SRI: Siguranta nationala este afectata de un vid legislativ. Suntem in fata unor demonstratii de forta ale Rusiei

SRI: Siguranta nationala este afectata de un vid legislativ. Suntem in fata unor demonstratii de forta ale Rusiei

SRI: Siguranta nationala este afectata de un vid legislativ. Suntem in fata unor demonstratii de forta ale Rusiei

by March 31, 2015 0 comments

Eduard Hellvig, directorul Serviciului Roman de Informatii, a declarat intr-un interviu pentru Agerpres ca “potentialul operational” al SRI este afectat de vidul legislativ, cu referire la legislatia privind retentia datelor. Hellvig a spus ca SRI a facut propuneri catre Consiliul Operativ de Securitate Cibernetica, propuneri care sa respecte atat deciziile Curtii Constitutionale, dar si nevoile institutiei.

“În condiţiile în care legislaţia în domeniul securităţii naţionale datează de la începutul anilor ’90, e nevoie de un cadru adecvat provocărilor cu care ne confruntăm. O prioritate o constituie redefinirea cadrului legislativ necesar SRI în munca operativă, în acord cu argumentele Curţii Constituţionale şi pe baza unui dialog cu societatea civilă, partidele politice şi la nivel inter-instituţional. Eu sunt convins că prin dialog vom găsi cea mai potrivită soluţie, care să permită SRI să-şi îndeplinească misiunea şi care, totodată, să respecte dreptul cetăţenilor la viaţă privată”, a mai spus Hellvig, semnaland faptul ca in spatiul public va aparea o noua propunere legislativa.

Reamintim ca trei proiecte legislative care prevedeau diferite masuri pentru retinerea datelor personale au fost considerate neconstitutionale de CCR, fapt ce a determinat atacuri dure ale fostului sef al SRI, George Maior. De altfel, Maior si-a dat demisia din functie dupa un astfel de atac.

Pe de alta parte, Hellvig a vorbit despre situatia din regiune si a spus ca nu exclude “demonstratii de forta si provocari din partea Rusiei”, dar a indicat ca “pentru moment criza din Ucraina nu reprezinta o amenintare militara iminenta si directa pentru Romania”. Hellvig a vorbit si despre lupta anticoruptie, spunand ca “una dintre prioritatile fundamentale ale SRI este contracararea amenintarilor la adresa securitatii nationale asociate fenomenului coruptiei”.

In ceea ce priveste pozitionarea politica a SRI, Hellvig a spus ca “Au existat in trecutul apropiat situatii in care s-a incercat atragerea Serviciului in jocuri politice si e meritul echipei de profesionisti din SRI ca a aparat neutralitatea politica a institutiei”, dar nu a fost intrebat care sunt aceste situatii. El si-a asumat “neutralitatea politica” a institutiei.

 

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<