Consecințele retragerii titlului de doctor: Ponta ar putea fi exclus din avocatură.

Consecințele retragerii titlului de doctor: Ponta ar putea fi exclus din avocatură.

Consecințele retragerii titlului de doctor: Ponta ar putea fi exclus din avocatură.

by August 2, 2016 0 comments

Baroul Bucuresti va lua in discutie excluderea lui Victor Ponta in prima sedinta a consiliului baroului, care va avea loc la data de 23 august, in urma unei cereri in acest sens depuse de europarlamentarul Monica Macovei, a anuntat marti Ion Dragne, decanul Baroului Bucuresti, citat de Mediafax. Europarlamentarul Monica Macovei a cerut excluderea “de urgenta” a lui Victor Ponta din Baroul Bucuresti, dupa ce ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a semnat luni ordinul prin care fostului premier i se retrage titlul de doctor in drept. “Ponta nu mai poate fi avocat, pentru ca a intrat in avocatura doar pentru ca avea diploma de doctor in drept, fara sa dea examen. Titlul de doctor i-a fost retras, asa incat nu mai poate ramane nicio o clipa in Baroul Bucuresti”, arata Monica Macovei, intr-o postare pe Facebook.

Cererea Monicai Macovei catre Baroul Bucuresti:

“In atentia: Baroului Bucuresti

Domnului av. Ion Dragne, Decanul Baroului Bucuresti

Domnule Decan,

Va solicit excluderea imediata din Baroul Bucuresti a domnului Victor Viorel Ponta, intrucat acesta a dobandit calitatea de avocat fara examen, ca titular al diplomei de “doctor in drept”. Titlul de doctor i-a fost retras de Ministrul Educatiei, pe baza deciziei definitive ca lucrarea a fost plagiata, astfel incat dl Ponta nu mai indeplineste conditiile legale pentru a exercita profesia de avocat.

Potrivit informatiilor furnizate chiar de Baroul Bucuresti, “primirea in profesie a domnului avocat Ponta Victor Viorel s-a realizat in baza dispozitiilor articolului 16, aliniatul 2 litera a) din Legea numarul 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, modificata prin Legea numarul 255/2004, in vigoare la data solutionarii cererii de primire (Romania Libera). Art. 16, aliniatul 2 litera a) din Legea profesiei de avocat prevede ca “(2) la cerere, poate fi primit in profesie, cu scutire de examen: a) titularul diplomei de doctor in drept”.

Va reamintesc ca, in ianuarie 2015, am mai solicitat in scris Baroului Bucuresti, excluderea domnului Victor Ponta din profesie dupa ce acesta a notificat, pe 16 decembrie 2014, Rectoratul Universitatii Bucuresti de “renuntarea la titlul de doctor in drept acordat in anul 2003 de catre Universitatea Bucuresti”, insa Baroul Bucuresti nu a luat o decizie in acest sens, anuntand ca asteapta ca Universitatea Bucuresti sa accepte sau nu “renuntarea” la titlul de doctor in drept.

Consider ca situatia era clara si in ianuarie 2015, cand am solicitat in scris excluderea din Baroul Bucuresti a dlui Ponta, intrucat decizia unilaterala de a renunta la titlul de doctor in drept anula, pe cale de consecinta, si Decizia nr. 644 din 07.01.2005, de primire in profesia de avocat cu scutire de examen pe baza diplomei de doctor in drept.

Acum, pe baza deciziei definitive de retragere a titlului de doctor in drept, prin Ordin al Ministrului Educatiei, si a Legii pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, va solicit sa il excludeti imediat pe domnul Victor Viorel Ponta din Baroul Bucuresti pentru a respecta legea.

Cu consideratie, 2 august 2016
Monica Luisa Macovei,
Deputat in Parlamentul European”

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.