Dosar penal. Cum a dirijat, din umbră, afaceri murdare de milioane de lei, soțul unui fost ministru al Muncii

Dosar penal. Cum a dirijat, din umbră, afaceri murdare de milioane de lei, soțul unui fost ministru al Muncii

Dosar penal. Cum a dirijat, din umbră, afaceri murdare de milioane de lei, soțul unui fost ministru al Muncii

by November 15, 2016 0 comments

Criteriile de integritate la PNL sunt oarecum relative. Nu se vorbește deloc despre  imaginea publică sau despre credibilitatea în politică.   Acest lucru in conditiile in care avem in vedere o  speta ce poate aduce in discutie probitatea morala a unui candidat la Camera Deputatilor, din partea organizatiei  Arad. Integritatea la liberali se rezumă doar la dosarele penale, aflate în diferite faze:  condamnare, arest preventiv sau  cel puțin,  urmarire penală.

Noi punem însă, sub semnul întrebării,   moralitatea candidaturii   fostului ministru al Muncii din guvernarea Boc, Claudia Boghicevici, actual vicepreședinte al CJ Arad,  care doreste un nou loc  la Camera Deputaților. Sotul acesteia,  fost ofițer SRI, este acuzat, indirect,   într-un dosar penal,  de implicarea în  numeroase fărădelegi. Toti inculpatii si martorii din dosar il arată cu degetul pe soțul fostei deputate PNL, declarând că acesta este cel care a instrumentat întreaga  rețea infracțională prin care statul a fost păgubit cu 1 milion de lei.

Evaziune fiscală de 1 milion de lei

Este vorba despre un caz de evaziune fiscală de aproape 1 milion de lei, în care o firmă, SC Class Job SRL,  dirijată din spate de Cătălin Boghicevici, a creat un sistem de societăți fantomă, special pentru a nu-și achita taxele la stat. Pentru a câștiga bani necinstiți, soțul Claudiei Boghicevici este acuzat că ar fi adus în  firmă,  oameni fără carte, șoferi și boschetari, pe numele cărora s-ar fi derulat afaceri dubioase de milioane de lei, scrie specialarad.ro (http://specialarad.ro/decizie-soc-in-cazul-boghicevici-instanta-l-a-achitat-pe-inculpatul-principal-valentin-puica-probleme-pentru-fostul-ofiter-sri/)

Toți cei puși sub acuzare  au declarat în fața instanței, în decembrie 2015,  că păpușarul întregii mașinațiuni financiare  este fostul ofițer SRI, soțul fostei deputatei Claudia Boghicevici. Mai mult, toți inculpații, au spus la unison, sub jurământ, că firma cu pricina este controlată de același personaj din umbră.

Potrivit presei locale, inculpații Valentin și Elena Puică, precum și Marius Gheorghiu  au fost deja condamnați la ani grei de pușcărie, în dosarul 1235/108/2015 – 3185/2015,  pentru că timp de un an și jumătate au fraudat statul român prin intermediul unor firme fantomă. În sala de ședință, toți inculpații, dar și toți martorii au declarat, anul trecut,  că soțul deputatei Camelia Boghicevici s-ar afla în spatele întregii afaceri.

Creierul din spatele afacerii

Astfel, un martor cheie din acest dosar, aflat în libertate,  după cum scrie specialarad.ro, ar  fi spus că cei puși sub acuzare sunt ”simpli băgători de seamă”, ”creierul din spatele întregii afaceri evazioniste” fiind Cătălin Boghicevici, ”omul care dicta  comenzile la alimente și orice marfă”, ”omul care plătea”, mai exact, autorul principal al infracțiunilor.

În același timp, martorul Răzvan Morar a declarat în fața instanței că  a deschis societatea SC Class Job la indicația lui Cătălin Boghicevici, care i-a transmis lui Puică să caute oameni ce ar  vrea să deschidă firme contra 200 lei. ~După aceea, noi toți ne-am considerat angajații domnului Boghicevici”.

Totodată, inculpatul Valentin Puică le-a spus judecătorilor, așa cum scrie presa locală, că ”domnul Cătălin Boghicevici mi-a dat 10.000 euro ca să părăsească  țara și să stau ascuns o vreme”.

Elena Puică, inculpata in acest dosar a afirmat că a fost secretara lui Cătălin Boghicevici. ”Am fost la el acasă, eram în relații foarte bune”, a mentionat Puica.

