Limba moldovenească, menționată de Comisia Europeană. Greșeala a fost remediată

Limba moldovenească, menționată de Comisia Europeană. Greșeala a fost remediată

Limba moldovenească, menționată de Comisia Europeană. Greșeala a fost remediată

by June 28, 2018 0 comments

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a transmis că menționarea limbii moldovenești pe site-ul Comisiei este o ”eroare administrativă regretabilă, cauzată de o configurare greșită în sistem”. Răspunsul a venit ca urmare a unei interpelări adresate de europarlamentarul Andi Cristea.

În luna mai, europarlamentarul a semnalat că limba moldovenească, alături de cea română, poate fi selectată ca limbă de lucru pe site-ul Comisiei Europene, în secțiunea dedicată Consultării privind Viitorul Europei. Situația menționată a fost remediată ulterior, spune Andi Cristea, precizând că a solicitat la acel moment explicații și precizări din partea Comisiei Europene.

Cristea precizează, pe pagina sa de Facebook, că Juncker confirmă existența unei greșeli. ”Faptul că în consultarea on-line privind viitorul Europei s-a menționat limba moldovenească este o eroare administrativă regretabilă, cauzată de o configurare greșită în sistem”, se arată în răspunsul oficialului european.

”Instituțiile Europene au datoria să transmită întotdeauna mesajul corect, indiferent de context. Situația legată de existența limbii moldovenești pe siteul Comisiei a fost o eroare administrativă corectată în timp util, dar este esențial ca asemenea greșeli să nu se repete pentru a nu legitima o serie de narative periculoase”, mai declară europarlamentarul.

Conform deciziei Curții Constituționale de la Chișinău, din decembrie 2013, limba oficială a Republicii Moldova este „limba română, nu limba moldovenească în baza grafiei latine”.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.