Consecințele dezastruoase ale retrocedărilor din Ardeal. Un colegiu național din Târgu Mureș, pe cale să fie desființat

Consecințele dezastruoase ale retrocedărilor din Ardeal. Un colegiu național din Târgu Mureș, pe cale să fie desființat

Consecințele dezastruoase ale retrocedărilor din Ardeal. Un colegiu național din Târgu Mureș, pe cale să fie desființat

by July 7, 2016 0 comments

Aberațiile retrocedărilor crează mari scandaluri în Transilvania. Un colegiu national din Târgu Mureș  este pe cale să fie desființat pentru că a fost restituit, acum mulți ani, Episcopiei catolice de Alba Iulia. Nu contează faptul că această retrocedare s-a făcut pe căi ilegale, fapt demonstrat  de documente și că procurorii DNA au deschis un dosar penal, în acest sens.  Zilele trecute elevii români și părinții acestora au declanșat un protest față de intenția  maghiarilor de a evacua două clase de limbă română.

Potrivit presei locale, conducerea unităţii de învăţământ susţine că  reprezentanţii Statusului Romano-Catolic, proprietarii clădirii în care Colegiul Unirea  îşi defăşoară activitatea, au solicitat verbal evacuarea a două săli de clasă din Corpul B al clădirii. Aceasta, în contextul în care Primăria Municipiului Tîrgu-Mureş şi Statusul Romano-Catolic, au încheiat o convenţie prin care Colegiul Unirea poate folosi cele două săli, până în 2018, cu condiţia mansardării corpului A al clădirii.

Memoriul copiilor și al părințiilor

Profesorii şi reprezentanţii părinţilor au scris un memoriu ce va fi înaintat instituţiilor abilitate. Potrivit documentului, se solicită o comisie de specialitate pentru soluţionarea conflictului, spune directorul Colegiului Unirea, Andreea Năznean: ”Solicităm constituirea unei comisii de specialitate în vederea clarificării legalităţii problemelor semnalate în acest memoriu precum şi găsirea de soluţii concrete pentru începerea anului şcolar 2016-2017 în condiţii optime. Acest memoriu va ajunge la instituţiile cu abilităţi şi la forurile superioare.”

Memoriul va fi înaintat Inspectoratului şcolar Judeţean, Primăriei Tîrgu-Mureş, Prefecturii Mureş, Ministerului Educaţiei şi Cercetării precum şi Preşedinţiei  României. Consilierul primarului mun. Tg.Mureș, Claudiu Maior, a încercat să le explice părinţilor prezenţi la conferința de presă din 5 iulie  de la Colegiul ”Unirea” situaţia din punct de vedere legal: În anul şcolar 2018-2019 Corpul de clădire A se va utiliza în întregime de către Colegiul Naţional Unirea. Din anul şcolar 2018-2019 corpurile de clădire B şi C se  vor utiliza în întregime de Liceul Teoretic Romano-Catolic cu condiţia finalizării mansardării Corpului A.” Mansardarea este, însă blocată, deoarece există o anchetă a DNA privind legalitate procedurii de retrocedarea a clădirii Colegiului. Părinţii doresc ca şcoala să rămână acolo unde este, spune reprezentanta acestora, Simona Mureşan: Încerc să reprezint vocea a peste 1.000 de copii, a peste 2.000 de părinţi care, împreună, doresc unitar şi cu tărie un lucru foarte simplu, să li se permită să rămână membrii Colegiului Naţional Unirea.” Conducerea Colegiului susţine că i s-a pus în vedere ca cele două săli să fie evacuate până pe 11 iulie.

Efectele nepăsării statului român

Presa locală scrie că retrocedarea, în urmă cu 12 ani, a clădirii Colegiului Naţional „Unirea” din Târgu-Mureş către Biserica Romano-Catolică şi înfiinţarea, în corpul B al imobilului, a Liceului Teologic Romano-Catolic au produs, în timp, efecte negative asupra principiilor educaţionale fundamentale, bazate pe multiculturalitate, caracteristice acestei şcoli-etalon, apreciată atât la nivel judeţean şi naţional, cât şi internaţional, se arată într-un memoriu întocmit de conducerea Colegiului şi făcut public marţi, 5 iulie, în cadrul unei reuniuni la care au participat cadre didactice ale Colegiului, reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului şi ai Primăriei Târgu-Mureş, părinţi şi reprezentanţi ai presei.

