Klaus Iohannis refuza sa promulge Noul Cod Fiscal. Motivul: implicatii majore pentru buget

Klaus Iohannis refuza sa promulge Noul Cod Fiscal. Motivul: implicatii majore pentru buget

Klaus Iohannis refuza sa promulge Noul Cod Fiscal. Motivul: implicatii majore pentru buget

by July 17, 2015 0 comments

Presedintele Klaus Iohannis nu a promulgat Codul Fiscal si a cerut Parlamentului sa-l reexamineze, avertizand ca masurile incluse in aceasta lege “ar genera implicatii majore la nivelul constructiei bugetare pentru anii urmatori din perspectiva obiectivului de mentinere a consolidarii fiscale”.

Parlamentul va lua in discutie cererea de reexaminare a presedintelui in viitoarea sesiune din septembrie sau intr-o eventuala sesiune extraordinara ce ar putea fi convocata la finalul lunii august, potrivit unor informatii care circula in mediul politic. Daca Parlamentul adopta proiectul de Cod Fiscal si Cod de Procedura Fiscala in aceeasi forma, presedintele mai are o singura cale de atac: sesizarea Curtii Constitutionale. Daca magistratii CCR vor decide ca proiectele de lege respecta Constitutia, atunci presedintele va fi obligat sa le promulge.

“Legiuitorul trebuie sa promoveze o atitudine echilibrata si rationala, de natura a nu genera disfunctionalitati care, ulterior, sa necesite frecvente corectari de ordin legislativ”.
“Masurile de austeritate ale anului 2010 trebuie sa ramana istorie. Revenirea la politici fiscale riscante si cu consecinte negative pe termen lung reprezinta o experienta pe care nu numai clasa politica nu si-o mai poate permite dar, mai ales, costurile acestora nu trebuie sa mai fie suportate de cetateni”, argumenteaza seful statului.

Presedintele noteaza ca “simpla relaxare fiscala, neinsotita de continuarea procesului de crestere a colectarii veniturilor si de o reasezare sustenabila a cheltuielilor bugetare (…) poate conduce la acumularea de dezechilibre care vor greva asupra evolutiilor economice si sociale viitoare”.

“Sustinem relaxarea si simplificarea fiscala prin reducerea unor taxe si impozite in conditiile in care sunt asigurate premisele pentru consolidare fiscala si predictibilitate. Din aceasta perspectiva, consideram ca noul Cod fiscal poate fi pus in aplicare numai dupa o riguroasa si temeinica analiza a implicatiilor intregului set de masuri fiscale si bugetare asupra constructiei bugetului general consolidat, atat pentru anul 2016, cat si pentru anii urmatori si numai cu respectarea obligatiilor asumate de Romania si a legislatiei interne referitoare la disciplina financiar-bugetara”, continua presedintele.

In opinia sa, punerea in aplicare a noului Cod fiscal ar genera implicatii majore la nivelul constructiei bugetare pentru anii urmatori din perspectiva obiectivului de mentinere a consolidarii fiscale.

“Conform evaluarilor Comisiei Europene si Fondului Monetar International, punerea in aplicare a noului Cod fiscal atrage, in mod evident, ratarea obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO), respectiv: deficit structural de 1% din PIB si deficit bugetar ESA de 1,2% din PIB, conform Programului de Convergenta si Strategiei Fiscal-bugetare. O asemenea dinamica denota instabilitate in abordarea fiscal-bugetara: de la deficite mari se trece la deficite mici, apoi din nou la deficite mari etc”.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.