De asemenea, un  alt inculpat, Marius Gheorghiu a precizat ca “singurul om care avea autoritate supremă, dispunea de tranzacțiile firmei, care încasa, propriu-zis banii și care-i împărțea, era Cătălin Boghicevici”.    

 „Domnul Boghicevici ne spunea că se rezolvă orice problemă cu organele de control… Într-adevăr, a fost o razie, la depozit… au venit cei de la Garda Financiară, iar domnul Boghicevici a venit, a vorbit cu ei și au plecat,  doar au confiscat ceva și ne-au lăsat în pace”, a mai spus martorul  Răzvan Morar.

A refuzat testul poligraf

Catalin Boghicevici, intrebat de judecător, la sfârșitul audierii, dacă este de acord să facă testul-poligraf (detectorul de minciuni)  pentru a își întări cele afirmate în fața Instanței,  acesta a  raspuns:  „Refuz să răspund la această întrebare”.

In acelasi timp, martorul Răzvan Morar, chemat în fața Instanței de către cei condamnați,  a spus totul.

„În calitatea mea de director comercial, depuneam și ridicam bani pentru SC CLASS JOB. În acte, firma era condusă de o femeie, dar nu mai țin minte cum o chema și nici nu mai știu măcar cum arată. Nu m-am întâlnit niciodată cu ea. Aveam contract de muncă la respectiva firmă, iar Puică Valentin era director de vânzări, îmi era un fel de șef, dar nu el era șeful. Eu luam actele de la bancă și le puneam într-o geantă, în care se aflau și ștampilele și documentele celorlalte firme. Geanta o lua domnul Boghicevici.

Eu descărcam din depozit marfa, pe care o predam lui Puică, iar el, la rândul lui, primea ordine de la Cătălin Boghicevici, ce să facă cu ea. O dată la 2-3 luni, schimbam telefoanele și cartelele – domnul Cătălin ni le schimba și ne dădea altele noi. Banii din bancă îi dădeam, îmediat după ce îi scoteam, lui. El ne ducea cu maşina şi ne aştepta. Niciodată nu l-am perceput pe Valentin Puica drept patron – ci ca pe un coleg, un pic mai sus ca mine. Câştigam 1200 de lei pe lună, salariu, pentru ceea ce făceam” –  s-a consemnat de către Instanță și s-a depus la dosar sub formă de declarație de martor, potrivit specialarad.ro.

Acesta a mai spus ca „soferilor de TIR, domnul Boghicevici  li se recomanda cu alte nume, câțiva îl cunoșteau drept domnul Alin,  alții, sub alte nume. El ne asigura că nu ni se poate întâmpla nimic, că are oameni peste tot și, într-adevăr, când am avut un control la depozitul de pe 6 Vânători, de la Garda Financiară cred, a zis că rezolvă el tot – și a rezolvat: oamenii ăia au confiscat ceva și au plecat,  fără alt efect. Mă întâlneam cu domnul Boghicevici la o spălătorie în Grădiște, unde beam o cafea și îi predam toți banii. Puică nu lua niciodată geanta în care erau actele” – a declarat Răzvan Morar sub prestare de jurământ.

Muncitori fără calificare

In sala, judecătorul l-a intrebat pe martor : „Câte clase aveți, ce calificare și unde ați mai lucrat până acum?” Raspunsul lui Morar: „Am terminat 11 clase, nu am nicio calificare, iar înainte de a lucra la domnul Boghicevici, am lucrat cu ziua…”

Martorul a mai declarat pentru completarea dosarului că de înființarea SC CLASS JOB s-a ocupat un anume Covaci Călin , iar „Cătălin Boghicevici i-a zis lui Covaci să mai caute oameni dispuși să deschidă societăți comerciale contra sumei de 2000 de lei.”

Judecatorul a încercat să afle dacă deputatul Claudia Boghicevici ar fi implicată  în această afacere.

 „Pe soția domnului Boghicevici ați văzut-o pe acolo?”

Raspunsul lui Morar: „Nu. Știu cine era,  cine este,  dar nu trecea pe acolo. El era conducătorul. Camioanele erau încărcate de pe bursă, comandate de domnul Boghicevici. Alimentele erau achiziționate și plătite pe Class Job de pe piața intracomunitară… De unde să am eu 20.000 de euro – cât costa un transport?! Nimeni nu acționa fără dispoziția d-lui Boghicevici.”

