Te descurci cu finantele?

Te descurci cu finantele?

Te descurci cu finantele?

by August 16, 2019 0 comments

Cat de familiarizat esti cu finantele? Ai cunostinte financiare reduse ca majoritatea romanilor?

Ca roman, poti avea o cultura financiara oferita in familie, pentru ca in scoala sunt foarte putine cunostinte pe care le poti asimila din acest domeniu.

Poate sa fi fost tu un autodidact care a dorit sa se puna la punct in mod benevel cu astfel de informatii. Sau poate ai urmat o cariera in acest domeniu ori intr-unul conex, astfel incat sa te poti lauda astazi ca esti printre putinii romani care pot intelege un contract de credit, iti poti administra cu succes bugetul familiei ori poti purta liber discutii pe teme financiare ori economice.

Esti unul dintre cei familiarizati cu domeniul financiar care intra fara teama intr-o banca? Ori esti de fiecare data crispat cand trebuie sa porti o discutie cu un bancher?

Multi romani au cunostinte financiare reduse. Era un studiu facut de ING Consumer Resourcefulness cu cativa ani in urma, studiu din care reiesea ca 90% dintre romani au nivel redus de intelegere al finantelor personale si de administrare a acestora. Tot in acel studiu se arata ca noi romanii suntem codasi in Europa si la abilitati financiare si nivel de cunostinte financiare.

Iata de ce ni-i luam alaturi astazi pe cei de la mixfinanciar.ro, o platforma care ofera informatii utile celor ce vor sa obtina un nivel mediu de cunostinte financiare.

Informatiile pe care ni le ofera aceasta platforma online sunt imbracate intr-un limbaj accesibil omului de rand, astfel incat sa existe posibilitatea pentru foarte multi romani de a le intelege si insusi.

Sunt multe situatii in viata care necesita cunostinte financiare medii. Spre exemplu incheierea unui contract de credit ori de asigurari.

Am intalnit foarte multe cazuri de romani care se plang de diverse produse financiare. Multe dintre aceste plangeri se datoreaza, dupa cum banuiti, faptului ca respectivele persoane nu au cunoscut toate informatiile disponibile atunci cand s-au angajat intr-un contract.

Sunt persoane, de exemplu, care contracteaza credite nebancare pe termen scurt. Astfel de produse, pe langa faptul ca au dobanzi mari, vin si cu niste penalizari usturatoare. Pentru ca majoritatea celor ce solicita astfel de imprumuturi au o cultura financiara apropiata de zero, nu inteleg termenii contractuali, semneaza contractele fara sa ii intereseze care ar fi urmarile nerespectarii lor.

Sunt transparente institutiile financiare?

Am analizat din piata financiara multe oferte bancare si nebancare. Va pot spune ca in ultimii ani, IFN-urile au inceput sa depaseasca bancile la transparenta, indeosebi pe partea de costuri. Societatile nebancare au costuri fixe, fara comisioane ascunse ori de alta natura. Penalizarile produselor nebancare sunt si ele specificate in contract si se regasesc in multe locuri la vedere pe platformele online ale firmelor nebancare. Si totusi, sunt oameni care se plang ca n-au stiut.

Nu afirmam ca nu sunt si societati financiare care vin cu oferte derutante scrise eventual cu litere mai mici astfel incat clientii sa fie indusi in eroare. Cu siguranta sunt. Sunt si societati care induc in eroare prin diverse oferte de costuri, dar care nu reprezinta costul total al unui credit.

Am vazut si multe societati penalizate pentru practici ilegale. Nu negam ca exista astfel de derapaje in piata. Dar, sunt mult mai multe societatile care ofera informatii corecte. Insa, trebuie sa cunoastem acele informatii, ca sa nu fim surprinsi.

Comparatiile de costuri se fac intotdeauna pe baza dobanzii anuala efective si nu pe alti parametri de cost. Nu va bucurati ca obtineti o rata a dobanzii de 5%, daca DAE-ul ajunge la 28% pentru ca mai sunt niste marje, niste comisioane de administrare, niste polite de asigurari etc.

Importanta educatiei financiare

In zilele noastre trebuie sa acumulam rapid cat mai multe cunostinte pentru a face fata provocarilor cotidiene. Lumea evolueaza intr-un ritm ametitor si este din ce in ce mai greu sa reusesti fara cunostinte din varii domenii.

Este regretabil ca celor mici nu li se ofera cunostiinte financiare, economice sau juridice in scoala, decat cel mult la un nivel minim spre deloc.

Daca veti avea curiozitatea sa urmariti platforma amintita mai sus, veti putea afla multe informatii utile care v-ar putea ajuta in varii situatii. De exemplu, cum sa alegi un credit, ce acte iti sunt necesare, cum alegi cea mai buna oferta, de ce banca ti-ar putea refuza un credit. Sau, cum te afecteaza cursul de schimb, ce este cardul Revolut, cum functioneaza cardurile de credit si care sunt avantajele lor, ce reprezinta imprumuturile pentru restantieri, cine te raporteaza la Biroul de Credit, cum te poti sterge din Biroul de Credit etc.

Romania nu este tara tuturor posibilitatilor. De aceea trebuie sa fim prevazatori si deschisi spre a invata, indiferent de varsta.

Sunt foarte multi oameni care nu au niciun fel de cunostinte financiare, care au o viata dificila, venituri reduse, familii numeroase. Astfel de persoane sunt foarte usor angrenate in creditele permisive, ajungand sa se indatoreze excesiv, punandu-se in situatii dintre cele mai neplacute si pe ei si intreaga familie. Multi dintre acesti cetateni sunt in situatii disperate si se arunca cu capul inainte cand cineva le acorda un credit in conditii lejere. Nu se informeaza, nu ii intereseaza ce scrie in contractul de credit. Sunt interesati doar de obtinerea acelei mici sume de bani. Si, fireste, se trezesc ca in cateva luni nu pot rambursa imprumutul si penalizarile incep sa curga, ajungand sa datoreze sume astronomice pentru ei.

Exista disponibilitate in piata financiara din partea bancilor si IFN-urilor. Majoritatea acestor institutii au pe platformele online proprii rubrici dedicate responsabilitatii financiare. Dar, cati dintre romanii interesati de un credit citesc asa ceva?!

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.