Cine plătește? Spitalul Județean Arad, pus pe butuci de clientela politică

Cine plătește? Spitalul Județean Arad, pus pe butuci de clientela politică

Cine plătește? Spitalul Județean Arad, pus pe butuci de clientela politică

by August 28, 2017 0 comments

Dezastrul de la Spitalul Județean Arad nu este de azi, de ieri. Este de ani de zile, organizat, bine pus la cale, o consecință firească a unui management politic, pus pe căpușeală și căpătuială. De mult timp,  firmele clientelare, de culoare portocalie, apoi galbenă, au îngenuncheat sistemul de sănătate din orașul de pe Mureș.

Într-un articol precedent, am prezentat un caz de  de a Spitalului Judetean: o firmă privată, condusă de un fost șef de direcție județeană de sănătate (Alba), pe nume Horea Timiș care a încasat sume mari de bani publici pentru un așa zis studiu al calității actului medical. Ajuns pe filiera Mircea Hava (Alba), a fost preluat de Gheorghe Falcă (Arad) și care acum face legea în sistemul de sănătate bănățean. (citește AICI).

Deși se află cu un picior în groapă, Spitalul Judetean, aflat la mâna băieților deștepți din sistem, a aruncat pe apa Sâmbetei, milioane de euro, alocați din fonduri guvernamentale și europene. Pentru că nu a fost vorba de subfinanțare, ci doar de interese financiare, lucrări de mântuială, cu dedicație și nu în ultimul rând,  de mari deficiențe în management. Totul, dirijat de Consiliul Județean Arad, condus de ani de zile de PDL, apoi PNL.   

Presa locală a semnalat, de-a lungul timpului, numeroase nereguli la nivelul managementului Spitalului Județean Arad.

Bani aruncați pe Apa Sâmbetei

Arad24.net scria acum un an  că „s-au investit milioane de euro, dar situația este departe de normalitate. Se întâmplă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, unde mai există secții cu condiții ca în Evul mediu”.

„Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad se află în subordinea Consiliului Județean Arad, iar în conducerea spitalului se regăsesc membri sau apropiați ai PNL, partid din care face parte întreaga conducere a Consiliului Județean Arad. Consiliul de Administrație al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad a fost stabilit tot în birourile Consiliului Județean Arad, instituție care are în organigramă și un serviciu pentru managementul spitalelor. Jaful banului public la Arad se vede cel mai bine în investițiile din Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad: la scurt timp după inaugurare, tavanul Unității de Primire Urgențe a cedat, sau a fost construit un nou Spital TBC care de mai bine de un an de zile stă nefolosit.

Afacerile generalului Coldea

Nici afacerile firmei vărului generalului Coldea nu au ocolit Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, fostul președinte al CJA, Nicolae Ioțcu, fiind trimis în judecată (n.r. mai nou, condamnat)  pentru fapte de corupție alături de un administrator al celebrei firme aparținând rudei lui Coldea care a obținut bani frumoși și de la Arad. La Spitalul Matern s-a spus public în urmă cu un an că în caz de incendiu nu pot intra mașinile de pompieri, iar spațiile sunt improprii și pun în pericol viața bolnavelor și a cadrelor medicale. La secția de Boli infecțioase sunt condiții ca-n Evul mediu și numărul exemplelor poate continua. În această situație, noua conducere a Consiliului Județean Arad (n.r. Iustin Cionca) a restituit peste 7 milioane de lei Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, iar Aradul a rămas din nou fără aparatură medicală performantă.

Însă, culmea ipocriziei: conducerea Consiliului Județean spune că nu este responsabil pentru managementul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. Vina este aruncată pe… managementul Spitalului. Însă, conducerea Consiliului Județean Arad uită că o parte a „managementului” a fost numită din birourile CJ: în data de 2 noiembrie 2016 a expirat numirea membrilor Comitetului Director anterior.

