Poate de data asta va fi mai cu noroc! Se redeschide dosarul Revolutiei. ” Nu s-au facut demersuri pentru aflarea adevarului”

Poate de data asta va fi mai cu noroc! Se redeschide dosarul Revolutiei. ” Nu s-au facut demersuri pentru aflarea adevarului”

Poate de data asta va fi mai cu noroc! Se redeschide dosarul Revolutiei. ” Nu s-au facut demersuri pentru aflarea adevarului”

by April 5, 2016 0 comments

Dosarul Revoluției din Decembrie 1989 a fost redeschis, întrucât “nu s-au făcut demersuri pentru aflarea adevărului”, a anunţat, marți, procurorul general interimar, Bogdan Licu. Decizia vine după ce, în octombrie 2015, procurorii militari din Parchetul Instanţei Supreme (PICCJ) au clasat dosarul Revoluţiei în care au fost făcute cercetări privind 709 morţi, 2.198 de răniţi, dintre care 1.855 împuşcaţi, şi 924 de reţinuţi, PICCJ precizând că pentru unele fapte există condamnări în alte cauze.

Nu s-au luat în calcul documente de arhivă, nu s-au făcut autopsii necesare, iar modul în care s-a desfasurat ancheta nu corespunde exigențelor CEDO, susține Licu.

”Am dispus redeschiderea urmăririi penale în cauză. Am constatat că soluția de clasare este netemeinică şi nelegală, fiind adoptată pe baza unor cercetări incomplete. Încadrarea faptelor a fost greșită, zădărnicind aflarea adevărului”, a declarat Licu.

Procurorul a mai precizat că din modul de desfășurare a anchetei rezultă că nu a existat o preocupare pentur stabilirea unor aspecte esențiale referitoare la evenimentele din Decembrie ’89.

”Am constatat că procurorii nu au valorificat informatii importante, în multe cărți, rapoarte, jurnale, monografii fiind prezentate astfel de informații.

Deși SRI a întocmit un document amplu referitor la Decembrie ’89, acesta nu se găsește in dosarul de urmărire penală și nu rezultă că s-a făcut vreun demers pentru obținerea lui. De asemenea, nu au fost făcute demersuri pentru obținerea unor documente ale unor instituții publice.
Nu au fost făcute autopsii, fără justificare pentru neefectuarea acestora. Nu a fost recuperată muniția cu care s-a tras asupra persoanelor. Nu au stabilit decât tipul muniției”, a mai menționat procurorul general interimar.

De asemenea, modul în care s-a desfășurat ancheta nu corespunde exigențelor CEDO, a adăugat acesta. ”CEDO a stabilit că manipularea incadrării juridicie a evenimentelor ca sa facă obiect al unor termene de prescripție contravine obiectivelor și scopului”, a declarat Licu.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.