Vasili Nikitin, premierul autoproclamatei republici populare Lugansk: 200 km de granita cu rusia sunt controlati de rebeli

Vasili Nikitin, premierul autoproclamatei republici populare Lugansk: 200 km de granita cu rusia sunt controlati de rebeli

Vasili Nikitin, premierul autoproclamatei republici populare Lugansk: 200 km de granita cu rusia sunt controlati de rebeli

by June 6, 2014 0 comments

Aproximativ 150-200 km de graniță între Ucraina și Rusia se află în prezent sub controlul milițiilor proruse, a anunțat așa-numitul premier al autoproclamatei ‘republici populare’ Lugansk, Vasili Nikitin. Liderii ‘republicii’ incearca sa împiedice o blocadă a regiunii de către armata ucraineană, relateaza Ria Novosti, citata de Agerpres.

‘Armata sud-estului controlează astăzi 150-200 de kilometri de granița cu Rusia. Nu vom permite să fim încercuiți’, a declarat el, într-un interviu apărut în ediția de vineri a cotidianului rus Komsomolskaia Pravda. Liderii ‘republicii’ fac totul pentru a împiedica o blocadă a regiunii de către armata ucraineană, a mai spus acesta, menționând că nu sunt deocamdată probleme în aprovizionarea cu alimente a populației din zonă.

‘Ne putem apăra o perioadă îndelungată, dar oricum pregătim adăposturi împotriva bombardamentelor, facem provizii de apă’, a indicat așa-numitul premier din Lugansk, dat în căutare de Ministerul ucrainean de Interne. Vasili Nikitin este suspectat de ‘acțiuni deliberate de schimbare a limitei teritoriale sau a frontierei de stat a Ucrainei și a ordinii constituționale în complicitate cu alte persoane’.

Guvernul ucrainean a decis joi să închidă o parte a frontierei sale cu Rusia în regiunile Donețk și Lugansk, după cum a anunțat serviciul de presă al executivului de la Kiev. Astfel, conform acestei decizii luate la inițiativa Serviciului ucrainean de frontieră, au fost închise opt puncte de control din cele 32 câte există în regiunile Lugansk și Donețk, indică RIA Novosti.

În cursul acestei săptămânii, separatiștii proruși au comis mai multe atacuri asupra unor puncte de control la granița cu Rusia, iar o parte din grăniceri au depus armele, fie trecând de partea rebelilor, fie refugiindu-se pe teritoriul rus împreună cu familiile lor, de teama unor eventuale represalii pentru abandonarea postului.

Decizia a fost luată din rațiuni de securitate și este destinată să ‘protejeze populația împotriva unor evoluții sângeroase în curs de desfășurare în unele zone’, se menționează într-un comunicat al executivului ucrainean.

Autoritățile de la Kiev desfășoară de la 15 aprilie o operațiune militară vizând reprimarea revoltei izbucnite în sud-estul Ucrainei, în reacție la înlăturarea de la putere a fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici la 22 februarie. Evenimentele au luat o turnură în special dramatică în regiunile Donețk și Lugansk, unde s-au înregistrat deja zeci de morți și răniți în rândul populației civile, scrie RIA Novosti.

Regiunile ruse de la frontiera cu Ucraina au primit deja mii de ucraineni, care fug din calea ostilităților ce se derulează în sud-estul țării, conform agenției menționate de presă. Autoritățile de la Moscova susțin că doar până în 4 iunie au primit peste 7.000 de refugiați ucraineni.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.