Vacanțele românilor, o loterie. Nimeni cu controlează situația financiară a agențiilor de turism

Vacanțele românilor, o loterie. Nimeni cu controlează situația financiară a agențiilor de turism

Vacanțele românilor, o loterie. Nimeni cu controlează situația financiară a agențiilor de turism

by September 23, 2016 0 comments

Turiștii români nu au nicio garanție că își pot petrece concediul de vis pe care l-au plănuit și l-au plătit. Aceștia pot deveni oricând victima insolvențelor pe bandă rulantă ale agențiilor de turism. Legea nu-i protejează, iar contractul încheiat pentru serviciile de turism pot oricând deveni simple hârtii. În schimb, agențiile pot beneficia cum vor de banii turiștilor, care și-au plătit vacanțele,  pot da țeapă în orice moment și apoi  se pot acoperi în instanță prin declararea insolvenței. Nu există nicio autoritate de control a situației financiare generate de agențiile de turism.

Așa putem ințelege răspunsurile pe care ni le-au oferit, în exclusivitate,  Asociația Națională a Patronatelor din Turism (ANAT) și Autoritatea Națională de Turism referitor la controlul exercitat asupra funcționării agențiilor din România, plecând de la cazul celor două agenții, Genius Travel și Mareea Tour, care, s-au acoperit de legea insolvenței, după ce și-au băgat în buzunar plătiți de turiști.

ANT ne-a declarat că nu a avut cunoștință de problemele financiare ale acestor agenții și că nu are în atribuții monitorizarea sau condiționarea activității operatorilor economici din punct de vedere fiscal. ”ANT, prin personalul de specialitate, verifică periodic respectarea criteriilor minime obligatorii de funcționare pentru agențiile de turism precum și respectarea tuturor celorlalte condiții și prevederi legislative privind activitatea de comercializare a serviciilor și pachetelor de servicii turistice. Nerespectarea acestora constituie contravenție și se sancționează potrivit prevederilor din H.G. nr.1267/2010  și cu retragerea licenței”, se mai arată în răspunsul ANT.

În același timp, ANAT susține că funcționează ca o asociație patronală care nu are legal dreptul de a monitoriza activitatea din punct de vedere financiar  a agențiilor sale. Astfel, la nivelul ANAT nu există o evidență financiară a agențiilor și nimeni nu e preocupat de o prevenție în acest sens. ”Noi nu funcționăm ca o asociație profesională de tip Colegiul Medicilor, ci ca un ONG. Nu există măsuri coercitive în cadrul Asociației”, ne-au spus surse din cadrul ANT.

Semnal de alarmă

De altfel, specialiștii de la Keysfin trag un semnal de alarmă asupra faptului că situația de la cele două agenții de turism nu este singulară și că există ale 30 de cazuri, care se pot transforma în ale țepe date turistițor. Cel puțin 30 de operatori din turism se află într-o situație similară agențiilor Genius Travel SRL și Mareea Tour, care a intrat în insolvență anunțându-și clienții că nu le mai poate onora biletele de vacanță, peste 1.000 de firme de turism, din toată țara, având capitaluri proprii negative, relevă o analiză în domeniu.

 Dintr-un total de 2.825 de firme active în sectorul turismului (agenții de turism și tur-operatori), 1.938 înregistrează dificultăți financiare în ceea ce privește îndatorarea, având un capital propriu negativ, un grad de îndatorare ridicat, pierderi operaționale, un nivel de lichiditate sub cel acceptat sau restanțe către furnizori, arată analiștii Keysfin, care au redactat studiul.

Datele statistice, prelucrate pe baza informațiilor oficiale depuse la Ministerul Finanțelor, arată că în turismul românesc există, în prezent, 472 de agenții de turism și tur-operatori a căror datorii au crescut între 2014-2015.

„În vizorul nostru se află un total de 401 de companii unde datoriile au crescut cu peste 50% în acest an, în timp ce alte 103 firme au marcat o evoluție negativă între 30-50%. Alte 261 firme din sectorul turismului au marcat creșteri ale datoriilor, însă la un nivel ceva mai temperat. Sunt peste 1.000 de firme de turism, din toată țara, care au capitaluri proprii negative. Asta înseamnă că au înregistrat pierdere care s-a reportat în fiecare an și/sau acționarii și-au retras profitul neinvestind în activitatea companiei. Există firme care au un grad de îndatorare >1, adică afacerea depinde mai mult de creditorii săi. În plus, sunt tot mai multe firme care își achită cu intarziere furnizorii, iar asta poate duce la blocaj financiar, insolvență și chiar faliment”, afirmă experții.

30 de firme, în pericol iminent

Pe baza datelor financiare, aceștia au identificat 30 de companii care se află într-o situație financiară similară cu cea care a dus la insolvența Genius Travel SRL. Sunt agenții de turism sau tur-operatori care riscă oricând să își închidă porțile și să își lase clienții și furnizorii fără servicii.

Chiar dacă afacerile unor dintre companii au crescut, datoriile totale ale acestora s-au mărit cu peste 30%, de la 1,82 milioane lei în 2014 la 2,41 milioane lei în 2015.

„Aceste firme au o probabilitate ridicată de insolvență, valoarea capitalurilor proprii scăzând, drept exemplu, cu 1,3 milioane de lei în intervalul analizat”, spun experții. În calcul a fost luat inclus și modelul Z-score, care permite prevederea a 75% din falimente cu 2 ani înainte de producerea lor. Scopul acestui model este de a stabili pentru intreprinderile analizate un indicator numit „scor”, care să permită estimarea probabilității ca acestea sa intre in faliment.

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.