii în estul Ucrainei, relatează agențiile internaționale de presă, citate de Agerpres.

Potrivit site-ului parlamentului ucrainean, nominalizarea lui Pavlo Klimkin, care îl înlocuiește pe Andrii Deșcița, a fost prezentată cabinetului prezidențial și candidatura sa ar urma să fie aprobată în termen de șapte zile.

Numirea intervine după un incident diplomatic între Kiev și Moscova, provocat la sfârșitul săptămânii trecute de Andrii Deșcița. Acesta a făcut o remarcă injurioasă la adresa lui Vladimir Putin, pentru a-i calma pe protestatarii care demonstrau în fața ambasadei Rusiei la Kiev după doborârea unui avion militar ucrainean de către separatiști proruși, soldată cu moartea a 49 de persoane.

Remarca a provocat indignarea mai multor responsabili ruși, care i-au cerut președintelui ucrainean să-l demită pe Andrii Deșcița. Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a afirmat chiar că nu știe cum ‘acesta (Deșcița) va mai putea să discute și să lucreze cu noi’.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a anunțat, miercuri, că va ordona ‘în curând’ o încetare unilaterală a focului în estul țării, în cadrul planului său de pace, menit să pună capăt insurecției separatiste proruse, care a făcut peste 320 de morți din luna aprilie. Anterior, Poroșenko a discutat la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin asupra unei eventuale încetări a focului.

Rusia a denunţat lipsa de acţiune a forţelor de ordine ucrainene, care “nu au făcut nimic pentru protejarea ambasadei, ceea ce reprezintă o gravă încălcare a angajamentelor internaţionale ale Ucrainei”.

“Petro Poroşenko ar trebui să îşi schimbe ministrul de Externe. Nu ştie să se controleze”, a reacţionat Aleksei Pucikov, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Duma de Stat.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.