„În pofida reuşitelor de excepţie, asistăm neputincioşi la deteriorarea bazei materiale a şcolii, precum şi la imposibilitatea dezvoltării infrastructurii, necesară atât pentru confortul, cât, mai ales, pentru securitatea membrilor acestei comunităţi şcolare”, a afirmat, în cadrul reuniunii, directoarea Colegiului, prof. Andreea Romana Năznean, exemplificând, în acest sens, recenta solicitare a Fundaţiei Statusul Romano-Catolic, prin reprezentantul acestuia, Borbely Laszlo, către Colegiul Naţional „Unirea”, de evacuare a corpului de clădire B.

Printre efectele produse de funcţionarea Liceului Romano – Catolic în incinta Colegiului, prof. Năznean a menţionat: reducerea numărului de clase, prin preluarea claselor maghiare de ciclu primar şi gimnazial, precum şi a unei clase de liceu – secţia maghiară de la Colegiul „Unirea”, fără respectarea procedurilor privind aplicarea planului de şcolarizare; relocarea claselor primare /secţia română, aparţinând Colegiului Naţional „Unirea” într-un spaţiu amenajat într-o altă unitate şcolară; reducerea numărului de clase ale Colegiului, prin anularea a două clase din proiectul planului de şcolarizare pe anul şcolar 2016 – 2017, cu invocarea lipsei de spaţiu, în condiţiile în care opţiunile elevilor de clasa a VIII-a au însumat peste 267%; pierderea unui post de Limba şi literatura română; revendicarea de către Liceul Teologic Romano-Catolic a 19% din baza materială a Colegiului, în situaţia în care o parte semnificativă a acesteia a fost obţinută prin proiecte educaţionale sau granturi câştigate de echipe de elevi şi profesori ai Colegiului; solicitarea abuzivă de eliberare completă a corpului B al clădirii, înainte cu 2 ani de termenul prevăzut în convenţia de folosinţă venită din partea conducerii Liceului Teologic Romano-Catolic şi susţinută de Statusul Romano-Catolic , prin prezenţa lui Borbely Laszlo; intimidarea permanentă şi utilizarea, în mod constant, a termenului de „chiriaş”, atribuit personalului Colegiului Naţional „Unirea” din partea conducerii Liceului Teologic şi a Statusului Romano-Catolic.

Învățământul românesc, în pericol

„În aceste condiţii – a precizat prof. Năznean – întreaga comunitate a Colegiului Naţional «Unirea» îşi pune, firesc, întrebarea asupra continuităţii unui proces educaţional de calitate, anticipând efectele pe termen lung, generate de aceste proceduri abuzive”. În opinia directoarei Colegiului, împărtăşită de corpul profesoral al şcolii, există pericolul desfiinţării claselor primare şi gimnaziale ale Colegiului, din lipsa spaţiului necesar desfăşurării activităţii didactice, dar şi pericolul desfiinţării unor posturi didactice şi nedidactice, iar existenţa unui precedent în nerespectarea unei convenţii de funcţionare între cele două unităţi şcolare duce la suspiciuni cu privire la respectarea bilaterală a articolelor prevăzute în contractul de închiriere semnat în 2014.

Pe de altă parte, imposibilitatea efectuării lucrărilor de întreţinere şi a dezvoltării infrastructurii şcolare prin invocarea permanentă a statutului de „chiriaş” va avea repercusiuni directe asupra securităţii elevilor şi personalului şcolii.

