Au ales până au cules! Cel mai slab ministru al Germaniei, propus pentru funcția de președinte al CE

Au ales până au cules! Cel mai slab ministru al Germaniei, propus pentru funcția de președinte al CE

Au ales până au cules! Cel mai slab ministru al Germaniei, propus pentru funcția de președinte al CE

by July 3, 2019 0 comments

Liderii celor 28 de state UE au ajuns la o înțelegere privind funcțiile de top de la nivelul instituțiilor europene, după trei zile de negocieri dure la Bruxelles. Ursula von der Leyen a fost propusă șef al Comisiei Europene, iar Charles Michel ales președinte al Consiliului European. De asemenea, Cristine Lagarde e candidată pentru Banca Centrală Europeană, iar Joseph Borrell Fonteles, înalt reprezentant pentru politică externă.

Angela Merkel s-a abținut la votul în cazul Ursula von der Leyen, motivând regulile electorale germane. Acordul liderilor europeni pentru aceste nominalizări mai trebuie validat şi de Parlamentul European printr-un vot cu majoritate simplă.

De asemenea, la nivelul Consiliului s-a recomandat ca Frans Timermmans și Margrethe Vestager să fie prim-vicepreședinți cu cel mai înalt nivel de decizie ai Comisiei Europene.

Într-un interviu acordat ziarului Tagesspiegel, fostul președinte al Parlamentului European, germanul Martin Schulz, a criticat dur nominalizările de personal, afirmând că ele reprezintă o palmă dată Parlamentului European. “Este o victorie pentru Viktor Orban și partenerii săi de extremă dreapta din Europa”, a spus Schulz.

Cu toate acestea, Schulz se așteaptă ca Ursula von der Leyen să fie și votată noul președinte al Comisiei Europene. “Există eforturi pentru a cumpăra Parlamentul”, a spus el. Votul este programat pentru 15 iulie. Schulz a descris drept glumă acuzarea candidatului de top al PPE Manfred Weber de lipsă de experiență – așa cum a făcut-o președintele francez Emmanuel Macron. “Și apoi se dorește luarea în CE a ministrului Apărării, Ursula von der Leyen, care nu a rezolvat nimic de ani de zile și are pe cap un scandal privind contracte de consultanță”, a criticat Schulz.

La rândul său, Markus Söder, șeful Uniunii Creștin-Sociale din Bavaria, partidul candidatului PPE Manfred Weber, a criticat înfrângerea acestuia, pe care a catalogat-o “înfrângere pentru Europa”. “Este amară pierderea democrației în spatele ușilor închise”, a spus liderul bavarez, precizând totodată că susține, totuși, nominalizarea Ursulei von der Leyen.

Söder a afirmat că, deși este un lucru bun pentru Germania că, după zeci de ani, conducerea Comisiei Europeană revine din nou unui german, partidul său nu se poate bucura de acest deznodământ. “Este un punct pentru Germania, dar o înfrângere pentru Europa”, a spus el, potrivit cotidianului Die Welt.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.