In PE, catre Viktor Orban: Pana unde o sa mergeti? O sa ardeti carti? S-a intors Stalin si Brejnev in Ungaria

In PE, catre Viktor Orban: Pana unde o sa mergeti? O sa ardeti carti? S-a intors Stalin si Brejnev in Ungaria

In PE, catre Viktor Orban: Pana unde o sa mergeti? O sa ardeti carti? S-a intors Stalin si Brejnev in Ungaria

by April 27, 2017 0 comments

Europarlamentarul belgian Guy Verhofstadt, liderul ALDE si unul dintre cei mai carismatici politicieni europeni, a sustinut miercuri un discurs senzational la adresa lui Viktor Orban si a politicii sale. In prezenta autocratului premier maghiar, Verhofstadt a rememorat momentul in care Orban era un tanar politician cu agenda modernizatoare, sprijinit de George Soros, si a evidentiat alunecarea sa spre politici iliberale, antidemocratice. Verhofstadt l-a comparat pe Orban cu Stalin si Brejnev si l-a intrebat daca vrea sa ramana in istorie ca omul care a scapat Ungaria de comunism sau ca un inamic al democratiei.

Miercuri, Parlamentul European a gazduit o dezbatere despre derapajele antidemocratice din Ungaria, dezbatere la care a vorbit si Viktor Orban.

De fata cu Orban si adresandu-i-se direct, Guy Verhofstadt a tinut un discurs pasional despre politica iliberala a premierului maghiar. I-a amintit acestuia ca s-au intalnit pentru prima oara in 1989, comparandu-l pe Viktor Orban de atunci cu Emmanuel Macron.

Europarlamentarul belgian a amendat dur politica anti-democratica a lui Orban si alunecarea lui abrupta spre nationalism si anti-europenism, comparandu-l cu dictatorii sovietici Stalin si Brejnev, si l-a intrebat care e urmatorul pas in Ungaria: “Cat de departe veti merge? Veti arde carti? Veti arde cartile lui Kertesz? Ale lui Konrad? Ale lui Sandor Marai?

Verhofstadt i-a pus in fata lui Orban oglinda realitatii: “UE a devenit membru UE in 2004. Ai semnat, impreuna cu predecesorii tai, pentru valorile UE. Si cunosti foarte bine toate valorile si principiile UE. Ai violat fiecare dintre aceste principii europene, toate aceste principii. Si totusi vrei sa ramai membru al Uniunii Europene. Am mai mult respect pentru euroscepticii care macar spun <<nu-mi place UE, nu-mi plac valorile sale si vreau sa ies din UE>>”.

Verhofstadt a amendat ipocrizia lui Orban, care vrea banii europeni, nu insa si valorile UE: “Dar tu, tu vrei sa continui sa primesti banii UE, dar nu vrei valorile UE. Cum se numeste asta? Nu e un act de mare curaj, si in orice caz nu in linie cu un politician bazat pe principii”.

Finalul discursului a fost aplaudat la scena deschisa de europarlamentari: “Nu e timpul sa te intrebi, in sinea ta, cum vrei sa fii tinut minte? Vrei sa ramai in istorie ca un politician care a eliberat Ungaria de comunism – si ai facut asta -, sau vrei sa fii tinut minte ca un inamic etern al societatii noastre europene democratice? Asta e alegerea pe care trebuie sa o faci acum.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.