La rândul lor, prof. Cristina Branea, prof. Teodora Boar şi prof. Maria Motorca au subliniat indiferenţa şi lipsa de implicare a autorităţilor competente în situaţia ce trenează de mai bine de un deceniu, timp în care, demersurile, memoriile, adresele şi intervenţiile conducerii şcolii fie au rămas fără niciun răspuns, fie s-a invocat competenţa altor instituţii în rezolvarea lor. „În Consiliul Local Municipal nu am fost ascultaţi, iar jocurile şi interesele politice au contribuit la ruperea acestei şcoli” – a tranşat prof. Teodora Boar.

Unde duce implicarea politicului

Aceeaşi nemulţumire au manifestat-o şi părinţii prezenţi în Sala festivă a Colegiului, reprezentanţii acestora ridicând o serie de întrebări şi exprimând o seamă de îngrijorări: Ce impact au asupra psihicului copiilor noţiuni precum: „mutare”, „transfer”, „divizare”, „chiriaş”, „segregare” şi de ce trebuie să fie părtaşi la asemenea momente? „Ce educaţie facem când implicăm politicul?” „Cum ne creştem copiii, ce spirit civic formăm, cum ne dorim armonia la Târgu-Mureş?” „Se doreşte repetarea situaţiei din 2002, când secţia română a fost exclusă de la Liceul Bolyai?” „Cât timp să ne mai plecăm capul în faţa unor înţelegeri politice PSD-UDMR?” „Peste 1.000 de copii şi 2.000 de părinţi doresc un lucru foarte simplu: să rămână elevi ai Colegiului Naţional „Unirea”, au conchis reprezentanţii părinţilor

„Nu va pleca nicio clasă, nici din corpul A, nici din corpul B al clădirii” – a punctat, în cuvântul său, Claudiu Maior, consilierul personal al primarului. Elevii îşi vor continua activitatea conform legislaţiei în vigoare, a hotărârilor Consiliului Local Municipal nr. 168/2016 şi 387/ 2014, prin care au fost aprobate reţeaua şcolară şi Convenţia de folosinţă a sălilor de clasă ce aparţin imobilului în speţă, a reiterat Claudiu Maior, în încercarea de a spulbera temerile privind o posibilă relocare a ciclului primar şi gimnazial de la „Unirea” într-o altă unitate şcolară, începând cu anul de învăţământ 2016-2017. „Corpul B rămâne la etajul al doilea, cu două săli de clasă, iar Statusul Romano-Catolic, dacă a cerut două clase în plus, să şi le rezolve. Fac un apel la dl Borbely să înţeleagă că «Unirea» merge mai departe”, a mai spus Claudiu Maior, precizând că, în nume personal, va face plângeri penale împotriva tuturor celor care vor mai veni cu ameninţări privind mutarea elevilor din şcoală.

În ceea ce priveşte preconizata mansardare a clădirii, în vederea măririi spaţiului necesar procesului educaţional, Claudiu Maior a dezvăluit că, în prezent, se efectuează cercetări penale privind legalitatea retrocedării imobilului, fapt ce împiedică, deocamdată, efectuarea unor lucrări de investiţii.

Absenţa, de la întâlnirea de marţi, a reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş nu a trecut neobservată şi nesancţionată de cei prezenţi, atât profesorii cât şi părinţii criticând indiferenţa şi lipsa de implicare a acestui for educaţional.

„Noi, profesorii, elevii şi părinţii acestei şcoli, nu mai avem timpul pentru negocieri fără sfârşit, ameninţări şi incertitudine… Entuziasmul fiecărei generaţii care trece pragul şcolii nu poate fi realmente întreţinut decât prin condiţii moderne şi sigure de educaţie”, se arată în finalul memoriului ce va fi înaintat autorităţilor publice locale, ministerului de resort şi premierului Dacian Cioloş.

Colegiul Unirea, în topul celor mai bune școli

Potrivit conducerii şcolii, în ultimii 12 ani, Colegiul Naţional „Unirea” s-a situat pe poziţia 62 în topul celor mai bune licee din ţară, cu 675 de participări la olimpiade şi concursuri naţionale (227 de premii, 205 menţiuni), 78 de participări la proiecte /concursuri internaţionale (19 premii, 23 de menţiuni), 32 de cărţi scrise de profesorii şcolii, 18 cărţi lansate de elevi. Colegiul a obţinut Diplomele „Şcoală Centenară” şi „Şcoală Europeană”, precum şi Distincţia „Robert Schumann”.