În fața acestor atacuri, Cătălin Boghicevici a mers pe ideea unor calomnii puse la cale de toti inculpații, după cum scrie presa locala din Arad.

Răspunsul lui Boghicevici

„În 2010, cred, l-am cunoscut pe Valentin Puică,  urmare a unei oferte pe care mi-a făcut-o pe o firmă. Pe Morar Răzvan Sorin nu îl cunosc – iar pe ceilalți îi cunosc prin Puică. Din ce țin eu minte, nu am achiziționat alte mărfuri prin Class Job, în afară de câteva comenzi care sunt cuprinse în facturi și pentru care s-a plătit” – a spus  Cătălin Boghicevici.

„Mă întâlneam cu martorii audiați la acest termen de câteva ori pe săptămână,  îi facilitam lui Valentin Puica niște transporturi de marfă. Nu am achiziționat, personal, marfă de pe Class Job și nici nu am vândut. Nu am fost administrator la Class Job.  Nu aveam o rețea de telefonie mobilă cu acești oameni, nu aveam telefon de serviciu cu ei,  nu țin minte să fi avut numerele lor de telefon personale. Nu o știu nici pe patroană, Piț Viorica, nici pe Covaci Florin nu îl știu” , a declarat, pe propria răspundere, ofițerul demisionar din SRI.

El recunoaște în fața Instanței că a fost, de câteva ori, cu Puică în străinătate, dar „doar la sediile unor societăți din Ungaria, și nu în calitate de patron. Finul meu avea o firmă,  îi rezolvam lui Puică anumite comenzi de pe bursa de transport. Pentru fiecare comandă concretizată primeam 100 de lei. Făceam cam 3-4 comenzi pe săptămână.  Nu este adevărat că înființam firme prin interpuși, pe care apoi le controlam – și nici nu e adevărat că martorul și condamnații îmi erau subalterni…”

Potrivit presei locale, care a asistat la acest process, magistratul a incercat sa forteze mana sotului deputatei Camelia Boghicevici pentru a spune adevarul.

Judecător: „Domnule ne trebuie explicații clare aici! – pentru că îi ținem pe oamenii ăștia după gratii și în boxă! Ce se întâmplă dacă aducem aici un om care declară că, în calitate de trasportator, a lucrat cu dvs. ca și reprezentant Class Job?!”

Boghicevici: „Eu trimiteam adresa de încărcare doar… dacă s-au făcut și importuri, înseamnă că s-au făcut comenzi… am fost, însă, doar un intermediar. Eu trimiteam adresa la șofer sau la patronul firmei de transport, cu locul și firma pe care încărcau.”

Judecător: „Domnule… dumneavoastră aveți cunoștințe juridice… nu sunteți luat de pe stradă… Dacă aduc aici oameni care spun că au lucrat cu Cătălin Boghucevici în calitate de patron al Class Job?… Eu lucrez la stat… am tot timpul din lume! (…) Este adevărat că i-ați dat lui Puica Valentin 10.000 de euro ca să părăsească țara?”

Boghicevici: „Nu!”

Judecător: „Sunteți de acord să fiți verificat cu testul poligraf?”

Boghicevici: „Nu doresc să răspund la această întrebare!”

Au fost aduși boschetari

Intr-un extras din materialul de urmarire penala se spune:  “La începutul lui 2011, Puică Valentin a pus în aplicare un plan de recrutare a unor boschetari cu 6-7 clase, oameni fără adăpost și practic lipsiți de orice fel de discernămând social și economic. A fost creat un triunghi de firme-fantomă : Cristal Business Oil SRL, SC Ciubuc Business Food SRL și SC european White Sugar SRL – toate cu același sediu social (Tribunul Dobra, nr. 18) – firme prin care, conform materialelor de urmărire penală, s-au livrat pe piața internă cantități impresionante de mărfuri de aproape 22 de mililoane de lei noi. Cei trei amărâți au fost de acord să semneze actele de înființare a societăților și restul documentelor frauduloase pentru sume derizorii”.

În acest moment, soțul deputatei Camelia Boghicevici a scăpat basma curată, cei condamnați fiind doar pionii din această ecuație infracțională, adică oamenii de care s-a folosit fostul ofițer SRI. De aceea ne punem întrebarea: PNL nu ar fi trebuit să pună în discuție candidatura doamnei  Claudia Boghicevici, de vreme ce soțul ei a fost implicat într-un asemenea scandal? Oricum, alegătorii au dreptul să afle aceste lucruri.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.