Uniți în credință! Reprezentanții Cultelor din România au confirmat prezența la Alba Iulia. Aceștia vor primi salutul Armatei Române

Uniți în credință! Reprezentanții Cultelor din România au confirmat prezența la Alba Iulia. Aceștia vor primi salutul Armatei Române

Uniți în credință! Reprezentanții Cultelor din România au confirmat prezența la Alba Iulia. Aceștia vor primi salutul Armatei Române

by May 17, 2018 0 comments

Românii de pretutindeni sunt așteptati pe 28 mai la Alba Iulia. Cu mic, cu mare, indiferent de cultul religios din care fac parte, toți sunt chemați  la sărbătoarea renașterii nației românești. Într-un moment de mare importanță pentru creștinătate, , noi, românii,  ne vom întâlni în Piața Tricolorului pentru a mulțumi înaintașilor că ne-au făurit o țară și ne-au oferit secole de ani de demnitate, mândrie și credință!

“Trebuie să știm ce vrem și fiecare dintre noi să înțeleagă că poate. Este timpul  să alegem speranța în locul fricii și unitatea în locul conflictului și discordiei. Să aducem țara la nivelul unei chemări! Să-i facem pe români mândri de istoria neamului lor și de veșnicia lui. Putem împreună să ne propunem țeluri ambițioase pentru că avem cu ce și avem cu cine să le ducem la îndeplinire.  Pe 28 mai vă așteptăm la Alba Iulia. Veniți în capitala veșniciei neamului nostru ! Încercăm astfel să trezim conștiința sufletului românesc, care nu de puține ori, în aceste vremuri tulburi s-a lasat ascunsă în ungherele din inimilor noastre”, a declarat Radu Ciobotea, președinte al Centrului pentru Politici Locale.

Startul manifestărilor se va da în fața Catedralei Încoronării din  Alba Iulia, simbolul reîntregirii neamului românesc. Aici va avea loc un ceremonial militar de arborare a drapelului și va fi intonat imnul. La eveniment vor fi prezenți reprezentanți ai cultelor din toata țara, istorici, autorități locale și naționale. Reuniunea este o premieră și se înscrie in seria manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri. Credința poporului este adusă alături de istoria neamului românesc.

“Această manifestare mi se pare că este un gest de normalitate. Este foarte bine că se întâmplă așa ceva”, a declarat prof. dr. Ovidiu Augustin Ghitta, decanul Facultăţii de Istorie şi Filosofie UBB Cluj. Referitor la evenimentele din preajma lui 1 decembrie 1918, prof.dr. Ghitta susține că: “Atunci, oamenii s-au mobilizat exemplar, în doar câteva săptămâni, prin solidaritate, au pregătit momentul. A fost o extraordinară mobilizare. Elitele românești au avut o comunicare foarte bună: Națiune în Acțiune, în condiții vitrege, de vid politic. În anul 1918 e remarcabil că, neputând intui ce avea să se întâmple la sfârșitul războiului, românii s-au mobilizat exemplar atunci când li s-a oferit șansa autodeterminării.”

Participanții vor sublinia rolul credinței de-a lungul istoriei neamului si contribuția sa la diversitatea societății moderne. Cei 100 de ani de România Unită au la baza “lucrarea poporului asupra lui însuși”, așa cum se exprima Nicolae Bălcescu, la 1848. Marea Unire a fost o construcție națională de  secole, iar opera lui Mihai Vitezul de la 1600  a reprezentat ”km 0” al creării conștiintei naționale. Insă fără credință, totul ar fi fost în zadar.  ”Nihil sine Deo”(n.r. nimic fără Dumnezeu), spuneau latinii. România, pământ binecuvântat, a fost și va fi căminul tuturor celor care sunt animați de aceleași sentimente, care s-au unit pentru binele comun. Împreună au construit România Mare. Regele Ferdinand l Întregitorul declara, pe 17 noiembrie 1917, în ziarul The Morning Post: ”Am ajuns demult la convingerea și sunt mulțumit să constat că nu m-am înșelat, că toți locuitorii de pe pământul românesc, fără deosebire de rasă și origine, sunt animați de aceleași sentimente înalte, de fraternitate”.

Evenimentul este organizat de Centrul Pentru Politici Locale în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia, Consiliul Județean Alba, Instituția Prefectului Alba, Primăria comunei Ighiu, Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.