Cum a pus primarul Aradului, bugetul local, la dispozitia unor inculpati, acuzati de devalidarea banului public

Cum a pus primarul Aradului, bugetul local, la dispozitia unor inculpati, acuzati de devalidarea banului public

Cum a pus primarul Aradului, bugetul local, la dispozitia unor inculpati, acuzati de devalidarea banului public

by May 16, 2016 0 comments

Gheorghe Falca este prietenul inculpatilor. Primaria Arad, sub mandatele liderului PDL/PNL, a incheiat numeroase contracte cu oameni de afaceri controversati care au ajuns dupa gratii. Banul public a fost mereu la dispozitia clientilor politici, satisfacand intereselor private ale edilului. Avem doua exemple clare: Georgica Cornu si Gheorghe Boeru. Cornu, regele asfaltului care a incasat sute de milioane de euro din contracte cu Primaria Arad, este acum trimis in judecata evaziune fiscala, delapidare, constituire de grup infractional,  trecand si pe la Beciul Domnesc. Boeru, printul consultantelor, care a obtinut mai toate studiile de fezabilitate pentru marile proiecte in Arad, fost pus sub acuzare  pentru dare de mita si evaziune fiscala, fiind in arest preventiv.

Ca sa intelegem relatia foarte stransa dintre Gheorghe Falca si Gheorghe Boeru, am putea spune ca Primaria Arad a “concesionat” lucrarile de fezabilitate din aceasta urbe catre firma SC Romair Consulting. Cu alte cuvinte, nu stim cum s-a intamplat, dar toate contractele de consultanta la marile proiecte urbanistice au fost castigate de societatea lui Boeru. Un fel de exclusivitate! Aceasta colaborare fructuoasa dintre reprezentul banului public si firma din Prahova, a inceput chiar la debutul mandatului lui Gheorghe Falca, adica din 2005. Multe contracte cu multe zerouri au incaput pe mana lui Boeru, chiar daca numeroase studii de fezabilitate nu au avut nicio finalitate. Adica, pe baza acestor studii nu s-a construit nimic!

Consultanta pentru nimic

Primele afaceri incheiate intre Falca si Boeru, potrivit liverad.ro, au vizat doua studii de fezabilitate privind construirea unei parcari in zona bulevardului Decebal si amenajarea Parcului Eminescu, pe bulevardul Milea. Banii pentru consultanta au intrat in buzunarele societatii Romair, dar fara niciun rezultat: parcarea nu s-a construit iar Parcul Eminescu a ramas la fel, dupa cum sustin ziaristii locali.

Apoi, s-a dat “cep” la semnarea studiilor de fezabilitate cu Romair. In 2006 au inceput adevaratele contracte: proiectul de reabilitare a sistemului rutier si a liniilor de tramvai pe Calea Aurel Vlaicu, bulevardul Revolutiei, Calea Romanilor, Calea Timisoarei. Initial, proiectul a fost in valoare de 25 milioane de euro, dar ar fi ajuns la 40 de milioane euro.

In 2007, aceeasi firma, SC Romair Consulting a obtinut contractul de consultanta pentru lucrarile de canalizare in cartierele Gai, Bujac si Sanicolau Mic. Valoarea proiectului: 75 milioane dolari, bani de la Banca Mondiala. La fel, bani aruncati pe geam, de aceasta data fiind vorba despre un imprumut. O parte din reteaua de canalizare nu este nici astazi functionala. De exemplu, in cartierul Gai, sunt mari probleme in preluarea apei pluviale ( livearad.ro).

Dare de mita si evaziune fiscala

Dar cine este acest Boeru? Potrivit unui dosar penal deschis de DNA Ploiesti, in 2015, in care patronul de la Romair a fost saltat de procurori pentru dare de mita si evaziune fiscala” in perioada august 2010-aprilie 2012, in schimbul unei sume de bani, Adrian Semcu, in calitate de vicepresedinte al CJ Prahova, in intelegere cu Gheorghe Boeru, l-a ajutat pe acesta din urma, ca asociere din care facea parte, sa castige la licitatie un contract de achizitie publica, finantat, in majoritate, din fonduri europene. Contractul, in valoare de 25.085.000 lei,   intitulat ”Asistenta tehnica pentru managementul proiectului, proiectare, supervizare lucrari” face parte din proiectul european — Reabilitarea si modernizarea sistemelor de apa si canalizare in judetul Prahova“.

DNA sustine, in referatul de arestare preventiva a patronului de la Romair ca, pentru ajutorul obtinut de Boeru pentru obtinerea acestui contract, Adrian Semcu, fost vice al CJ Prahova, a incasat o mita de 100 000 de euro. Cu alte cuvinte, firma Romair lucra eficient: dadea spaga si primea contractul.

Gheorghe Boeru a fost omul tuturor partidelor. Pe vremea lui Nastase, acesta facea afaceri profitabile cu statul. Dupa ce a venit PNL la guvernare, s-a spus ca Boeru este omul lui Tariceanu. Ca apoi, in timpurile puterii portocalii, patronul Romair sa obtina numeroase contracte in fiefurile PDL: Arad, Alba Iulia, Prahova.

Relatie la limita/dincolo legii

Al doilea caz il reprezinta relatia foarte apropiata dintre Gheorghe Falca si Georgica Cornu, una la limita legii ( se pare chiar dincolo), ultimul fiind arestat preventiv pentru evaziune fiscala, acum liber, dar nu se stie pentru cat timp. Pe cei noi ii leaga contracte cu statul de milioane de euro, firma de constructii a lui Cornu( SC Confort SA), executand numeroase lucrari de infrastructura in Arad. Aceasta relatie a mers chiar mai departe, omul de baza al lui Cornu, (Florin Pasca) fiind prieten apropiat al lui Falca, cei doi avand in comun o vila duplex in valoare de peste 1,5 milioane de euro. Aceasta vila, cu o intrare comuna se afla intr-un cartier luxos al Aradului de pe malul Muresului. Interesant este ca la aceasta locatie  se afla chiar sediul societatii familiei Falca ( asociat el si sotia), SC Pro Arhitectura SA.

De-a lungul mandatelor de primar ale lui Falca, firma lui Cornu a obtinut numeroase contracte edilitare la Arad, mai ales in perioada guvernarii PDL.  Cel mai controversat a fost contractul referitor la modernizarea retelelor de apa si canal, care a facut, in 2012, obiectul unor investigatii ale DNA. Un alt contract gigant primit cadou de Cornu de la prietenul lui, Falca este cel privitor la crearea sistemului integrat de deseuri. Un asemenea proiect l-a castigat patronul de SC Confort SA si la Cluj-Napoca si implementat de presedintele CJ, din vremea PDL, Alin Tise, finul lui Emil Boc. Interesant este ca dupa ce a venit la putere PSD, Cornu si-a bagat toate firmele in insolventa. Banii din contractele cu statul, obtinute in vremea puterii portocalie se ridica la aproape un milliard de euro.

Afaceri cu tiganii

Acum, Georgica Cornu este trimis in judecata de procurorii DIICOT pentru evaziune fiscala de 13 milioane de euro, spalare de bani, delapidare,  constituire de grup infractional organizat,dupa ce a fabricat facturi false impreuna cu tiganii de la Strehaia, dar si pentru  “folosirea cu rea-credință a bunurilor sau creditului de care se bucura societatea într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect”.

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.