Ziarul local vorbeste „pe șleau” despre incompetenta conducerii spitalului: „Directorul general  nu a făcut solicitări către Consiliul Județean în vederea investiției în actualul sediu al Secției de Boli Infecțioase Adulți. Consiliul Județean Arad a aflat în 3.10.2016 că s-a respins prin Decizia nr. 422/01.10.2013 cererea de retrocedare nr. 1881/29.09.2004 depusă de Forumul Democrat al Germanilor din Arad pentru clădirea în care funcționează Secția de boli infecțioase. Așa că, a alocat în 2016 suma de 100.000 lei pentru reparații la acoperișul clădirilor, iar în acest an, vor urma și alte reparații”.

Nereguli la Infecțioase

De asemenea, „în anul 2014, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad a solicitat Consiliului Județean Arad rezolvarea funcționării defectuoase de la secția de Boli Infecțioase, prin construirea în curtea spitalului a unei clădiri noi. Prin Hotărârea Consiliului Județean Arad nr. 236/31.10.2014 a fost alocată în bugetul Spitalului suma de 411.000 lei, pentru realizarea obiectivului de investiții intitulat „Documentație Cladire Infecțioase” și prin Hotărârea Consiliului Județean Arad nr. 30/12.02.2015 a fost alocată suma de 317.000 lei. A fost efectuată licitația, iar câștigător a fost BUILDING OLM SRL Timișoara, cu care s-a încheiat contractul de prestări servicii nr. 3954/20.02.2015, în valoare de 157.426,77 lei pentru întocmirea documentației tehnico-economice „Construire cladire patologie infecțioasă în incinta spitalului clinic județean de urgență Arad”.

Numai că, nu s-a făcut absolut nimic. În 31.10.2016, a fost notificată firma timișoreană că a încetat contractul pentru că nu și-a îndeplinit obligațiile. Au trecut trei ani de atunci, construcția nu există și la secția de infecțioase bolnavii stau în condiții mizerabile, fără apă și căldură, cu bucăți de tencuială care cade în saloane și faianța care se desprinde de pe pereți”.

Și inundat și cu banii luați

Totodata, arad24net.ro vorbeste si despre „lucrări de slabă calitate, scumpe și realizate fără respectarea legii. Se întâmplă la Spitalul Județean Arad, unitate implicată într-un scandal continuu. Fostul președinte al Consiliului Județean Arad, Nicolae Ioțcu a fost arestat în urmă cu un an de DNA într-un dosar de corupție, în legătură cu o licitație la Spitalul Județean. La puțin timp după inaugurarea Sectiei de Primiri Urgente, cladirea a fost inundată. De asemenea, în plină caniculă, la UPU a cedat și instalația de climatizare”.

Pierdut bani europeni! Cautat vinovați!

Dar ineficienta managementului de la Spitalul Judetean Arad nu se oprește aici: „Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a cerut  restituirea sumei în proiectul  „Ambulatoriu integrat din structura Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad – reabilitare/modernizare, dezvoltare şi echipare cu aparatură de specialitate”.  

Ziarul arad24.net prezintă în detaliu acest caz: ”Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a transmis instituţiei „Judeţul Arad” Decizia 60/07.06.2016 de reziliere a Contractului de finanţare nr. 4602/31.07.2014 având ca obiect finanţarea proiectului cu titlul „Ambulatoriu integrat din structura Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad – reabilitare/modernizare, dezvoltare şi echipare cu aparatură de specialitate”, cod SMIS 25319.

Prin această decizie, Ministerul comunică instituţiei „Judeţul Arad” obligaţia de a restitui suma de 7.485.781,14 lei (801.135,84 lei – cofinanţare bugetul de stat, 5.238.195,85 lei – FEDR, 1.446.449,45 lei – TVA), aferentă lucrărilor efectuate realizarea de lucrări de reamenajare, recompartimentare, anvelopare termică a clădirii în care este amplasat ambulatoriul integrat al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.

În data de 1 august 2014, Consiliul Județean Arad a început implementarea proiectului „Ambulatoriul Integrat din structura Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad – reabilitare/modernizare, dezvoltare şi echipare cu aparatură de specialitate”. Contractul de finanţare a fost semnat la data de 31 iulie 2014 între Judeţul Arad şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de organism intermediar pentru Programul Operaţional Regional 2007- 2013, Axa prioritară 3.

