Banii vin de la Budapesta, nu de la București. Cum este maghiarizată finanțarea publică în Sătmar

Banii vin de la Budapesta, nu de la București. Cum este maghiarizată finanțarea publică în Sătmar

Banii vin de la Budapesta, nu de la București. Cum este maghiarizată finanțarea publică în Sătmar

by March 4, 2019 0 comments

Județul Satu Mare este total rupt de restul țării, intrând în sfera de influența Ungariei, care își pune în aplicare, eficient, politica de cotropire economică. După ce UDMR a preluat, în 2016,  conducerea județului, atât a primăriei, cât și a consiliului județean, liderii maghiari au întorc fața Sătmarului către Budapesta, în lipsa unei politici incoerente a politcienilor de la București. Pentru că finanțarea românească a venit cu mare greutate, politicienii maghiari au profitat din plin de strategia lui Viktor Orban de a investi în teritoriile românești cu populație maghiară consistentă.

Presa locală dezvăluie amploarea fenomentului de maghiarizare a finințărilor publice din județul Satu Mare. Presasm.ro scrie că ”în urma investigației portalului atlatszo.ro, au fost identificate sume ale susținerii financiare primite de la guvernul Fidesz de diferite asociații din Transilvania în 2018. Ungaria acordă sprijinul financiar comunității maghiare din afara granițelor, în special prin Fundația Bethlen Gabor din Ungaria.

Dieceza Romano-Catolică din Satu Mare a primit suma de 5,4 milioane de euro. Nu se știe cu exactitate pentru ce anume s-au dat acești bani, dar cert este faptul că Episcopia Romano-Catolică Satu Mare a înregistrat o veritabilă creștere a investițiilor sale în ultimii ani în municipiul Satu Mare. Atât în școli din municipiul Satu Mare, cât și într-un hotel, un restaurant și…un spital.

Din 2004, Bisericii Romano-Catolice din Satu Mare i-au fost retrocedate 19 clădiri și terenuri, evaluate la multe milioane de euro. Majoritatea clădirilor retrocedate sunt școli sau instituții publice pentru care acum autoritățile locale plătesc chirii semnificative. Printre acestea se numără șase spații care adăpostesc unități de învățământ. Din cele 19 imobile, 12 au fost retrocedate în mod direct Episcopiei Romano-Catolice, alte patru prin intermediul Ordinului Surorilor de Caritate “Sf. Vincențiu” și două fundației Caritatea.

Episcopia Romano-Catolică Satu Mare a demarat o investiție privind reabilitarea clădirii Zarda, unde a fost internatul Colegiului Național ”Ioan Slavici”. Imobilul este monument istoric și este situat pe strada Ștefan cel Mare. Este destul de probabil ca o parte din banii Ungariei să fi fost direcționat în această investiție.

Denumirea oficială a proiectului este ”Centru medical de prevenție, diagnostic și tratament Ham Janos”. Lucrările au demarat în forță în urmă cu câteva zile, în baza autorizației de construcție nr. 760/13.12.2018, emisă de Primăria Satu Mare.

Este vorba despre un spital în toată regula, cu bloc operator și terapie intensivă, saloane cu paturi, laboratoare și toate dotările necesare. De asemenea, totul va fi automatizat. De la uși și până la geamuri. Lucrările se desfășoară în ritm alert, pe șantier lucrând peste 100 de muncitori! Sursa de finanțare este, oficial, din bugetul propriu al Episcopiei Romano-Catolice.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.