Profesori din Ialomita, trimisi in judecata pentru fraudarea bacalaureatului din 2012

Profesori din Ialomita, trimisi in judecata pentru fraudarea bacalaureatului din 2012

Profesori din Ialomita, trimisi in judecata pentru fraudarea bacalaureatului din 2012

by December 23, 2014 0 comments

Saptesprezece cadre didactice din judetul Ialomita au fost trimise in judecata, in stare de libertate, de DNA, fiind acuzate de de constituirea unui grup infractional organizat implicat in fraudarea examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie – iulie 2012, se arata intr-un comunicat de presa transmis marti de DNA.

Cei 17 profesori trimisi in judecata sunt Otilia Dumitru, Ana Dragomir, Lucia Popa, Laura Striblea, Catalin Gogota, Valentin Gheorghe, Viorel Dobre, Carmen Turcu, Cristina Vardianu, Nica Balaciu, Marius Razvan Dinu, Cristian Manea, Sorin Stere, Elena Dulcinica Sandu, Marius Curt, Liviu Radu Bara si Elena Busuioc.

Procurorii au dispus luarea masurii asiguratorii prin instituirea sechestrului asupra mai multor sume de bani, apartinand inculpatilor Bara Liviu Radu, Stere Sorin si Manea Cristian.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Ialomita, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In sesiunea de bacalaureat iunie – iulie 2012, inculpata Dumitru Otilia, avand functia de inspector scolar general si de presedinte al Comisiei Judetene de Bacalaureat Ialomita, a initiat si constituit un grup infractional organizat format din inculpatii Balaciu Nica, Dinu Marius Razvan, Manea Cristian, Stere Sorin, Sandu Elena Dulcinica, Gogota Catalin, cadre didactice cu atributii in activitatea de desfasurare a acelei sesiuni de bacalaureat. Acest grup infractional a fost sprijinit de inculpatii, cadre didactice, Curt Marius, Popa Lucia, Striblea Laura, Busuioc Elena si la care au aderat cadrele didactice, inculpatii Dragomir Ana, Vardianu Cristina, Gheorghe Valentin, Turcu Carmen Alina si Dobre Viorel.
Scopul constituirii acestui grup infractional a fost acela al asigurarii, prin frauda, a promovarii examenului de bacalaureat de catre 119 candidati, scop atins in cazul a 97 dintre acestia.

Activitatea membrilor grupului s-a concretizat prin:
– intalniri organizate, desfasurate la domiciliul inculpatei Dumitru Otilia,
– pastrarea permanenta a legaturii telefonice si coordonarea cu ceilalti membri ai grupului infractional organizat pe parcursul activitatii de evaluare a lucrarilor scrise,
– recrutarea candidatilor de la care au pretins si a primit diferite sume de bani, in schimbul favorizarii acestora la examenul de bacalaureat,
– intocmirea in scris, in perioada premergatoare probelor scrise, a unor centralizatoare cu candidatii de la centrele de examinare, ce urmau a fi favorizati la examenul de bacalaureat,
– desemnarea echipelor de evaluatori, astfel incat sa corespunda planului infractional,
– transmiterea in cadrul grupului infractional a datelor de identificare a candidatilor, disciplina si nivelul de dificultate al fiecareia, notele dorite si semnul distinctiv folosit.
– identificarea lucrarilor candidatilor tinta, dupa semnele distinctive stabilite de membrii grupului,
– selectarea, numerotarea si repartizarea seturilor de lucrari cu semnele distinctive catre respectivele echipe de evaluatori,
– efectuarea, in calitate de profesori evaluatori, de adaugiri pe lucrarile scrise ale unor candidati,

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.