Un director din Ministerul Culturii și unul de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei,puşi sub acuzare de procurorii DNA

Un director din Ministerul Culturii și unul de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei,puşi sub acuzare de procurorii DNA

Un director din Ministerul Culturii și unul de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei,puşi sub acuzare de procurorii DNA

by October 15, 2014 0 comments

Viorica Crișan, fost director general al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT), în prezent director arheologie, a fost pusă sub acuzare de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Cluj pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (7 acte materiale), anunţă AGERPRES.

În același dosar, au fost puși sub acuzare Roxana Bălăuță, director general adjunct în Ministerul Culturii, Constanța Grosu, fost referent în Ministerul Culturii, în prezent consilier cu grad profesional asistent, Mircea Cristian Staicu, fost secretar general în Ministerul Culturii, Emilia Talos, contabil-șef al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

De asemenea, a fost pusă sub acuzare persoana juridică SC Artex Internațional Services SRL București.
Potrivit unui comunicat al DNA remis marți, la data de 25 noiembrie 2009, a fost semnat contractul de cesiune “Amenajare muzeală” între Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, reprezentat prin director general Viorica Crișan și contabil-șef Emilia Talos, pe de o parte, și SC Artex Internațional Services SRL București.

Contractul avea ca obiect “ansamblul de opere de creație intelectuală și artistică intitulat: amenajare muzeală”, în spațiile Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

S-a stabilit că prețul total al contractului este de 11.000.000 euro (echivalentul a 47.080.000 lei), la care se adaugă TVA 19%, în valoare de 2.090.000 euro (8.945.200 lei). Contractul a fost încheiat pentru perioada 25 noiembrie 2009 — 31 iulie 2011.

Din probele administrate a rezultat că atribuirea execuției lucrărilor pentru obiectivul de investiții “Amenajare muzeală” s-ar fi efectuat cu nerespectarea procedurilor legale privind achizițiile publice iar efectuarea de plăți/cheltuieli de capital, în sumă totală de 6.939.565 lei, la acest obiectiv de investiții a fost făcută pe baza unor documente justificative care nu reflectă realitatea sau a fost făcută pentru servicii și lucrări neexecutate.

Citeşte mai departe…

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.