Trebuie precizat că  documente de arhivă, descoperite de istoricul clujean Vasile Lechințan, probează ilegalitatea retrocedării clădirii Colegiului Național Unirea din Târgu Mureș către Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia.

În luna noiembrie 2015, Serviciul Teritorial Târgu Mureș al Direcției Naționale Anticorupție a dispus începerea urmăririi penale în cazul retrocedării clădirii Colegiului Național Unirea din Târgu Mureș, scrie ziariștionline.ro.

Dosar la DNA

Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) a sesizat în noiembrie 2014 Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la suspiciunea comiterii unor ilegalități în cazul retrocedării imobilului din str. Mihai Viteazu nr. 16 din municipiul Târgu Mureș în care în prezent funcționează Colegiul Național Unirea.

Imobilul în cauză a fost retrocedat de către Guvernul României în anul 2004 în ciuda faptului că acest imobil nu a aparținut niciodată Episcopiei Romano-Catolice de Alba Iulia sau Parohiei Romano-Catolice Târgu Mureș. Cu privire la ilegalitatea retrocedării în acest caz s-au pronunțat deja în repetate rânduri prof. dr. Ioan Sabău Pop și dr. Vasile Lechințan, personalități avizate în acest domeniu.

Retrocedare ilegală

Cu privire la acest subiect, istoricul Vasile Lechințan, doctor în istorie, a scos la iveală noi documente care probează fără urmă de îndoială faptul că imobilul în care funcționează în prezent Colegiul Național Unirea din Târgu Mureș a fost retrocedat în mod ilegal Bisericii Romano-catolice.

Lucrarea „Raportul anual al consiliului director al Statusului romano-catolic ardelean din 15 noiembrie 1906, Cluj. 1906” prezintă la paginile 52-53 capitolul „Cauza construcției Gimnaziului superior romano-catolic din Tirgu Mureș”. Acest capitol conține detalii foarte importante cu privire la acest subiect, detalii asupra cărora ne lămurește domnul Vasile Lechințan:

„Liceul Unirea din Târgu Mureş, clădirea construită în 1905-1906, exclusiv din bani publici”, afirmă domnul Vasile Lechințan în urma traducerii documentului din 1906.

Nu a aparținut Bisericii catolice

„Aici sunt toţi banii pentru construcţia Liceului Unirea din Târgu Mureş, în anii 1905-1906: total cheltuieli făcute: 364.430 coroane şi 10 fileri (pentru teren – cumpărat (culmea!) de la parohia romano-catolică, apoi bani pentru arhitectul Alpár, pentru arhitectul Körösi, pentru arhitectul Pápai, pentru inginerul Lobenschuss, pentru aranjarea drumului din jur, pentru intreprinderea principală de construcţie Csiszár Lajos tânărul, pentru sculptorul în piatră  Gerstenbrein, pentru lăcătuşi, dulgheri etc). Banii au provenit din: 239.937 coroane şi 57 fileri ajutor de stat; 56. 154 coroane şi 72 fileri de la Domeniul Cluj-Mănăştur (avere publică) administrat de Statusul romano-catolic; 14.400 coroane din Fondul de Studii administrat de Statusul romano-catolic; 5000 coroane din Fondul de Burse administrat de Statusul romano-catolic etc.

Absolut nimic din banii Episcopiei romano-catolice de Alba Iulia sau din banii Parohiei romano-catolice din Târgu-Mureş.

Iată cum o clădire construită absolut din bani publici este „donată” cu largheţe de statul român Episcopiei de Alba Iulia în proprietate iar statul român plăteşte acum chirie. Iar aceasta nu ar fi mai nimic dacă nu ar fi jignită groaznic demnitatea românilor transilvăneni în primul rând, şi demnitatea tututor românilor”, concluzionează Vasile Lechințan.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.