De fapt, suma care trebuie restituită şi pentru care Judeţul Arad a fost notificat reprezintă finanţarea primei părţi a proiectului, adică realizarea de lucrări de reamenajare, recompartimentare, anvelopare termică a clădirii în care este amplasat ambulatoriul integrat al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.

La data de 30 decembrie 2014 a fost semnat contractul „Lucrări de reabilitare, modernizare, dezvoltare a clădirii ambulatoriu pediatrie şi adulţi, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad” între  SC Amahouse SRL şi SC Microcomputer Service SA. Lucrările s-au desfăşurat conform contractului şi s-au încheiat la data de 10 octombrie 2015.

Licitație anulată pentru suspiciuni de corupție

Cea de-a doua componentă a proiectului, „Furnizare, instalare, punere în funcţiune şi instruire personal echipamente medicale aferente proiectului Ambulatoriu Integrat din structura Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad – reabilitare/modenizare, dezvoltare şi echipare cu aparatură de specialitate” a fost transmisă spre publicare pe SEAP (Sistemul European de Achiziţii Publice) în data de 9 aprilie 2015.

Ulterior, procedura a fost anulată în SEAP la data de 20 octombrie 2015 pe motiv că reprezentantul uneia dintre ofertanţi a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie. S-a anulat procedura pentru că au existat suspiciuni privind corectitudinea desfăşurării licitaţiei. În plus, în perioada de evaluare a ofertelor, în mass-media locală au apărut informaţii cu privire la cele două oferte depuse. În aceste condiţii, comisia de evaluare a constatat că procedura de achiziţie publică a fost viciată motiv pentru care a hotărât anularea procedurii pentru achiziţionarea echipamentelor, pentru a nu intra sub incidenţa clauzelor existente la art.14 din contractul de finanţare, comisia adoptând exclusiv conduita legală. Această decizie a fost luată inclusiv în urma ridicării de către Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Timişoara, a unor copii după diferite înscrisuri (cf. Procesului Verbal din 27 iulie, 2015), referitoare la această licitaţie.

O altă situație catastrofală se înregistrează la Spitalului Matern și la Secția   TBC de la Arad, ambele funcționând în clădiri improprii. Presa locală susține că ” o clădire nouă, destinată inițial pentru secția TBC, a părut la un moment-dat soluția cea mai potrivită pentru mutarea spitalului Matern, aflat în situație critică. Chiar ministrul Sănătății, în urma unei vizite la Arad, propunea această variantă. Iată însă că noua conducere a Consiliului Județean Arad preferă ca noul imobil să găzduiască totuși secția TBC, deși clădirea Maternului nu conferă siguranță, iar problema ei este departe de a fi rezolvată”.

Rezultate precare

”În anul 2011 s-a decis unificarea unităților spitalicești din județ sub acoperirea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. Așa a fost constituit un colos cu 22 de locații, situate pe o arie de zeci de kilometri, cu peste 2000 de angajați, extrem de greu de manageriat. A fost redus numărul de paturi cu peste 300, din cele 1600 care au fost desființate la nivel național. Consiliul Județean Arad a investit sume imense în reabilitarea Spitalului Județean, însă confortul bolnavilor este departe de normalitate. Arădenii pleacă să se trateze la Timișoara, Cluj sau peste graniță, în Ungaria. Situația este gravă: Maternitatea, conform declarațiilor, este în pragul închiderii, iar spitalul TBC sau Pediatria au condiții precare. Fostul președinte interimar al Consiliului Județean Arad, Adrian Țolea l-a invitat la Arad pe ministrul Sănătății, pentru a-i cere ajutorul. Acesta a venit, a văzut și a sugerat câteva soluții, inclusiv de mutare a Maternității în clădirea nouă a Spitalului TBC. Între timp, investițiile din sistemului sanitar arădean s-au dovedit a fi jaf al banului public: Unitatea Primire-Urgențe a Spitalului Județean Arad a fost inundată de ploaie la scurt timp după inaugurare, din cauza lucrărilor defectuoase”.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.