Provocări permanente. Maghiarii se declară îndependenți de România

Provocări permanente. Maghiarii se declară îndependenți de România

Provocări permanente. Maghiarii se declară îndependenți de România

by June 30, 2018 0 comments

Fostul președinte al UDMR, Bela Marko, cunoscut ca un politician moderat, a făcut ieri o serie de declarații cel puțin incendiare, la Cluj, în cadrul taberei de vară organizate de UDMR şi de organizaţiile de tineret care colaborează cu Uniunea, adunate sub umbrela Consfătuirii Tinerilor Maghiari din Transilvania (Miért), potrivit inpolitics.ro. Conform fostului lider, maghiarii din România trebuie să devină un stat în interiorul actualului stat și să fie independenți de politica românească. ”Nu suntem români cu toții” a fost concluzia lui Bela Marko, în opoziție cu ideile enunțate de Klaus Iohannis.

“Trebuie să ne integrăm în aşa fel în diferitele sisteme ale ţării, încât să ne construim şi să operăm şi un sistem instituţional propriu. Acesta este modul în care trebuie să ne îndreptăm în direcţia transilvanismului, prin urmare, către o politică centrată către Transilvania, una care să asigure un rol distinctiv Transilvaniei”, a spus politicianul maghiar, conform agenției hirado.hu. Potrivit lui Béla Markó, un alt principiu important al acestei politici distinctive este aceea că maghiarii transilvăneni trebuie să-şi păstreze unitatea şi independenţa faţă de politica românească, precum şi faţă de politica ţării-mamă.

Béla Markó a mai punctat că preşedintele României, Klaus Iohannis oferă o alternativă pentru politica de tip transilvănean, întrucât în opinia sa, “suntem, de fapt, români cu toţii, şi în cadrul acesta suntem diferiţi”. În opinia lui Markó, această abordare este una inacceptabilă pentru comunitatea maghiară. Referindu-se la Centenarul Marii Uniri, a afirmat că au trecut o sută de ani, dar situaţia Transilvaniei rămâne în continuare nerezolvată. “Maghiarii sunt mai puţini, dar suntem încă destul de mulţi ca situaţia noastră să necesite a soluţie de rezolvare”, a spus politicianul
maghiar.

“Mulţi cred că noi trebuie să ne integrăm în sistemul educaţional şi cultural din Ungaria. Trebuie să fim conectaţi cu acesta, dar nu trebuie să ne integrăm. Trebuie să ne imaginăm această unificare naţională maghiară în aşa fel, încât din punct de vedere politic şi cultural să ne păstrăm independenţa”, a conchis Béla Markó, în prezent şeful Fundaţiei Academice Károly Kós.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.