Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, sărbătorită în judeţe din Transilvania

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, sărbătorită în judeţe din Transilvania

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, sărbătorită în judeţe din Transilvania

by March 15, 2016 0 comments

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este sărbătorită, marţi, în mai multe oraşe din Transilvania, fiind comemoraţi eroii din timpul Revoluţiei Ungare de la 1848-1849, transmite mediafax.ro.

Conform sursei, peste 500 de persoane au participat, marţi, la un marş prin centrul municipiului Cluj-Napoca, de la Institutul Teologic Protestant spre Biserica “Sfântul Mihail”, în cadrul programului organizat cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.

Participanţii la marş, unii în costume populare tradiţionale maghiare, s-au adunat în jurul orei 11.00 la Institutul Teologic Reformat din Piaţa Avram Iancu, de unde au pornit spre Biserica Romano-Catolică ”Sf. Mihail”, ocupând o bandă de circulaţie pe carosabil.

Ei au cântat cântece din perioada Revoluţiei de la 1848, dar şi imnurile Ungariei şi Ţinutului Secuiesc, câţiva având asupra lor steaguri ale României, Ungariei, Transivaniei şi Ţinutului Secuiesc.

Pe parcursul marşului, coloana a fost însoţită de jandarmi.

La marş au fost prezenţi, printre alţii, viceprimarul Clujului, Horvath Anna, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan, dar şi membri ai UDMR Cluj. De la ora 18.00 este programată o comemorare cu torţe în faţa Casei Matei, unde s-a născut regele Ungariei, Matei Corvin.

Potrivit sursei citate, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este marcată şi la Arad în Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare, cu o serie de spectacole şi depuneri de coroane de flori. Conform unui comunicat de presă al UDMR Arad, de la ora 14.00 va avea loc manifestarea “Tradiţii maghiare”, cu programe pentru copii, meşteşuguri tradiţionale, expoziţie şi târg de cărţi. Cu începere de la ora 15.00, va avea loc gala dansului popular maghiar din judeţul Arad, la care participă ansamblul “Búzavirág” din Pecica, ansamblul “Leveles” din Satu Nou şi ansamblul “Kankalin” din Zimandu Nou.

Tot la Arad, cu începere de la ora 16.00 va fi marcat momentul “15 Martie 1848” printr-o festivitate de depunere de coroane. Coroanele de flori vor fi depuse atât la Statuia Libertăţii, monumentul
amplasat de maghiari în parc, cât şi la Arcul de Triumf.

Citiţi mai multe pe http://www.mediafax.ro/social/ziua-maghiarilor-de-pretutindeni-sarbatorita-in-mai-multe-orase-din-transilvania-mars-la-cluj-napoca-peste-500-de-participanti-galerie-foto-video-15107698

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.