Eugen Tomac (PMP): Ce mesaj transmite Budapesta, României, în loc de ”La mulți ani”

Eugen Tomac (PMP): Ce mesaj transmite Budapesta, României,  în loc de ”La mulți ani”

Eugen Tomac (PMP): Ce mesaj transmite Budapesta, României, în loc de ”La mulți ani”

by December 2, 2017 0 comments

Lansarea, de 1 Decembrie, a unui flux de ştiri antiromânesc, în limba română, de către agenţia naţională de presă a Ungariei, MTI, este o provocare grosolană şi inacceptabilă a Budapestei la adresa României, susține președintele executiv al PMP, Eugen Tomac. Acest atac la adresa României este ”în loc de La mulți ani, de la Budapesta.

Ungaria continuă să încurajeze, prin astfel de demersuri, crearea de tensiuni artificiale între etnicii maghiari şi cei români. Asta deși România are o atitudine mai mult decât exemplară în materie de protecție a minorităţilor.

Această atitudine nu poate fi calificată decât disprețuitoare. Altfel nu îmi explic cum este posibil ca MTI să promoveze, chiar în prima zi de apariție în limba română, de 1 Decembrie, poziţia PPMT, conform căreia “Ziua Naţională a României oferă oportunitatea clarificării faptului că niciun demnitar român nu poate emite pretenţia ca minoritatea maghiară din Transilvania să sărbătorească aniversarea anexării Ardealului la România”. În acelaşi articol se spune că “partidul consideră centenarul Marii Uniri o oportunitate, dar, în acelasi timp, şi un pericol”.

Prin preluarea unor puncte de vedere care prezintă denaturat trecutul şi prezentul relaţiilor dintre români şi maghiari pe teritoriul României, prin reluarea temei autonomiei şi a autodeterminării în context etnic, MTI nu face altceva decât să arunce în lada de gunoi a istoriei eforturile consistente și deloc ușoare de a dezvolta, între România şi Ungaria, o relație civilizată.

Noua politică editorială antiromânească a Ungariei este pusă în operă în condițiile în care minoritatea română din Ungaria este cu adevărat discriminată, în condiţiile în care în Ungaria nu există nicio unitate de învățământ cu predare în limba română, iar în Parlamentul de la Budapesta nu există niciun etnic român.

Cer guvernului de la Budapesta să dea dovadă de respect faţă de valorile româneşti şi să nu încurajeze poziţii care ar putea conduce la deteriorarea iremediabilă a relaţiilor dintre români şi maghiari. Statele noastre au nevoie de parteneriate solide, nu de subiecte care sădesc neîncredere şi confuzie în rândul cetățenilor!

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.