La sesizarea deputatului Florin Tripa: Telekom primește o amendă uriașă pentru nerespectarea obligațiilor față de clienți

La sesizarea deputatului Florin Tripa: Telekom primește o amendă uriașă pentru nerespectarea obligațiilor față de clienți

La sesizarea deputatului Florin Tripa: Telekom primește o amendă uriașă pentru nerespectarea obligațiilor față de clienți

by October 18, 2018 0 comments

Compania Telekom încasează o amendă de 500 000 de lei din partea ANCOM pentru nerespectarea obligațiilor contractuale privind acordarea de servicii clienților, în timp ce Vadafone și Orange au primit doar avertisment.

ANCOM s-a sesizat în urma unei interpelări depuse de deputatul de Arad, Florin Tripa, care a semnalat serioase carențe de semnal pe linia de telefonie mobilă din o serie de localități din județul Arad, precum și în ceea ce privește absența unor soluții viabile de conectare la internet. Trebuie precizat, în acest sens, faptul că această situație se întâlnește, cam în toată țara, pe arii extinse, mai ales în mediul rural. Telekom duce o puternică campanie de atragere de noi clienți, fiind în competiție cu alți operatori  de telefonie mobilă și internet, dar, serviciile oferite sunt foarte proaste.

Deputatul Tripa a cerut arbitrajul autorităţii naţionale şi implicarea în medierea discuţiilor între comunităţile locale şi operatorii naţionali de internet şi telefonie mobilă. Președintele ANCOM, Sorin Grindeanu,a formulat un răspuns official, conform legislaţiei în vigoare ce reglementează regimul serviciilor de telecomunicaţii în România, precum şi măsurile punitive adoptate pentru nerespectarea normelor specifice de către anumiţi operatori.

„Nu am urmărit să instrumentez o campanie împotriva operatorilor români de telefonie şi date, ci să îi determin să ofere servicii conform licenţelor dobândite şi reglementărilor tehnice în domeniu. Scopul meu vizează în mod unic îmbunătăţirea calităţii serviciilor pentru comunităţile rurale din judeţul Arad”, spune deputatul social democrat Florin Tripa.

Iată cum sună răspunsul oficial al ANCOM :

Ca urmare a adreselor Dvs., înregistrate la ANCOM cu numerele de mai sus, vă aducem la cunoștință următoarele:

  1. Cu titlu general, precizăm că, în cazul serviciilor de telefonie şi date mobile, anumite cerinţe referitoare la acoperire sunt stabilite prin impunerea unor condiţii de acordare a licenţelor de utilizare a frecvenţelor radioelectrice, dar aceşti parametri nu vizează relaţia cu anumiţi utilizatori, ci activitatea globală a furnizorului, vizând utilizarea eficientă a resurselor alocate.

După încheierea fiecărei faze de dezvoltare a reţelelor deţinute de operatori, ANCOM efectuează controale pentru a verifica respectarea obligaţiilor minime de acoperire impuse prin licenţe.

  1. Având în vedere obligațiile prevăzute anterior, ANCOM a desfășurat o amplă campanie de măsurare a acoperirii naţionale cu servicii de voce, în cadrul căreia s-au efectuat măsurători în 12.786 de localităţi locuite de peste 19,8 milioane de locuitori din totalul de 20,1 milioane. Campania de măsurători a ANCOM s-a derulat pentru a verifica în ce măsură operatorii de telefonie mobilă respectă obligaţia de acoperire cu servicii de voce a zonelor locuite de cel puțin 98% din populația României, obligație asumată prin licenţe.

Rezultatele campaniei de măsurători privind acoperirea cu servicii de voce sunt următoarele: Orange România -97.56% din populație, Telekom România Mobile Communications – 96.8% din populație și Vodafone Romania – 97.80% din populație.

Potrivit măsurătorilor ANCOM, localitățile Mișca, Satu Nou, Vânători, Zerindu Mic, Adea, Țipar, Julița, Vărădia de Mureș, Sintea-Mare, Săvârșin și Temeșești, jud. Arad, beneficiază de acoperire cu servicii de voce în rețelele de telefonie mobilă ale Vodafone, Orange, Telekom Mobile și RCS&RDS.

Localitățile Archiș, Bârzești, Groșeni și Stejar, jud. Arad, beneficiază de acoperire parțială cu servicii de voce în rețelele de telefonie mobile menționate anterior.

Localitățile Troaș, Lupești, Pârnești și Nemești, jud. Arad, nu beneficiază de acoperire cu servicii de voce în rețelele de telefonie mobile menționate anterior.

Având în vedere faptul că niciunul dintre operatorii de telefonie mobilă menționați nu a atins valoarea stabilită prin licențe şi ținând cont de gradul de îndeplinire a obligației, ANCOM a sancționat contravențional Orange România S.A. (Orange) și Vodafone Romania S.A. (Vodafone) cu avertisment și Telekom România Mobile Communications S.A. (Telekom Mobile) cu amendă în cuantum de 500.000 de lei.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<