Sigur și tu îți cumperi hainele greșit – Dezavantaje ale industriei de fashion de care trebuie să fii conștient acum!
by webeditor May 22, 2019 0 commentsHainele și accesoriile au fost mereu mai mult decât simple obiecte vestimentare care au rolul de a ne oferi intimitate și o temperatură a corpului potrivită. Acestea au spus mereu ceva mai mult despre noi: ce personalitate avem, ce rang social, ce situație financiară, ce principii ne caracterizează. Azi ele spun despre noi și ce respect avem pentru planetă și pentru cei care le fac, și în ce măsură putem contribui la o îmbunătățire a lucrurilor. Fenomenul „fast fashion” a luat amploare în ultimul an, în așa măsură încât s-a tras un semnal de alarmă. Care sunt dezavantajele care te influențează și pe tine?
Dezavantajele achiziționării frecvente de haine ieftine
Dintr-un motiv sau altul, oamenii s-au obișnuit sau au ajuns să creadă că pentru a fi fericiți au nevoie de multe lucruri, inclusiv multe haine. Industria de „fast fashion” ne-a sugerat că e în regulă să cumpărăm haine, să le purtăm doar până ne plictisim de ele, pentru ca apoi să ne cumpărăm altele, deși cele pe care le avem deja sunt în stare bună încă. Se încurajează astfel un comportament de cumpărare iresponsabil. Principalele dezavantaje sunt acestea:
- Impact negativ asupra mediului înconjurător
Industria fashion este a doua cea mai poluantă din lume. Pentru a produce fibre naturale într-un ritm care să susțină producerea unei cantități enorme de haine anual, culturile de bumbac și alte plante sunt forțate și tratate cu pesticide și chimicale. Consumul de apă este de asemenea îngrijorător, pentru un singur tricou din bumbac fiind nevoie de 2700 de litrii. Putem amintii aici și amprenta de carbon lăsată de mijloacele de transport ale hainelor, precum și poluarea care rezultă în urma fabricării materialelor sintetice.
- Exploatarea forței de muncă umane
Motivul pentru care aceste haine sunt atât de ieftine și de accesibile pentru buzunarul oricui, este pentru că, undeva în lanțul de producție ceva nu este în regulă. Problema cea mai evidentă apare la forța de muncă. Majoritatea hainelor pe care le cumpărăm din mall de la marile magazine de modă sunt fabricate în Bangladesh. Motivul este faptul că acolo forța de muncă este ieftină. Majoritatea persoanelor care lucrează astfel, au un salariu mizer care nu le acoperă nevoile. În plus, lucrează în condiții care le pune în pericol viața. Cumpărând haine în mod iresponsabil, nu faci decât să contribui la această situație.
- Încurajează risipa și un comportament financiar iresponsabil
- Suficiente haine deja există pe lume. Industria de „fast fashion” încurajează un comportament indezirabil, de achiziționare de articole vestimentare chiar dacă nu ai nevoie. Asta duce la risipă, fie prin faptul că nu ajungi să porți haina pe care ți-a cumpărat-o, fie pentru că nu vei mai purta haine în care ai investit și care sunt încă bune.
Cum ar trebui să îmi cumpăr hainele atunci?
Mai responsabil! Iată care sunt avantajele achiziționării de accesorii și haine mai costisitoare:
- Producători locali, economie înfloritoare
Atunci când cumperi de la producători locali, chiar dacă produsele lor sunt mai costisitoare decât ce ai găsi în mall, contribui la economia țării, deci la bunăstarea ta. O economie înfloritoare, înseamnă salarii mai mari, și servicii de stat mai avantajoase, ceea ce îți va permite să cumperi în continuare acele haine de care ai cu adevărat nevoie. În plus, producătorii locali mai mici sunt mai responsabili în ceea ce privește sănătatea mediului. De exemplu, dacă vei cumpăra genți de umăr din piele de la Urban BAG, acestea vor fi livrate în București cu bicicleta, pentru a reduce impactul negativ asupra mediului.
Companiile care produc haine corect se concentrează mult pe calitate, deoarece încurajează achizițiile responsabile. Dacă tot dai câteva sute de lei pe o geantă, aceasta trebuie să fie din materiale rezistente și foarte bine făcută. De exemplu, poți găsi rucsacuri din piele naturală pe urbanbag.ro care vor rezista în mai mulți ani de școală, sau în mai multe călătorii.
- Hainele cu preț real, nu mai scumpe
Producerea de materiale sustenabile și remunerarea corectă a forței de muncă implică costuri mai mari. Așadar, hainele care par mai scumpe, au în realitate un preț real. Faptul de a alege să cumperi un produs mai scump, este o acțiune responsabilă din partea ta, atâta timp cât ești sigur că prețul este justificat.
Materiale de calitate, haine mai rezistente
Investește în materiale calitative, care știi că te vor ține mulți ani de acum încolo. Hainele ce au “mai multe vieți” sunt acele piese vestimentare lucrate cu simt de răspundere, unde nu se face rabat la calitate. Renunta să mai dai banii pe chilipiruri arătoase și încearcă să iei mai mult în considerare texturile bune, cusăturile corecte și materialele ce aduc un avantaj din punct de vedere al calității și rezistenței.
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.