Apartamentele din Comunism vs. Apartamentele din ziua de azi: Tu de care te simți mai atașat?

Apartamentele din Comunism vs. Apartamentele din ziua de azi: Tu de care te simți mai atașat?

Apartamentele din Comunism vs. Apartamentele din ziua de azi: Tu de care te simți mai atașat?

by August 14, 2019 0 comments

Indiferent din ce generație faci parte, cu siguranță printre amintirile cele mai familiale le ai într-un context care arată asemănător cu cel din imaginea din stânga. Apartamentele din România și majoritatea simbolurilor care alcătuiesc această idee de „acasă”, în marte parte” se pot rezuma la mobilierul specific, omniprezent și ușor de recunoscut din perioada Sovietică/Comunistă.

Oricum, nostalgia este un factor care cântărește destul de mult atunci când este pusă problema schimbării de design, deoarece, pentru multe persoane, imaginea din stânga reprezintă… ei bine, poți spune că reprezintă tinerețea sau mare parte din viață. Imaginea din stânga ne arată cum se vede lumea din ziua de azi, cum arată viitorul și standardele de confort contemporante. Preferințele diferă tocmai din pricina acestei cauze: Tinerii nu au cum să se simtă în vreun fel apropiați de stilul vechi, dincolo de „casa bunicii”, iar generațiile anterioare încă pot simți atmosfera și multe dintre amintirile perioadelor de când erau tineri. Iată 5 exemple de astfel de apartamente amenajate în stil tipic României anilor ‘50 – ‘80 și varianta lor mult, mult mai modernă:

  1. Livingul/Sufrageria, locul unde primești oaspeți sau pur și simplu cea mai importantă încăpere a apartamentului tău

La o primă privire, ce diferențe poți observa? Evident, imaginile nu reprezintă un apartament renovat, doar diferite perspective asupra unui anumit unghi din apartament. De data aceasta am început cu centrul, cu locul unde majoritatea lucrurilor se întâmplă. Poți spune, practic, că întreg apartamentul tău poate fi definit de felul în care arată această parte. 

Trendurile în materie de mobilier și materiale de fabricație nu sunt singurele motive de care trebuie să ne „agățăm” dacă vrem să punctăm diferențe. În primul rând, avem culoarea, care pentru perioada aceea, a anilor ‘80, verdele și culorile puțin mai stridente reprezentau o modă, un stil de a fii în conformitate sau, chiar dimpotrivă de a-ți manifesta credințele rebele. Dincolo de dimensiunea televizoarelor și grosimea acestora, vedem că au dispărut paharele și celebrele mileuri, dar ce primim în schimb azi? Lumină și spațiu!

  1. Bucătăria, locul unde se prepară majoritatea plăcerilor vieții

Pentru un român obișnuit, bucătăria apartamentului arăta destul de… îngustă, suficient de încăpătoare câ să ai unde fierbe sau coace ceva, spăla vase și mânca liniștit sau cu familia. Astăzi, vorbim despre eficientizarea spațiului, insule și design open-space. Probabil exista așa ceva și atunci, cu excepția că unirea bucătăriei cu livingul era mai mult o nevoie decât un argument al stilului contemporan. Practic, putem spune că diferența cea mai mare dintre vremurile de altădată și cele de azi este că nevoia s-a transformat în plăcere și confort.

  1. Ce facem dacă avem puțin spațiu la dispoziție?

Că tot a fost amintită această soluție în exemplul anterior, cu siguranță a fost o idee bună de a include acest aspect al designului unui apartament. Atât în apartamentele din perioada comunistă cât și cele construite astăzi suferă de o problemă pe care piața imobiliară sau ingeniozitate oamenilor încearcă să o rezolve… în varii feluri. Astăzi, avem suficiente motive de inspirație și stimulare a creativitate încât este destul de dificil să mai constrângi o minte ce-ți poate transforma o cutie de chibrituri într-o sală de dans.

Eficientizarea spațiului înseamnă, așadar, și inghesuirea unor facilități specifice unei alte camere într-o încăpere care este destinată unei altfel de activități. Pe cât poate părea de absurd, în ceea ce privește livingul și bucătăria, acestea par să fie un „match made in heaven” sau un exemplu de lucruri care se potrivesc de minune. Străinii poate pe atunci aveau termeni precum dining, ceea ce la noi era o comoditate, comoditate pe care nu are rost să o includem în România înainte de revoluție.

  1. Dormitorul și principalele aspecte ale sale: Patul, Noptiera și uneori Dressingul

Cum poți să nu observi paternele artificiale sau uneori naturale de pe mobilierul de lemn din camerele ce au îmbrățișat din plin acest trend al anilor ‘80? Ei bine, dacă inclusiv în America și Marea Britanie, aceste cerculețe închise la culoare de pe mobila din lemn masiv au reușit să facă furori, imaginează-ți cât de entuziasmați erau românii să guste din trendurile occidentale. 

Astăzi avem alte principii în minte atunci când ne gândim cum vrem să arate dormitorul nostru. Decorațiuni minimaliste, texturi foarte puțin, detalii foarte sumari și un focus foarte evident pe partea practică a dormitorului: Somnul. De asemenea, nelipsite sunt nuanțele contrastante de negru și foarte, foarte mult alb, sau accentele de culoare din aceeași schemă cromatică.

  1. Biblioteca: Element al designului de interior nemuritor

Nici măcar „minimaliștii contemporani” nu renunță la ideea de a avea un fel de bibliotecă în cadrul designului spre care optează. Utilitatea și aspectul pe care îl oferă acest element este aproape indispensabil, indiferent de curent sau stilul la care facem referință. 

Odată cu schimbările prin care am trecut și noi în ceea ce privește cultura, am trecut de la sute de cărți la mii de eBooks sau Audiobooks pe care le ținem în buzunar printr-un folder sau cloud. Cu florile, ne-am dat seama că există locuri mai bune unde pot fi amplasate iar pozele, am redus numărul și dimensiunea tocmai pentru că avem tehnologia care ne poate aminti nemărginit chipul celor dragi.

Dacă ți-au atras atenția variantele moderne și de bun gust ale motivelor învechite din „designul românesc” poți oricând să-ți elevezi experiența prin apelarea la un profesionist în ceea ce privește aceste amenajări pentru apartamente într-un stil modern și gândit în cele mai mici detalii special pentru nevoile și preferințele tale. Așadar, dincolo de nostalgie sau diferența dintre nevoie și confort, putem concluziona că ceea ce avem în ziua de astăzi reprezintă o schimbare radicală de la haosul și amalgamul de lucruri care exista înainte în apartamentele obișnuite, practic, am transformat conceptul de „acasă” în artă!

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.